Nová registrace Zapomenuté heslo

Klasický štrúdl vás už nudí? Upečte si Apple Dumplings – dezert, který miloval i Edison!

28. 1. 2025
Apple dumplings
Shutterstock

Recept na Apple Dumplings, neboli jablečné knedlíčky, pochází z 18. století. Zrodily se v Anglii, odkud se dostaly až na americké stoly, kde je dodnes vnímají jako symbol tradice a pohostinnosti. Pokud vás klasický štrúdl už trochu nudí, pusťte se do přípravy – budete potřebovat stejné suroviny.

K přípravě Apple Dumplings potřebujete oloupané a jádřince zbavené jablko, které se plní máslem, cukrem a skořicí, poté se obalí těstem a peče. Výsledkem je křupavá pochoutka s jemně sladkou a kořeněnou náplní. Tento pokrm je často podáván teplý, například s vanilkovou zmrzlinou, ale výborně chutná i za studena.

Historie Apple Dumplings: Od Anglie po Pensylvánii

Historie Apple Dumplings začíná v Anglii 18. století, kde byla příprava sladkých pečiv s ovocem běžnou součástí kuchyně. Jablka navíc představovala levnou, tedy dostupnou, surovinu, a tak není divu, že se stala jedním ze symbolů anglické kuchyně.

Uprchlíci z Evropy přivezli recept na Apple Dumplings do Severní Ameriky, kde se přizpůsobil dostupným surovinám a místním chutím. Největší oblibu si tento pokrm získal mezi pensylvánskými Holanďany. Pro tyto farmáře bylo jablko důležitým zdrojem obživy, a tak není divu, že Apple Dumplings skvěle zapadly do jejich jídelníčku. Pokrm se podával nejen jako sladká tečka na závěr dne, ale často i k snídani, a to s mlékem. Tento pokrm se tak stal symbolem domácí pohostinnosti a rodinného života.

Apple Dumplings byly ve své době tak populární, že se objevovaly i v literatuře, na malbách, rytinách a v záznamech z domácností.

  • V roce 1879 zařadil americký spisovatel Mark Twain pečené Apple Dumplings na seznam amerických jídel, kterým se „evropská hotelová kuchyně nevyrovná“.

  • V roce 1946 napsal britský spisovatel George Orwell ve své eseji o britské kuchyni pro zámořské čtenáře, že vařené jablečné knedlíky jsou příkladem „největší slávy britské kuchyně“.

  • Apple Dumplings byly dokonce oblíbeným jídlem vynálezce Thomase Alvy Edisona.

Jak připravit Apple Dumplings doma?

Ingredience: 4–6 jablek, 1 balení listového těsta, 50 g másla, 50 g cukru, 1 lžička skořice, 1 hrst rozinek, 1 vejce na potření, trocha mouky na válení těsta

  • V tradičních receptech najdete doporučené odrůdy jablek, jako jsou například Granny Smith nebo Golden Delicious.

  • Listové těsto můžete připravit i vlastní.

  • Cukr je nejvhodnější třtinový, ale zkuste i kokosový, případně klasický bílý.

  • Pokud nemáte rádi rozinky, můžete je vynechat.

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.

  2. Jablka oloupejte a zbavte jádřinců tak, aby zůstala vcelku.

  3. Do otvoru po jádřinci vložte kousek másla, trochu cukru a mleté skořice. Můžete přidat i rozinky.

  4. Těsto vyválejte a nakrájejte na čtverce dostatečně velké, aby obalily každé jablko.

  5. Jablka zabalte do těsta, okraje pevně přitiskněte a potřete rozšlehaným vejcem.

  6. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem asi 25 minut, dokud nejsou knedlíčky zlatavé.

  7. Podávejte teplé se zmrzlinou, šlehačkou nebo karamelovou omáčkou.

TIP: Ze zbytků těsta můžete vykrojit dekorativní lístky, kterými jablka ozdobíte. Jako stopka poslouží hřebíček.

Chuťové variace a twisty

Chcete Apple Dumplings trochu ozvláštnit?

  • Ořechová náplň: Přidejte do náplně nasekané vlašské nebo pekanové ořechy.

  • Karamelové knedlíčky: Část cukru nahraďte karamelovou omáčkou.

  • Sušené či kandované ovoce: Do náplně přidejte sušené nebo kandované ovoce, jako jsou brusinky nebo borůvky.

Zajímavosti o Apple Dumplings

  • Původní recepty byly často připravovány bez trouby, protože tu většina domácností vůbec nevlastnila – knedlíčky se vařily v těžkých hrncích na ohni.

  • V některých regionech se Apple Dumplings podávají se slaninou jako zajímavá kombinace sladké a slané chuti.

Zdroje informací: washingtonpostallrecipesbritishmuseumtheguardianthepioneerwoman, Gallani, Barbara (April 15, 2015). Dumplings: A Global History. Reaktion Books

Doporučujeme článek s videem

Jablečný štrúdl z listového těsta: Česká klasika, kterou milují generace

Sdílet článek

Jablka Listové těsto Světová kuchyně Sladké pečení

Související články