0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak vyprat skvrny od vína, rajčat nebo mastnoty?

Rozlité víno
ZDROJ: Mathilde Langevin/Unsplash
sdílet:

Umazání, skvrnám, flekům, potřísnění nebo mastnotě se při vaření a stolování jednou za čas nevyhne nikdo. Buď můžete spoléhat na sílu pracího prášku, anebo sáhnout po osvědčené zbrani přímo v kuchyni. Prací pomocníky totiž má většina z nás pravděpodobně doma.

Rajská na košili, červené víno na kalhotách nebo káva na čalouněné pohovce dokážou zkazit náladu. Abyste zvládli podobné pohromy bez stresu, porozhlédněte se po kuchyni a zkuste k vyčištění skvrn použít produkty, které máte doma. S našimi tipy se dovíte, co na který flek funguje a jak s ním rychle zatočíte.

Co se pomáhá proti skvrnám?

  • bílý ocet
  • sodovka
  • jedlá soda
  • kukuřičný škrob
  • sůl
  • prostředek na nádobí

Rozlité červené víno

Převrhnutím sklenky červeného vína máte zaděláno na zoufalství nad odstraňováním skvrny. Dobrá zpráva je, že šance na vyčištění existuje. Bude tím větší, čím dřív po rozlití se do čištění pustíte.

V závislosti na místě nehody a rozsahu spoušti můžete použít různou taktiku.

  • V každém případě je nejdřív potřeba skvrnu vysušit papírovou utěrkou a odsát všechno, co jde.
  • Pokud jste potřísnili čalouněnou sedačku, zasypte skvrnu vrstvou soli a nechte do ní víno vsáknout. Po několika hodinách obarvenou sůl vysajte vysavačem nebo smeťte.
  • Z bílého ubrusu můžete utěrkou osušenou skvrnu dostat tak, že látku s postiženým místem napnete nad větší misku, zasypete solí a vzápětí prolijete horkou vodou.
  • Na rozlité červené víno lze použít také bílý ocet. Fialový flek jím polijte, a ihned vyperte v ruce s pomocí prostředku na nádobí, mýdla nebo gelu na praní.

Některé rady slibují také pomoc bílého vína, které doporučují aplikovat na polité oblečení vínem červeným. Pár kapek bílého má zneutralizovat barvu skvrny, oblečení však i po tomto ošetření vyžaduje přímou cestu do pračky. Za zkoušku nic nedáte.

Jak vyprat rajskou omáčku?

Červenou barvu protlaku, kečupu, rajčat nebo rajské omáčky či polévky a oblečení, ve kterém je jíme, pojí mezi sebou zvláštní magnetismus. Až vás potkají jeho následky, pamatujte, že rychlá akce je základ úspěchu i tady.

  • Zlikvidovat skvrnu pomůže proud studené z rubu a potom nános pracího gelu nebo prostředku na nádobí. Po čtvrt hodině promněte místo v ruce a znovu vymáchejte ve studené vodě. Pokud je flek pořád vidět, polijte ho bílým octem.
  • Další možností je použít vlastní vyrobenou pastu ze stejných dílů jedlé sody, soli a trochy vody. Směs vetřete do postiženého kusu látky, vhoďte do pračky a vyperte jako obvykle.

Jdou dolů skvrny od kafe?

I první pomoc při nehodě s kávou je nejefektivnější, když přijde okamžitě. Nejdřív se snažte proprat skvrnu pod proudem studené vody nebo ji namočte do perlivé sodovky.

  • Kávový flek na džínách zasypte jedlou sodou a vlhkým hadrem se snažte špínu odstranit.
  • Pokud káva skončila na čalounění, připravte si roztok bílého octa nebo citronové šťávy s vodou v poměru 1 : 8. Vetřete směs do skvrny a následně ošetřete místo hadrem a studenou vodou.
  • Na koberec můžete použít stejný roztok a přidat do něj tekuté mýdlo. Polijte jím flek, promněte, osušte papírovou utěrku a případně vysušte fénem.

Co udělat s mastnou skvrnou?

Následky způsobené pojídáním burgeru, fleky od čokolády či šlehačky nebo skvrny z neopatrného smažení při běžném praní nepustí. Proto raději zasáhněte ještě dřív, než vhodíte znečištěný oděv do pračky. Jak?

  • Čerstvou mastnou skvrnu zasypte škrobem nebo jedlou sodou a mastnotu nechte několik minut absorbovat. Chcete-li výsledek pojistit, sáhněte po přípravku na nádobí a skvrnu ještě zaperte, až sodu či škrob odstraníte.

Červení od jahod, malinu, rybízu nebo třešní?

Zrajícímu ovoci se těžko odolává, stejně tak odolávají běžnému praní i skvrny od červených bobulí.

  • Pokud chcete zachránit svoje svršky, prolijte je z rubu vařící nebo horkou vodou na ušpiněných místech.
  • Důležité je, aby se znečištění dostalo stejným směrem ven, jako proniklo do vláken. Po uschnutí polijte inkriminovaná místa bílým octem a nechte působit, dokud nebudete s výsledkem spokojeni.

Související články

Jak vyrobit prvotřídní jablečný ocet?
  • Tipy a triky

Jak vyrobit prvotřídní jablečný ocet?

Všelék, který se vypořádá s nesčetnými zdravotními neduhy, nebo elixír krásy? O téměř magických účincích jablečného octu se v posledních letech mluví stále častěji. Přitom jde o recepturu, která má v našich kuchyních dlouhou historii. Jak...
Kyselina citronová – levný pomocník do každé kuchyně
  • Zajímavosti

Kyselina citronová – levný pomocník do každé kuchyně

Kyselina citronová je krystalický bílý až průsvitný prášek, který se používá k úpravě kyselosti pokrmu. Setkáte s ní v receptech na džemy a návodech na zpracování ovoce, hojně se však používá v potravinářství. Na obalech...
Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
KVÍZ: Jíte zdravě?
  • Kvízy

KVÍZ: Jíte zdravě?

Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...

Obchod Apetit