
Katův šleh, známý také jako „kaťák“, se zapsal do historie české gastronomie. Pohlreich ho na jídelních lístcích nesnášel, hosté ho milují dodnes. Tato pikantní až pálivá směs masa a zeleniny byla oblíbená zejména v 80. a 90. letech minulého století, kdy se stala stálicí jídelních lístků mnoha hospod a restaurací. Dnes je vnímána jako retro specialita, která však stále nachází své místo nejen v domácích kuchyních.
Předchůdcem katova šlehu byl pokrm z pražské vinárny U Golema, který byl známý jako Golemův hněv. Tento pokrm připravoval šéfkuchař Ivan Rebensteiger z hovězí svíčkové, cibule, česneku, kyselých okurek, červené papriky, nakládané kapie a feferonek. Po jeho odchodu z Československa se receptura upravila a rozšířila do dalších restaurací pod různými názvy, například čertovo tajemství či pekelná směs. Název katův šleh se však stal nejznámějším a používá se dodnes.
Katův šleh: Složení a příprava
Základem katova šlehu je maso nakrájené na nudličky – nejčastěji vepřové, ale používá se i kuřecí či krůtí. Maso se smíchá s cibulí, paprikou, česnekem, feferonkou, kyselými okurkami, také s kečupem, hořčicí a worcesterovou omáčkou. Směs se dochucuje solí a pepřem a krátce podusí. Jako příloha se tradičně podávají bramboráčky, ale oblíbená je i rýže nebo hranolky.
Jak se „kaťák“ proměnil v čase
Katův šleh byl v době své největší slávy považován za moderní a pikantní alternativu k tradičním pokrmům. Postupem času však jeho pověst utrpěla, když se stal symbolem nekvalitní kuchyně, protože se do pokrmu často přidávaly suroviny blížící se konci své trvanlivosti, případně dokonce maso, které zbylo z předešlých dnů. Pálivost a výrazné dochucení měly zakrýt nedostatky v kvalitě použitých ingrediencí.
Současnost a nostalgie
Dnes se katův šleh z jídelních lístků restaurací téměř vytratil, ale v domácnostech si stále nachází své místo. Mnozí si ho připravují podle tradičních receptů, jiní se snaží o jeho modernizaci, například použitím kvalitnějších surovin nebo úpravou dochucení. Navzdory své kontroverzní pověsti zůstává katův šleh připomínkou určité éry české gastronomie a pro mnohé i chutí dětství.
Jak připravit katův šleh?
Ingredience: 400 g masa, sůl, mletý pepř, 1 lžíce kukuřičného škrobu, worcesterová omáčka dle chuti, 4 lžíce oleje, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 3 nakládané okurky, 1 paprika, 1 nakládaná feferonka, 4 lžíce kečupu, 1 lžíce dijonské hořčice, vývar
- Z masa je vhodná vepřová kýta či plec nebo kuřecí či krůtí prsa.
- Vývar můžete nahradit vodou, ale chuť nebude tak intenzivní. Vývar můžete připravit i dopředu a přebytek zamrazit.
- Oloupanou cibuli nakrájejte na klínky.
- Oloupaný česnek nakrájejte na plátky.
Postup:
- Maso nakrájejte na tenké nudličky, osolte ho, opepřete, přidejte škrob a worcesterovou omáčku, vše dobře promíchejte a nechejte hodinu odležet v lednici.
- Na pánev nalijte 2 lžíce oleje a 3–5 minut na něm restujte nakrájenou cibuli a česnek, na kousky nakrájené okurky, na proužky nakrájenou papriku a nasekanou feferonku. Pak přidejte kečup a hořčici. Směs promíchejte a nařeďte vývarem do požadované hustoty.
- Na jinou pánev nalijte zbylý olej a zprudka na něm orestujte maso (vepřové cca 10 minut, kuřecí či krůtí cca 5 minut). Orestované maso přesuňte do pánve se zeleninovou směsí a prohřejte. V případě potřeby osolte a opepřete.
TIP: Servírujte s bramboráčky, hranolky nebo s rýží.
Katův šleh je jedním ze symbolů minulé éry. Přestože jeho sláva poněkud vybledla a spojení s levnými surovinami mu uškodilo, stále má co nabídnout.
Zdroj informací: Apetit, kucharkaprodceru, grilovani-barbecue