Znáte lepší způsob, jak spotřebovat ředkvičky a užít si jejich chuť? Ředkvičková pomazánka je velmi snadná, zdravá a lze ji obměňovat téměř do nekonečna. Servírovat ji můžete s křupavými tousty, na čerstvém chlebu, s čerstvou zeleninou nebo třeba kukuřičnými chipsy.
Když v jemné krémové pomazánce křupne řízná ředkvička, svět je rázem hezčí! Nevěříte? Vyzkoušejte to. Snadno a rychle získáte zdravou pomazánku plnou vitamínů k svačině, lehké večeři či jako originální předkrm.
Jak na pomazánku z ředkviček?
Základní pomazánku z ředkviček obvykle vytvoříte z pár surovin, které možná máte vždycky po ruce v kuchyni.
Vedle pokrájených ředkviček budete potřebovat ještě tučný tvaroh nebo krémový sýr jako mascarpone, lučinu či pomazánkové máslo, sůl, pepř a případně zelenou nať korinadru, petrželky nebo pažitky. Vše v misce smíchejte dohromady a je hotovo.
Základní pomazánku z ředkviček můžete obměňovat a přizpůsobit ji podle vlastní chuti nebo aktuálně dostupných surovin:
- Bylinky jako kopr, máta nebo bazalka dodají pomazánce ještě výraznější chuť.
- Trocha mletého kmínu, mleté papriky nebo chilli dodá pomazánce zajímavý twist.
- Větší vydatnost a nový rozměr chuti dodáte pomazánce strouhaným tvrdým sýrem jako jsou parmazán, gouda nebo čedar.
- Jogurt nebo zakysaná smetana ředkvičkám také velmi sluší. Pomazánka s nimi bude ridší, získáte spíš ředkvičkový dip nebo salát.
- Nasekané vlašské ořechy nebo mandle dodají pomazánce křupavost a další vrstvu chuti.
Jak podávat ředkvičkovou pomazánku?
Nejjednodušší způsob je natřít pomazánku na čerstvý chléb, toast nebo bagetu. Použít však můžete také krekry nebo třeba tortillové chipsy či nachos. Tím z ředkvičkové pomazánky učiníte atraktivní svačinu, předkrm nebo pohoštení k vínu.
V nízkosacharidovém stravování pomazánku podávejte se zeleninou. Vydlabané okurky, papriky či rajčata můžete ředkvičkovou pomazánkou naplnit. Podobně můžete naplnit i půlky vařených vajec bez žloutků, které můžete do pomazánky zamíchat.
Tortilla je vždycky svělá volba. Můžete je naplnit pomazánkou, přidat zeleninu a zdroj bílkovin (maso, vejce, tofu) a zabalit jako wrap. Vydatný oběd nebo večeři máte během okamžiku.
Zdroje informací: časopis Apetit