Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak (vy)pěstovat kokos: Od výsadby ořechu po kulinářské delikatesy

10. 3. 2025
Coconuts and coconut oil
Shutterstock

Představte si, že ve vašem obývacím pokoji roste kokosová palma – majestátní symbol tropických rájů, který vám kromě exotické atmosféry může přinést i vlastní úrodu kokosových ořechů. Ačkoli pěstování této palmy v našich podmínkách není snadné, s trochou trpělivosti, správnou péčí a našimi radami se vám to může podařit.

Kokosovník ořechoplodý (Cocos nucifera) je typickou rostlinou tropických oblastí. Její plody, kokosové ořechy, jsou ceněny díky univerzálnímu využití. Ačkoli pěstování kokosové palmy v našich podmínkách představuje výzvu, s náležitou péčí se jí může dařit i v domácím prostředí. Jak vybrat správný kokosový ořech? Jaké podmínky zajistit, aby prospíval? A co všechno se dá z kokosu využít i připravit?

Jak vypěstovat kokosovník z ořechu?

Klíčem k úspěchu je vybrat vhodný kokosový ořech, správně ho zasadit a připravit mu podmínky, díky nimž se mu bude dařit. Jak na to?

  • Výběr ořechu: Zvolte čerstvý kokosový ořech s nepoškozenou skořápkou a zřetelně slyšitelnou tekutinou uvnitř.

  • Příprava ořechu: Před výsadbou namočte ořech na dva dny do teplé vody (30–35 °C), aby se urychlilo klíčení.

  • Výsadba: Ořech umístěte napůl do propustného substrátu s vyšším podílem rašeliny a písku, přičemž „oči“ ořechu musí směřovat nahoru.

  • Podmínky pro klíčení: Zajistěte teplotu mezi 25–28 °C a vysokou vlhkost vzduchu. Klíčení může trvat i několik měsíců.

Jak pečovat o kokosovou palmu?

Pokud se vám podařilo kokosový ořech naklíčit, je důležitá i následná péče o rostlinu. Nejzásadnější je teplota prostředí a správná vlhkost.

  • Stanoviště: Palma potřebuje světlé místo bez přímého slunečního záření.

  • Teplota: Optimální teplota je 25–28 °C; v zimě by neměla klesnout pod 18 °C.

  • Zálivka: Udržujte substrát vlhký, ale vyvarujte se přemokření. Používejte odstátou vodu pokojové teploty.

  • Vlhkost vzduchu: Pravidelně roste listy vlažnou vodou, zejména v suchém prostředí.

  • Hnojení: Během vegetačního období hnojte jednou týdně vícesložkovým hnojivem pro pokojové rostliny.

  • Přesazování: Přesazujte pouze tehdy, pokud kořeny prorůstají květináčem. Palma špatně snáší velmi časté přesazování.

Choroby a škůdci: Jak na ně?

  • Hnědé špičky listů: Příčinou může být suchý vzduch, proto zvyšte vlhkost pravidelným rosením.

  • Žloutnutí listů: Obvykle je způsobeno nedostatečnou zálivkou.

  • Hmyz: Palmu mohou napadnout svilušky, puklice nebo vlnatky. Pro prevenci napadení těmito škůdci je důležité udržovat rostliny v optimálních podmínkách, pravidelně je kontrolovat a při zjištění napadení okamžitě zasáhnout vhodnými prostředky.

Využití jednotlivých částí kokosu

Kromě pokrmů se kokosový ořech využívá v kosmetice i pro výrobu dekorativních předmětů.

  • Dužina (kopra): Bohatá na tuky a bílkoviny, používá se k výrobě kokosového oleje, mléka a mouky.

  • Kokosová voda: Osvěžující nápoj, je vhodný pro hydrataci.

  • Skořápka: Využívá se k výrobě misek, dekorací či krmítek pro ptáky.

  • Vlákna (koir): Používají se k výrobě motouzů, sítí, rohoží a pytlů.

  • Listy: Slouží k pletení košů a dalších tradičních výrobků.

  • Květy: Z jejich šťávy se vyrábí cukr a alkoholické nápoje, jako je palmové víno.

Pokrmy s využitím kokosu

Kokos je všestranná a univerzální surovina, kterou využijete do sladkých i slaných pokrmů. Od kokosových lívanců a sušenek přes smoothie s kokosovým mlékem a kokosový pudink až ke krevetám v kokosové strouhance – vše voní lákavě a chutná naprosto delikátně.

Zdroj informací: Apetit, chovatelkasazenickacasopisroots

Sdílet článek

Kokos Jak na to Sladké pečení

Související články