Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kolik mouky patří do palačinkového těsta? Nejlepší je řídit se poměrem

Citronové palačinky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pokud nechcete pokaždé hledat základní recept na palačinky, protože si nepamatujete přesný předpis, máme pro vás tip, jak těsto na palačinky zvládnout od oka. Vaření je snazší, když máte představu o poměru sypkých a mokrých surovin. U palačinek toto pravidlo existuje také. 

Kolik mouky je do palačinek potřeba?

Těsto na palačinky by se mělo lít, to znamená jeho konzistence je hevábná, hladká a hustotou mělo by připomínat vychlazenou smetanu. Mouky v něm proto musí být méně než všech tekutin dohromady.

Podle amerického autora a kuchaře Michaela Ruhlmana by objemově měl být poměr vajec a mléka k mouce zhruba třetinový. Tedy, dva hrnky tekutin (mléko + vejce) a 1 hrnek mouky.

Hustota těsta vždy se vždy odvíjí od použité tekutiny, velikosti vajec a síly mouky. Ale jako odrazový můstek by tento poměr měl postačit. Kterou mouku použijete do palačinek, záleží víceméně na vás.

Správná konzistence těsta zaručí, že palačinky půjdou dobře obracet a nebudou se trhat.

  • Jestli je těsto příliš husté nebo řídké, vyhodnoťte až po odpočinku těsta v lednici. Správné těsto na palačinky by mělo volně stékat z naběračky. 
  • Bude-li těsto příliš husté, přidejte mléko. Příliš husté těsto trochu rozřeďte.

Zdroje informací: časopis Apetit, Britannica, Ruhlman

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...