Poleva dodá švih i jinak nevýraznému dezertu. Mezi takové sice perník nepatří, ovšem i jemu sluší lesklý potah plný kontrastní chuti. Nejčastěji používanou polevou na perník bývá citronová (či cukrová) nebo čokoládová. Na obě stačí dvě suroviny.
Jak vyrobit domácí citronovou polevu?
Jednodušší už to být nemůže. Na přípravu cukrové či citronové polevy budete potřebovat:
- 1 hrnek moučkového cukru
- 2 až 3 lžíce vody nebo citronové šťávy
Do prosátého moučkového cukru přidejte 2 lžíce vody nebo citronové šťávy a promíchejte dohladka. Pokud je poleva příliš hustá, přidejte tekutinu po kapkách, až se podaří dosáhnout správné hustoty.
Poleva by měla být hladká, lesklá a dostatečně tekutá, aby se dala snadno nalít na upečený perník a rozetřít. Zároveň by z něj neměla stéct dolů.
Čokoládová poleva na perník
K přípravě čokoládové polevy budete potřebovat pomoc plotny. Potřebovat budete:
- čokoládu
- smetanu ke šlehání
Na 200 gramů čokolády budete potřebovat 100 ml smetany ke šlehání. Smetanu zahřejte v rendlíku k bodu varu. Čokoládu rozlámejte na kousky do misky a zalijte ji horkou smetanou a nechte rozpustit. Rozmíchejte dohladka. Až vzniklá poleva trochu zchladne, nalijte ji na perník a rozetřete. Uložte do chladu a nechte vychladnout.
Zdroj informací: časopis Apetit