Chlupaté knedlíky patří mezi skromné ale velmi oblíbené stálice české kuchyně. Na jejich základní přípravu není potřeba víc, než čtyři suroviny: mouka, vejce, sůl a brambory. S jakou moukou budete mít největší úspěch?
Druh mouky volte podle toho, jaké knedlíky vám chutnají. Když sáhnete po hladké mouce, budou tužší a hutnější a jen tak se nerozvaří. Knedlíky z hrubé mouky bývají nadýchanější a měkčí, mívají ale větší sklon k rozváření.
- Brambory. Na všechny druhy bramborových knedlíků, bramborové placky i bramboráky jsou ideální brambory varného typu B a C.
- Najisto. Chcete-li mít jistotu, že samotné vaření knedlíků proběhne k vaší spokojenosti, uvařte nejprve jeden kousek na zkoušku. Pokud bude rozvařený, zapracujte do těsta další mouku. Jestliže bude knedlík na váš vkus příliš tvrdý, přidejte do těsta trochu másla.
- Hromadně. Pokud máte dojem, že byste nestihli sázet nočky přímo do hrnce dost rychle – aby byly jednotlivé kousky stejnoměrně uvařené – tvarujte je a skládejte s menšími rozestupy na větší prkénko nebo na menší vál. Až budou všechny připravené, přesuňte je opatrně do hrnce s mírně vroucí osolenou vodou.
- Bělení. Brambory můžete pro jistotu strouhat do studené vody se lžící octa, aby se zabránilo hnědnutí (oxidaci). Potom ale budou vyžadovat zvláštní zacházení – vodu z nich musíte velmi důkladně vymačkat a pak je polít trochou horkého mléka.
Chlupaté knedlíky jsou důkazem, že i z jednoduchých surovin dostanete opravdovou lahůdku. Skvěle chutnají se zelím a slaninou, podávat je můžete i jako doprovod k omáčkám nebo pečenému masu.