Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ultimátní dokonalost nese název rajská polévka. Jak si uvařit nejlepší polévku z rajčat?

Ultimátní dokonalost nese název rajská polévka. Jak si uvařit nejlepší polévku z rajčat?
sdílet:

Rajskou polévku provází nehynoucí sláva, a nejen v Česku. Připravuje se po celém světě na různé způsoby, které se odvíjejí od místních chutí. Ať už dáváte přednost klasické české verzi na sladko, osvěžujícímu španělskému gazpachu nebo krémové americké polévce, chuť rajské polévky přináší radost.

Rajská polévka je oblíbenou klasikou mnoha kuchyní po celém světě. Proč? Je totiž zatraceně dobrá ve všech variantách. Je jednoduchá na přípravu. Je levná. A způsobů, jak můžete rajskou polévku připravit a zahustit, existuje bezpočet.

Tradiční česká rajská

V české kuchyni se rajská polévka tradičně připravuje s použitím rajčatového protlaku nebo čerstvých rajčat. 

V základu necháte na tuku zesklovatět pokrájenou cibuli. Přidáte česnek, zaprášíte moukou a další minutu restujete. Pak přilijte vývar nebo vodu, osolíte, přidáte koření a necháte vařit aspoň 10 minut. Pak přidáte plechovku rajčat, passatu nebo rajský protlak a ponorným mixérem rozmixujete do hladka.

  • Česká rajská se často zahušťuje jíškou, aby měla krémovou konzistenci. Krémovosti však můžete docílit i přidáním kořenové zeleniny do cibulového základu polévky (například bulvového celeru), kterou po uvaření rozmixujete.
  • Česká rajská se dochucuje cukrem, solí a pepřem.
  • Pro zvýraznění chuti se do základu přidává bobkový list a nové koření, někdy i tymián.
  • Typická česká rajská polévka se podává s vařenou rýží. Rýže polévku nutričně obohatí. Do rajské polévky však můžete použít i spoustu nápaditých zavářek.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín