Nová registrace Zapomenuté heslo

Kopr, bylina mnoha vášní. Jak jej pěstovat, kde všude ho využít a proč mu dát ještě jednu šanci?

10. 6. 2025
Svazek kopru
Shutterstock
losos_s_koprem_shutterstock_2508667565.jpg polevka_s_koprem_shutterstock_2534933899.jpg nakladane_okurky_shutterstock_2496619043.jpg Dalších
5 fotek

Má jedinečnou vůni, výraznou chuť a v kuchyni se bez něj neobejde nejen koprovka nebo nakládané okurky. Řeč je samozřejmě o kopru vonném. Tuto bylinku si snadno vypěstujete doma na zahradě, ale i v truhlíku na balkoně. A kromě pestrého kulinářského využití má i překvapivě široké zdraví prospěšné účinky. Víte, že ho znali už staří Egypťané a že ho používali i římští gladiátoři?

Kopr vonný (Anethum graveolens) je silně aromatická bylinka, která pochází ze Středozemí a západní Asie. Společnost dělí na dva tábory. Jeden ho miluje – zejména v koprové omáčce, druhý přesně naopak – a opět za to může již zmíněná omáčka, kterou mají někteří spojenou se školní jídelnou.

  • Zajímavost: První zmínky o kopru najdeme už ve staroegyptských nápisech. Antičtí Řekové a Římané ho při svých výpravách zanesli až na sever Alp. A římští gladiátoři si koprem natírali končetiny, aby posílili svaly. Karel Veliký, franský král a vůbec první středověký římský císař, dokonce nechal kopr pěstovat na svých statcích – byl si totiž vědom jeho léčivého i kulinářského dosahu.

Jak vypadá kopr?

Kopr vonný je jednoletá rostlina, která dorůstá výšky až 150 cm. Má šedozelenou dutou lodyhu, z níž střídavě vyrůstají listy. Kopr kvete od června do září. Žluté květy jsou složené do okolíků, v nichž postupně dozrávají semena. Kopr je typický svou výraznou vůní. Našel využití jako koření i léčivka. Zpracovává se celá rostlina kromě kořenů.

Kdy sázet kopr a jak ho pěstovat?

Kopr se běžně pěstuje na polích a v zahradách, ale přežije i na balkóně. Stačí mu slunné místo a pravidelná zálivka. Kopr je na pěstování nenáročný, ovšem i tak je potřeba dodržovat určitá pravidla.

Při cíleném pěstování ho můžete vysévat od dubna až do srpna. Již 6 týdnů po výsevu je možné sklízet nať. Po sklizni můžete na stejné místo zasadit nová semínka.

  • Stanoviště: Aby kopr prospíval, potřebuje slunné a teplé stanoviště. Je křehký, proto ho nevysazujte na větrná místa, polámal by se.
  • Půda: Kopr prospívá v hlinité a dobře propustné půdě s dostatečným množstvím živin.
  • Hnojení: Dávejte pozor, aby hnojiva neobsahovala chlór, kopr je na něj velmi citlivý. Pokud však zasadíte kopr rovnou do půdy bohaté na živiny, není třeba ho v průběhu pěstování přihnojovat.
  • Škůdci: Kopr škůdce odpuzuje, je tedy vhodné vysévat ho mezi jinou zeleninu.

Jak se kopr množí a rozrůstá?

Kopr je jednoletá bylinka. Pokud ji zasadíte na jaře a necháte ji vykvést, můžete se těšit i na semínka, která sklidíte na podzim. Tato semínka pak můžete další rok využít k nové výsadbě. Pokud semínka nesklidíte, nevadí, na polích a v zahradách se množí i samovýsevem.

Kdy a jak sklízet kopr?

V závislosti na tom, kdy jste kopr zasadili, ho můžete sklízet od května do října.

  • Na okamžité použití se sklízí nať vysoká přibližně 15–20 cm.
  • Pokud chcete kopr využít ke konzervování, sklízejte jej později (vyšší) a to až do doby květu.
  • Semena se sklízejí snadno – jakmile dozrají, vypadávají sama.

Jak sušit, konzervovat, mrazit a skladovat kopr?

Kopr můžete sušit, konzervovat i mrazit, čímž si zajistíte zásoby na zimní měsíce.

  • Pokud budete kopr sušit, buďte opatrní, velmi snadno se přesuší a vyprchá z něj veškerý éterický olej, čímž rostlina ztratí vůni. Sušte rychle v proudu vzduchu, jehož teplota nepřesáhne 30 °C. Sušený kopr uchovávejte v dobře utěsněných nádobách, v suchu a teple.
  • Nasekané listy můžete konzervovat – naložte je do soli nebo do octového nálevu.
  • Kopr lze také zamrazit – zvolte plastovou nádobu s širokým otvorem, kopr se vám bude snáze odebírat.

TIP: Na nakládání s okurkami apod. je nejlepší použít nať sklizenou v době kvetení.

Jaké má kopr léčivé účinky a na co je dobrý?

Ačkoli účinné látky obsahuje celá rostlina, nejvíce je jich v semenech. Semena kopru obsahují vitamin A, C, některé vitaminy skupiny B, vápník, fosfor, železo, draslík, zinek, hořčík a další zdraví prospěšné látky. Podle webu lekarna.cz může mít kopr tyto zdraví prospěšné vlivy:

  • Koprový čaj má pomáhat proti zažívacím potížím i nadýmání a také zlepšuje trávení a podporuje tvorbu žaludečních šťáv.
  • Koprový čaj je také močopudný, proto může být prospěšný při onemocněních ledvin.
  • Koprový čaj může tišit kašel, pomáhat při nespavosti, proti bolestem hlavy i psychickému vypětí.
  • Koprová semena můžete žvýkat, osvěžují totiž dech.
  • Odvar z koprových semen se používá na posílení nehtů a vlasů.

Jak využít kopr v kuchyni?

Pokud máte kopr spojený pouze se svou (ne)oblíbenou omáčkou, pak přicházíte o mnohé, jeho využití je daleko širší.

  • Kromě již zmíněné tradiční koprové omáčky, našel kopr své uplatnění také v kulajdě a dalších polévkách i omáčkách.
  • Využívá se ale i jako bylinka na dochucení ryb, vařeného masa či syrové zeleniny.
  • Lze ho přidat také do pomazánek nebo salátů.
  • Koprová nať neodmyslitelně patří do nálevu na nakládané okurky a často se přidává i k nakládanému zelí či cibuli, případně k nakládaným houbám.
  • Typickým pokrmem, kde nesmí chybět, je řecké tzatziki.
  • Je nedílnou součástí kuchyní Skandinávie či východní a jihovýchodní Evropy, oblíbený je i na Blízkém východě a ve středoasijských zemích jako Gruzie, Arménie nebo Ázerbájdžán.

TIP: Kopr při vysokých teplotách ztrácí své typické aroma. Pokud ho budete používat do vaření (či k jiné tepelné úpravě), přidávejte ho až těsně před dokončením pokrmu.

Kopr vonný je jedinečná bylinka, která v sobě spojuje výraznou chuť, bohaté kulinářské možnosti i cenné zdraví prospěšné účinky. Snadno se pěstuje doma a dokáže pozvednout řadu jídel – od tradiční koprovky až po svěží saláty či marinády.

 

Zdroj informací: Apetit, culinabotanica, osej, encyklopedie.biooolekarna

Doporučujeme článek s videem

Tradiční kulajda ze sušených hub, kterou zvládne i začátečník

Sdílet článek

Bylinková zahrádka Čerstvé bylinky

Související články