
Pokud nechcete pokaždé hledat základní recept na palačinky, protože si nepamatujete přesný předpis, máme pro vás tip, jak těsto na palačinky zvládnout od oka. Vaření je snazší, když máte představu o poměru sypkých a mokrých surovin. U palačinek toto pravidlo existuje také.
Kolik mouky je do palačinek potřeba?
Těsto na palačinky by se mělo lít, to znamená jeho konzistence je hevábná, hladká a hustotou mělo by připomínat vychlazenou smetanu. Mouky v něm proto musí být méně než všech tekutin dohromady.
Podle amerického autora a kuchaře Michaela Ruhlmana by objemově měl být poměr vajec a mléka k mouce zhruba třetinový. Tedy, dva hrnky tekutin (mléko + vejce) a 1 hrnek mouky.
Hustota těsta vždy se vždy odvíjí od použité tekutiny, velikosti vajec a síly mouky. Ale jako odrazový můstek by tento poměr měl postačit. Kterou mouku použijete do palačinek, záleží víceméně na vás.
Správná konzistence těsta zaručí, že palačinky půjdou dobře obracet a nebudou se trhat.
- Jestli je těsto příliš husté nebo řídké, vyhodnoťte až po odpočinku těsta v lednici. Správné těsto na palačinky by mělo volně stékat z naběračky.
- Bude-li těsto příliš husté, přidejte mléko. Příliš husté těsto trochu rozřeďte.
Zdroje informací: časopis Apetit, Britannica, Ruhlman