Nová registrace Zapomenuté heslo

Kolik mouky patří do palačinkového těsta? Nejlepší je řídit se poměrem

12. 6. 2024
Citronové palačinky
Apetit

Pokud nechcete pokaždé hledat základní recept na palačinky, protože si nepamatujete přesný předpis, máme pro vás tip, jak těsto na palačinky zvládnout od oka. Vaření je snazší, když máte představu o poměru sypkých a mokrých surovin. U palačinek toto pravidlo existuje také. 

Kolik mouky je do palačinek potřeba?

Těsto na palačinky by se mělo lít, to znamená jeho konzistence je hevábná, hladká a hustotou mělo by připomínat vychlazenou smetanu. Mouky v něm proto musí být méně než všech tekutin dohromady.

Podle amerického autora a kuchaře Michaela Ruhlmana by objemově měl být poměr vajec a mléka k mouce zhruba třetinový. Tedy, dva hrnky tekutin (mléko + vejce) a 1 hrnek mouky.

Hustota těsta vždy se vždy odvíjí od použité tekutiny, velikosti vajec a síly mouky. Ale jako odrazový můstek by tento poměr měl postačit. Kterou mouku použijete do palačinek, záleží víceméně na vás.

Správná konzistence těsta zaručí, že palačinky půjdou dobře obracet a nebudou se trhat.

  • Jestli je těsto příliš husté nebo řídké, vyhodnoťte až po odpočinku těsta v lednici. Správné těsto na palačinky by mělo volně stékat z naběračky. 
  • Bude-li těsto příliš husté, přidejte mléko. Příliš husté těsto trochu rozřeďte.

Zdroje informací: časopis Apetit, Britannica, Ruhlman

Sdílet článek

Rychlé vaření Palačinky Svačina

Související články