Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jaká mouka se hodí na chlupaté knedlíky? Použít můžete tu, kterou zrovna máte ruce

Chlupaté knedlíky s červeným zelím
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Chlupaté knedlíky patří mezi skromné ale velmi oblíbené stálice české kuchyně. Na jejich základní přípravu není potřeba víc, než čtyři suroviny: mouka, vejce, sůl a brambory. S jakou moukou budete mít největší úspěch? 

Druh mouky volte podle toho, jaké knedlíky vám chutnají. Když sáhnete po hladké mouce, budou tužší a hutnější a jen tak se nerozvaří. Knedlíky z hrubé mouky bývají nadýchanější a měkčí, mívají ale větší sklon k rozváření. 

    Skryt pre seznam
    • Brambory. Na všechny druhy bramborových knedlíků, bramborové placky i bramboráky jsou ideální brambory varného typu B a C.
       
    • Najisto. Chcete-li mít jistotu, že samotné vaření knedlíků proběhne k vaší spokojenosti, uvařte nejprve jeden kousek na zkoušku. Pokud bude rozvařený, zapracujte do těsta další mouku. Jestliže bude knedlík na váš vkus příliš tvrdý, přidejte do těsta trochu másla.

    • Hromadně. Pokud máte dojem, že byste nestihli sázet nočky přímo do hrnce dost rychle – aby byly jednotlivé kousky stejnoměrně uvařené – tvarujte je a skládejte s menšími rozestupy na větší prkénko nebo na menší vál. Až budou všechny připravené, přesuňte je opatrně do hrnce s mírně vroucí osolenou vodou.
       
    • Bělení. Brambory můžete pro jistotu strouhat do studené vody se lžící octa, aby se zabránilo hnědnutí (oxidaci). Potom ale budou vyžadovat zvláštní zacházení – vodu z nich musíte velmi důkladně vymačkat a pak je polít trochou horkého mléka.

    Chlupaté knedlíky jsou důkazem, že i z jednoduchých surovin dostanete opravdovou lahůdku. Skvěle chutnají se zelím a slaninou, podávat je můžete i jako doprovod k omáčkám nebo pečenému masu.

    Skryt pre seznam

    Související recepty

    Související články

    Apetit magazín

    Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
    • Zajímavosti

    Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

    Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
    Podcasty o jídle, které budete žrát
    • Tipy redakce

    Podcasty o jídle, které budete žrát

    Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...