Masové kuličky mají původ v Itálii, ale patří mezi oblíbená jídla po celém světě. Skvěle se doplňují s rajčatovou omáčkou, s níž tvoří dokonalou chuť a harmonii. Recepty na jejich přípravu se liší i v samotných italských regionech. Příprava je však jednoduchá a pokrm delikátní.
Masové kuličky se objevují v různých světových kuchyních a patří mezi oblíbená jídla. V Itálii se masovým kuličkám s rajčatovou omáčkou říká Polpette casalinghe al sugo.
Recept na jejich přípravu však není jednotný. V některých najdete v základu omáčky například víno (někde bílé, jinde červené), v dalších chilli či máslo, některé obsahují dokonce hladkou mouku na zahuštění.
Masové kuličky: Jak na to, aby byly dokonalé?
Dokonalé masové kuličky se nerozvaří, nejsou tuhé a mají rovnoměrně rozprostřenou chuť. Nesmějí být nedopečené a ani spálené.
-
K přípravě doporučujeme používat čerstvé pečivo, bude se s ním pracovat lépe než se starším.
-
Do pečiva nalijte mléko, směs promíchejte a nechejte 5 minut odležet. Pečivo, mléko a chutě se propojí.
-
Maso na přípravu kuliček by mělo být dvojí: vepřové a hovězí, a to v poměru 1 : 1. Můžete si koupit maso vcelku a doma namlít, ale dobře vám poslouží i kupované mleté maso.
-
Směs dobře promíchejte, aby byly chutě rovnoměrně rozložené a aby se vám nestalo, že některé kuličky budou například přesolené a jiné nedochucené.
-
Než začnete kuličky tvarovat, navlhčete si ruce, bude se vám s hmotou lépe pracovat a nebude se lepit na ruce. Kuličky tvarujte stejnoměrné. Měly by mít velikost vlašského ořechu. Stejná velikost je důležitá, aby se menší kuličky během pečení nespálily a ty větší nezůstaly syrové.
-
Kuličky vkládejte na plech vyložený pečicím papírem, zabráníte tak jejich připečení. Mezi jednotlivými kuličkami nechejte dostatek místa, aby se mohly propéct.
TIP: Do masového těsta můžete přidat i tradiční italský salám mortadelu. Chuť kuliček pak bude jemnější.
Příprava omáčky: Nepleťte si ji s českou rajskou
Na přípravu omáčky využijte konzervovaná krájená rajčata nebo zralá čerstvá.
-
Cibuli a česnek do základu omáčky je vhodné orestovat dosklovita. Přidají pokrmu příjemnou texturu a nasládlou chuť.
-
Hovězí vývar, který tvoří základní tekutinu omáčky, můžete připravit před vařením pokrmu, nebo použít například zmražený, který vám zbyl z příprav jiného pokrmu.
-
Pečené masové kuličky do směsi opatrně vmíchejte, pak je provařte 20 minut. Dávejte pozor, abyste je při míchání nepoškodili.
-
Bazalku do pokrmu přidávejte těsně po vypnutí, jemně ji vmíchejte. Docílíte tím toho, že bude svěží a pokrmu dodá příjemnou chuť.
Závěrečné tipy: Jak servírovat?
Kuličky s rajčatovou omáčkou se nejlépe hodí ke špagetám. Ty si připravíte dle návodu na balení a tak, jak je máte rádi na skus.
Na špagety nalijte přiměřenou porci omáčky s kuličkami a posypejte čerstvou bazalkou. Pokud máte rádi sýr, můžete si pokrm posypat nastrouhaným parmazánem.
-
Místo parmazánu můžete použít nastrouhané pecorino, italský ovčí sýr, jehož chuť dodá pokrmu typické ořechovo-citronové aroma.
Návod na přípravu pokrmu najdete ve videu výše.
Zdroj informací: časopis Apetit