Hledáte jednoduchý a rychlý způsob, jak zpracovat úrodu rajčat a ještě si pořídit zásoby skvělého kečupu na celý rok? Zkuste práci přenechat troubě. Možnosti, jak jejích služeb využít, jsou dvě.
Už máte rajčatové čatní bezpečně ve spíži, rajčatových polévek i rajčatových salátů jste na čas přejedeni? Přichází čas na přípravu domácího kečupu! Ten můžete buď klasicky uvařit, nebo mu dodat ještě víc chuti tak, že rajčata napřed upečete.
Pečením rajčata sládnou. Můžete je proto dát upéct do trouby a pak je na plotně povařit – získáte tak sladký kečup z pečených rajčat.
Rajčata není nezbytně nutné zbavovat před pečením slupek, protože se samy uvolní a po upečení je snadno stáhnete. Samozřejme slupky lze také vůbec neřešit a ponechat i kvůli barvě a rozmixovat kečup i s nimi.
Pokud však budete nejprve chtít slupky oloupat, ušetříte si později práci.
- K tomu je nejlepší rajčata nejdříve spařit. Nařízněte křížek na jejich slupce, ponořte je na pár sekund do vroucí vody a poté rychle do ledové vody. Slupka by měla jít snadno stáhnout.
Jak na kečup z pečených rajčat
Co budete potřebovat:
- 4,5 kg rajčat, 1 cibuli, 1 červenou papriku, 420 ml jablečného nebo kvasného lihového octa, 2 lžíce hořčičného semínka, 5 lžiček celého hřebíčku, 5 lžiček kuliček nového koření, 5 lžiček kuliček černého pepř, 1 svitek skořice, 1,5 lžíce soli, 300 ml tmavého cukru
Předehřejte troubu na 200 °C. Rajčata rozkrojte na poloviny a vložte do pekáče spolu s paprikou. Promíchejte a pečte v troubě asi hodinu. V polovině pečení rajčata promíchejte, aby se navrchu nepřipálila.
Mezitím nalijte jablečný ocet do rendlíku, přidejte koření a přiveďte k varu. Ihned vypněte, přiklopte pokličkou a nechte koření louhovat. Po půlhodině vyjměte z octa skořici, aby její chuť nebyla příliš výrazná.
Když jsou rajčata měkká, vyndejte je z trouby a rozmixujte je dohladka. Přeceďte ocet, přes sítko do jiného rendlíku a koření vyhoďte. K rozmixovaným rajčatům přelijte scezený ocet, cukr a sůl. Směs promíchejte, přiveďte na středním ohni k varu a pak snižte teplotu. Vařte, až kečup zhoustne. Pravidelně míchejte, aby se nepřipálil.
Jak plnit sklenice a kečup zavařit?
Potřebovat budete vyšší zavařovací lahve s širokým hrdlem, použít můžete i klasické zavařovací sklenice. Omyjte je a vypláchněte vroucí vodou. Udržujte sklenice horké až do chvíle, než se budou plnit.
Jakmile je kečup dostatečně hustý (může to trvat až hodinu a půl), naplňte jím sklenice. Od okraje nechte asi 1 cm volného místa. Uzavřete je čistými horkými víčky.
-
Sklenice vložte do vroucí vody a zavařujte 15 minut. Poté je vyjměte a nechte 24 hodin chladnout. Po vychladnutí by měla být víčka vtažená. Pak můžete kečup skladovat na chladném a suchém místě.
-
Pokud se víčko „nechytne“, uchovávejte kečup v lednici a rychle spotřebujte.
Zdroj infromací: časopis Apetit, StrawberriesForSupper