
Podmáslí je často opomíjenou, avšak velmi cennou surovinou, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě másla. Jeho využití v kuchyni je široké a přináší nejen chuťové, ale i nutriční výhody. Ačkoli mnohdy končí vylité jako odpad, má mnoho výhod, které v kuchyni ocení jak gurmáni, tak i běžné hospodyňky. Zkuste ho přidat například do marinád, moučníků či smoothie.
Podmáslí vzniká při stloukání smetany na máslo, kdy se odděluje tekutá část od tukové. Je to vedlejší produkt, který chutná podobně jako mléko, ale na rozdíl od něj je kyselejší. Navíc obsahuje pouze 0,5 % tuku a je bohaté na bílkoviny, vápník, aminokyseliny a lecitin.
Podmáslí uchovávejte v lednici při teplotě do 5 °C, při níž vydrží až 2 týdny. Pokud ho nestihnete spotřebovat, lze ho i zamrazit – v takovém případě vydrží až 3 měsíce. Existují dva hlavní typy podmáslí:
- tradiční – vzniká z nepasterizované smetany a obsahuje přirozené mléčné bakterie,
- kysané – vyrábí se fermentací pasterizovaného mléka s pomocí mléčných bakterií.
Jak využít podmáslí v kuchyni
Podmáslí můžete pít samostatně podobně jako mléko či kefír, ale lze ho skvěle využít i do pudinků, dresinků, salátových zálivek, do krémů apod.
- Pečení: Podmáslí je skvělým pomocníkem při pečení. Jeho kyselost dokáže aktivovat jedlou sodu, což vede k nadýchanějšímu a jemnějšímu těstu. Podmáslí tak můžete použít například při přípravě chleba, závinů, bublanin, krekrů, palačinek, lívanců, vaflí, bábovek či muffinů.
- Polévky a omáčky: Podmáslí lze využít i při přípravě polévek a omáček. Přidáním podmáslí do zeleninových krémových polévek získáte jemnější chuť a krémovější konzistenci. Při přípravě omáček může podmáslí nahradit část smetany, čímž snížíte obsah tuku. Jen počítejte s tím, že výsledný pokrm bude mírně kyselejší, než jste možná zvyklí.
- Nápoje a smoothie: Podmáslí je lehce stravitelné, navíc prospívá trávení. Smíchejte ho například s ovocem či bylinkami, medem nebo datlovým sirupem, čímž vytvoříte zdravý a osvěžující nápoj. Podmáslí výborně chutná s rozmixovaným banánem, jahodami, borůvkami apod.
- Marinování masa: Podmáslí obsahuje kyseliny, které jsou výborným přírodním změkčovadlem masa. Kuřecí, krůtí, ale i vepřové maso naložte přes noc do podmáslí – díky tomu bude po tepelné úpravě jemné a šťavnaté. Pokud do podmáslí přidáte sůl, oblíbené bylinky a koření či prolisovaný česnek, máte skvělou marinádu.
Podmáslí je univerzální surovina, kterou lze využít na mnoho způsobů. Zkuste ho přidat do pečení, použijte ho na marinování masa, do polévek nebo jako základ osvěžujících nápojů, určitě oceníte jeho benefity.
Zdroj informací: Apetit, jimezdrave, listonic