Nová registrace Zapomenuté heslo

Kaviár: Fascinující cesta od královských stolů do moderní gastronomie. Jak kaviár správně vybrat a užít si luxus na talíři?

29. 12. 2024
Kaviár
Shutterstock

Třpytivé perly kaviáru se staly symbolem luxusu a vytříbeného vkusu. Jsou synonymem elegance, opřádají je tajemné legendy a mýty... A navíc se skvěle snoubí se šampaňským. Pokud jste kaviáru dosud nepropadli, dejte mu šanci – se sklenkou bublinek to bude nezapomenutelný zážitek!

Název kaviár pochází z perštiny a dá se přeložit jako vejce. Jeho historie je dlouhá, ale už po staletí je oblíbenou delikatesou. Je však potřeba rozlišovat pravý kaviár od tzv. kaviárových náhražek.

Stručná historie kaviáru

Tradice konzumace kaviáru sahá až do starověké Persie, kde byl považován za léčivý pokrm, který měl dodat sílu a energii. Později si získal oblibu na ruských carských dvorech, kde se stal symbolem bohatství a moci. Kaviár byl nezbytnou součástí banketů a hostin, kde sloužil jako předkrm k vodce. Později se kaviár rozšířil i do západní Evropy, kde se stal vyhledávanou pochoutkou francouzských a britských aristokratů. Od té doby jeho popularita neustále rostla, přestože přísná regulace a úbytek volně žijících jeseterů omezily dostupnost divokého kaviáru.

Pravý a nepravý kaviár: Jak je rozeznat?

Pravý kaviár jsou jikry jeseterovitých ryb, které se získávají zejména z druhů: vyza velká (beluga), jeseter ruský (ossetra) a jeseter hvězdnatý (sevruga). Tyto ryby pocházejí především z oblastí Kaspického a Černého moře, kde byla produkce kaviáru tradičně nejvýznamnější. Jikry se po vyjmutí konzervují solí, která zvýrazňuje jejich chuť a zároveň prodlužuje jejich trvanlivost. Pravý kaviár je drobný, jemný a máslový, jeho chuť se pohybuje od lehce slané po komplexní oříškové tóny. Barva pravého kaviáru je šedočerná až černá.

  • Čím je pravý kaviár tmavší, slanější a kašovitější, tím je starší, tedy i méně kvalitní.

  • Pokud chcete ochutnat opravdu luxusní pravý kaviár, pak nejdražší, ale zároveň nejchutnější a největší pochází z vyzy velké.

  • Pro větší přesnost se dnes termín kaviár používá výhradně pro jikry ryb z řádu jeseterovitých. Jiné druhy, například jikry lososa, candáta, tuňáka či kapra, se označují jako kaviárové náhražky.

  • Za nejkvalitnější nepravý kaviár je považován červený kaviár z lososovitých ryb.

Jak vybrat kaviár?

Při výběru kaviáru je důležité dbát na několik klíčových faktorů:

  • Původ: Pravý kaviár by měl pocházet od jeseterovitých ryb. Na obalu hledejte označení Malossol, což znamená nízký obsah soli – ideální pro jemnou chuť.

  • Barva a velikost: Pravý kaviár může mít barvu od světle šedé po černou. Menší jikry mají intenzivnější chuť, zatímco větší zrnka, typická pro belugu, nabízejí jemnější zážitek.

  • Zpracování: Čerstvý kaviár by neměl být pasterizovaný, protože tím ztrácí část své chuti.

Jak správně servírovat a konzumovat kaviár?

  • Skladování a servírování: Kaviár vyžaduje uchovávání v chladu, tedy při teplotě 0–5 °C. Pokud ho v obchodě najdete mimo chladicí box, raději ho nekupujte. Nejkvalitnější kaviár by se měl udržovat v chladu i během podávání, což lze zajistit například jeho umístěním do mísy s ledem. Před podáváním je ale vhodné kaviár nechat několik minut při pokojové teplotě.

  • Výběr příboru: Kaviár by se neměl konzumovat kovovými lžičkami, protože kontakt s kovem způsobuje nepříjemnou kovovou pachuť. Ideální volbou jsou lžičky z perleti, rohoviny nebo jiných nekovových materiálů.

  • Tradiční způsoby podávání: Kaviár se často podává na tmavém chlebu, toastu nebo ho můžete servírovat na bliny – ruské lívanečky z kynutého těsta, které se ještě teplé potírají máslem, obkládají kaviárem a zdobí smetanou. V České republice se někdy dochucuje citronovou šťávou. Oblíbené jsou také kombinace s rybami či mořskými plody, například jednohubky s uzeným jeseterem.

  • Moderní kombinace a novinky: Vedle tradičních způsobů můžete kaviár vyzkoušet i s netradičními ingrediencemi, jako je čokoláda. Na trhu se dají sehnat čokoládové pralinky s kaviárem, které představují zajímavý kontrast chutí. Pokud s kaviárem teprve začínáte, doporučuje se začít jednoduššími kombinacemi.

  • Chuť a benefity: Kaviár má jemně slanou chuť s máslovými a oříškovými tóny. Je bohatý na bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny, díky čemuž je nejen lahodnou, ale i zdravou delikatesou.

Zdroje informací: kupikulturioct24.ceskatelevizearchive

Sdílet článek

Party a oslavy Představení suroviny Ryby a mořské plody

Související články