Plést housky lze z jednoho, dvou nebo tří pramenů. I když vás to může zprvu děsit, pletení housek je jednoduché. Jakmile to jednou vyzkoušíte, uvidíte, že to příště půjde úplně samo. Přesvědčte se!
Pokud jednou vyzkoušíte přípravu domácích housek, ty kupované už zůstanou minulostí. Vůně a chuť čerstvého pečiva nic nenahradí.
Nabízíme vám tři způsoby, jak housku uplést: z jednoho, dvou nebo tří pramenů. Je jen na vás, které způsoby vyzkoušíte a který z nich si zamilujete.
Pletení housek: Čím začít?
Základem pro pletení housek je příprava správného kynutého těsta. To by se nemělo lepit ani drolit. Musí být dostatečně pevné a zároveň vláčné, aby se s ním dobře pracovalo.
-
Pokud se rozhodnete péct housky, budete potřebovat droždí. Doporučujeme využít čerstvé – bude se vám s ním lépe pracovat. Pozor si ale dejte na jeho krátkou trvanlivost.
-
Nevyužité kostky čerstvých kvasnic můžete zamrazit a použít později.
-
Mléko na přípravu kvásku musí být vlažné, aby kvásek vzešel.
-
Hotové těsto na housky je třeba nechat kynout v teple přibližně 1–1,5 hodiny.
Připravené těsto si rozdělte nožem na dílky a z každého si vytvořte pro danou variantu pletení dostatečně velký bochánek. Bochánky by v dané variantě měly mít stejnou velikost, aby byly stejně velké i housky. Různá velikost housek se při pečení nevyplatí – některé by se mohly spálit, jiné by zůstaly syrové.
-
Doporučujeme využít kuchyňskou váhu – odvážením jednotlivých dílků získáte jistotu, že budou housky stejně velké.
-
Velikost bochánku ovlivní i velikost housky - čím větší bude výchozí bochánek, tím větší bude výsledná houska.
Jak plést housky z jednoho, dvou či tří pramenů, se podívejte v našem videonávodu.
Jeden pramen: Jednoduchost a rychlost
Vezměte si dostatečně velkou bulku a vyválejte z ní asi 30 cm dlouhý pramen. Vytvořte oko tak, že pravý okraj pramene přiložíte zhruba ke středu. Volný konec pramene protáhněte vzniklým okem shora (dovnitř oka). Oko pak přetočte doprava. Volný konec pramene protáhněte svrchu dospod (dovnitř oka).
-
Tloušťka pramene musí být po celé délce stejná. Jednak se vám s ním bude lépe pracovat, jednak se houska lépe propeče.
-
První oko, které u každé housky vytvoříte, musí být dostatečně velké, abyste jím provlékli volný konec.
-
Těsto nemusíte ani utahovat, ani ho zbytečně nemačkejte. Těsto ještě nakyne.
Dva prameny: Pozor si dejte, ať nezaměníte prameny
Vezměte si dostatečně velkou bulku a vyválejte dva stejně dlouhé prameny. Délku pramenů zvolte tak, aby se vám dobře pracovalo. Čím delší budou prameny, tím delší bude i houska.
-
Délka pramenů musí být stejná, aby se vám s nimi dobře pracovalo a aby houska měla požadovaný tvar.
-
Tloušťka pramenů musí být po celých délkách stejná, předejdete tím nedopečení, nebo naopak spálení housky.
-
Při zaplétání pramenů dávejte pozor, abyste křížili a zaplétali správné konce, jinak by se vám mohla houska rozpadnout, případně by byla příliš utažená či by neměla požadovaný tvar.
-
Po dopletení nezapomeňte všechny čtyři konce spojit a opatrně je vsuňte pod housku.
Tři prameny: Klasický cop
Nachystejte si dostatečně velkou bulku a z ní vytvořte tři stejně dlouhé prameny, které budou mít po celé délce stejnou tloušťku. Délka každého pramene závisí na tom, jak velkou housku chcete. Čím delší budou jednotlivé prameny, tím delší bude i výsledná houska. Na jednom konci prameny lehce smáčkněte k sobě tak, aby se spojily. Dále pak housku pleťte jako klasický cop.
-
Po dopletení nezapomeňte volné konce opět smáčknout k sobě.
-
Oba konce housky opatrně vsuňte dospodu.
TIP: Celé těsto můžete rovnou rozdělit na tři stejně dlouhé prameny, které spletete do jednoho copu. Ten pak rozkrájejte na jednotlivé housky.
Závěrečné pečení: Tipy a rady
Krásně křupavé vonící housky jsou cílem každého, proto je potřeba dodržet ještě několik pravidel.
-
Housky pečte v předehřáté troubě.
-
Zatímco se trouba předehřívá, nechejte housky ještě dokynout.
-
Plech vyložte pečicím papírem a mezi jednotlivými houskami nechejte dostatečné rozestupy. Zabráníte tak tomu, aby se vám během pečení housky slily do jedné masy.
-
Housky potřete prošlehaným bílkem, během pečení vytvoří na povrchu příjemnou kůrku.
Před pečením housky můžete posypat hrubou solí, drobnými semínky, bylinkami či mákem.
Zdroj informací: časopis Apetit