Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak správně zkaramelizovat cibuli? Nespěchejte, míchejte, přidejte cukr a pro výraznější chuť i trochu octa

Karamelizovaná cibule
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Druhů cibule je celá řada – mají různé barvy, různou intenzitu ostrosti a sladkosti. Každá z nich se v kuchyni hodí na něco jiného: představíme vám ty nejpoužívanější druhy, poradíme, do čeho se hodí, a také ukážeme, jak cibuli správně opékat nebo jak z ní připravit božskou karamelizovanou cibulku do burgerů.

Od syrové ke karamelizované cibuli

Cibule nabízí víc než jen ostrost – podle způsobu přípravy získá jemnost, hloubku nebo se zvýrazní její sladkost. 

Syrová cibule do salátů? Propláchněte ji!

Syrová, jemně nakrájená cibule je ideální do salátů, ale její palčivost (zejména u žluté a červené) může být na závadu, stejně jako to, že se rychle kazí. 

Palčivost odstraníte důkladným propláchnutím: nakrájenenou cibuli propláchněte na sítu studenou vodou, poté ji nechte okapat, osušte a přidejte do salátu. U pokrmů, které budou chvíli stát, jako vánoční bramborový salát, buď spařte cibuli horkou vodou, nebo ji na chvíli povařte a osušte. Tím prodloužíte trvanlivost celého pokrmu.

Tajemství dokonalé cibule pro základy

Cibule je základem mnoha pokrmů, a to od omáček po dušená masa. Ale víte, jak ji správně opéct, aby zůstala jemná a sladká? Při pomalém smažení na tuku po dobu 3–5 minut zesklovatí, změkne a dodá pokrmům nejen chuť, ale i skvělou texturu. V omáčkách se dokonale rozpadne a vy tak nemusíte použít ani mixér, ani zahušťovadlo – cibule všechno zvládne sama.

Karamelizace cibule: Trpělivost přinese sladkou odměnu

Karamelizovaná cibule je ideálním doplňkem do těstovin, burgerů nebo sendvičů a do některých omáček. Tajemství této sladké pochoutky spočívá v pomalé přípravě na mírném plameni.

  • Nakrájejte cibuli spíše nahrubo, dejte ji na rozehřátou pánev s dostatečným množstvím tuku a za stálého míchání opékejte.
  • Nechejte ji pomalu zlátnout – tento proces trvá přibližně 15-25 minut.
  • Potom cibuli zasypejte cukrem (třtinovým či obyčejným) a nechejte zkaramelizovat.
  • Pro výraznější chuť (do svíčkové či burgerů) můžete přidat i ocet, který nechte zcela odpařit.

TIP: Pro karamelizování cibule skvěle poslouží přepuštěné máslo.

Karamelizaci cibule zvládnete díky našemu videonávodu:

Skryt pre seznam

Druhy cibule: jejich vlastnosti a využití

  • Žlutá cibule: Univerzální je do základů i salátů. Pokud sáhnete po žluté cibuli, máte před sebou univerzálního kuchyňského dříče. Skvěle se hodí do omáček, vývarů i k dušeným masům. Ale pozor, je sladká, takže nepřehánějte množství – zejména v salátech.
  • Šalotka: Bez ohledu na barvu je jemnější a subtilnější než klasická žlutá cibule. Ve studené kuchyni z jídel chuťově nevyčnívá a v teplé zařídí omáčkám hedvábnou konzistenci.
  • Červená cibule: Používá se hlavně ve studené kuchyni, kde vynikne její efektní vzhled (tepelnou úpravou barvu ztrácí). Skvělá je do salátů, ale nadchla nás i karamelizovaná v podobě cibulového džemu.
  • Jarní cibulka: Zasyrova má příjemně štiplavou chuť, což oceníte v pomazánkách i salátech, kam ji lze použít i s natí. Naopak tepelně upravená je nasládlá a jemná, je výborná na slaných koláčích i v asijských pokrmech.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...