Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak změkčit maso, aby bylo křehké jako dort? Marinujte, klepejte, nasolujte

 Jak změkčit maso, aby bylo křehké jako dort? Marinujte, klepejte, nasolujte
sdílet:

Není nic horšího než tuhé maso. Předcházet nekonečnému žvýkání se dá různými způsoby. Maso můžete umlít, nakrájet na nudličky či kousky, koupit superdrahý kousek nebo maso vynechat. Maso však můžete také zkřehčit. Možnost, jak toho dosáhnout, si můžete vybrat sami.

Zkřehčovacími technikami získáte měkčí a křehčí maso. Ideální jsou pro dušená jídla, grilovaná masa nebo pečeně.

Palička nebo sada jehel

Jednou z nejčastějších metod je mechanické zpracování masa před tepelnou úpravu. Použití paličky na maso nebo tenderizeru je rychlé a efektivní. Zajistíte rovnoměrnou tloušťku masa a narušíte svalová vlákna. Výsledkem je, že je maso po uvaření měkčí.

Marinování v kyselu

Marinády obsahují kyselé složky, jako jsou citronová šťáva, ocet, kefír nebo bílý jogurt. V kyselém prostředí se bílkoviny v mase rozkládají, a tím se maso změkčuje. Marinády navíc prohlubují pokrmu chuť.

  • Marinování je oblíbené u kuřecího masa, ale využívá se i pro hovězí a vepřové maso, zvlášť před grilováním nebo pečením.

Enzymy z tropického ovoce

Papája a ananas obsahují enzymy (papain, resp. bromelain), které také dovedou maso změkčit a zkřehčit. Použít můžete rovnou čerstvé ovoce či šťávu. Když ananas rozmixujete, může se stát součástí marinády na maso a posloužit tak jako zkřehkčovací agent.

  • Marinování s ovocnými enzymy zabere podle tloušťky masa 1–4 hodiny času. 

Pomalé dušení a pečení

Pomalé vaření je technika, která vyžaduje nízkou teplotu a dlouhou dobu přípravy. Tento způsob je ideální pro tužší kusy masa, jako jsou hovězí zadní, vepřová plec nebo jehněčí kýta.

Sůl nad zlato

Solení je starobylá technika, kdy se maso potírá solí a nechává odležet. Sůl pomáhá rozložit bílkoviny a zadržet vlhkost, čímž maso křehne. Tato metoda je vhodná pro větší kusy, jako jsou masové pečeně nebo steaky.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín