Tajnou ingrediencí těchto kokosek je tvaroh – chuť nijak neovlivní, ale zajistí, že budou krásně měkké hned po upečení. Tvarohové kokosky z bílků jsou navíc tak jednoduché, že je zvládnete upéct i s dětmi. Rychlé, měkké a delikátní kokosky si zamiluje každý. Přípravy se obávat nemusíte – s naším videonávodem je hravě zvládnou i začátečníci.
Chcete se blýsknout skvělým cukrovím, které bude chutnat a vypadat jako od profesionálních cukrářů, ale nemáte moc času a ani zkušeností? Pak jste našli ideální recept na jednoduché a rychlé cukroví. Uvidíte, že si brzy troufnete i na různé varianty, kterými doslova ohromíte i zkušené hospodyňky.
Jak připravit kokosky s tvarohem:
Na kokosky s tvarohem budete potřebovat:
4 bílky, špetku soli, 150 g krupicového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 70 g měkkého tvarohu, 200 g strouhaného kokosu
-
Bílky použijte co nejčerstvější – sníh se z nich připravuje nejlépe. Pokud máte starší vejce, pomůže jim k lepšímu zpevnění špetka soli.
-
Pro výraznější vanilkové aroma zkuste nahradit vanilkový cukr lžičkou kvalitního vanilkového extraktu.
-
Ideální je jemný tvaroh bez hrudek. Před přípravou ho nechte vykapat a můžete ho krátce promixovat nebo propasírovat.
-
Strouhaný kokos vybírejte jemnější, aby se dobře zapracoval do těsta.
Jak připravit kokosky s tvarohem:
- Předehřejte troubu na 150 °C (horkovzdušnou na 130 °C). Plechy vyložte pečicím papírem.
- Bílky se špetkou soli nalijte do čisté a suché mísy. Vyšlehejte polotuhý sníh (ideálně v robotu či ručním šlehačem).
- Za stálého šlehání přisypávejte oba cukry. Zhruba po 5 minutách budete mít tuhý sníh. Když zvednete metlu, sníh neteče, tvoří špičky, které se téměř neohýbají.
- Nakonec opatrně vmíchejte tvaroh a kokos. Hotové těsto by mělo být vláčné, ale nesmí téct.
- Pomocí dvou lžiček tvarujte malé hromádky a pokládejte je na plech. Pečte přibližně 15 minut, aby byly kokosky krásně zlaté, ale ne vysušené.
-
Sníh z bílků šlehejte v úplně čisté misce. Jakmile na ní totiž ulpí mastnota, bílky neztuhnou. Šlehejte je vždy až na poslední chvíli. Pokud byste je nechali stát, zvlhly by a ztratily pevnost. Další ingredience vmíchejte s citem a zlehka, nejlépe pomocí stěrky.
-
Pokud chcete mít kokosky stejné velikosti, použijte malou zmrzlinovou lžičku nebo vykrajovač na meloun.
-
Upečené kokosky uchovávejte v papírovém sáčku či krabici, aby nevyschly.
Variace na kokosky s tvarohem
-
Čokoládové kokosky: Vmíchejte do těsta 2 lžíce kvalitního kakaa, případně trochu nasekané čokolády. Nebo můžete kokosky po upečení rozpuštěnou čokoládou pocákat.
-
Citronové kokosky: Přidejte do těsta lžičku citronové kůry nebo pár kapek citronové šťávy.
-
Ořechové kokosky: Nahraďte část kokosu (asi 50 g) mletými lískovými ořechy, pistáciemi či mandlemi.
-
Matcha kokosky: Přimíchejte do těsta lžičku prášku matcha – kromě zajímavé chuti získáte netradiční zelenou variantu oblíbeného cukroví.
Zdroj informací: časopis Apetit