
Rostou všude, pálí a nejsou to zrovna krásky do vázy. Ano, řeč je o kopřivách. Pokud opustíte tyto předsudky, mohou se kopřivy stát součástí vašeho jídelníčku a připravíte z nich opravdové lahůdky. Tuto zdravou a snadno dostupnou surovinu využívaly už naše prababičky, které z ní připravovaly třeba čaj nebo nádivku. Tak si natáhněte rukavice a vydejte se na kopřivy – ty mladé, křehké a plné síly právě rostou!
Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je vytrvalá bylina, která je v české přírodě běžně rozšířená a často považovaná za obtížný plevel. Dříve se přitom tato rostlina hojně využívala v lidovém léčitelství, gastronomii i průmyslu. Její listy jsou pokryty žahavými chlupy, které při dotyku způsobují typické pálení, proto při sběru a zpracování využívejte rukavice.
Sklizeň: Rady a tipy
Jarní kopřivy jsou křehké, šťavnaté a plné vitaminů, takže skvěle obohatí váš jídelníček. Mladé listy kopřivy se sbírají na jaře (nejpozději v květnu), ideálně před obdobím květu, kdy mají nejvyšší obsah účinných látek, jejich stonky pak navíc začnou dřevnatět.
Pro sběr kopřiv si vezměte rukavice a zaměřte se pouze na vrcholky rostlin s mladými lístky. Sbírejte je na čistých místech, daleko od silnic, parků a průmyslových oblastí. Po sběru kopřivy důkladně propláchněte a spařte horkou vodou – tím ztratí svou žahavost a můžete s nimi dále pracovat.
-
TIP: Pokud chcete kopřivy nasušit, sbírejte je pouze za suchého počasí. Nechte čerstvě nasbírané listy chvíli volně ležet. Lehce zavadnou a jejich žahavé chloupky ztratí sílu. Sušte je na dobře větraném místě.
Jak využít kopřivy v gastronomii
Nejtradičnějším způsobem využití kopřiv v kuchyni je jejich přidání do velikonoční nádivky, ale možností je mnohem více.
-
Polévky: Mladé listy kopřivy lze použít (podobně jako špenát) například do polévek, kterým dodají specifickou chuť a cenné živiny.
-
Nádivky a omelety: Nasekané listy kopřivy obohatí různé nádivky či omelety.
-
Čaje: Sušené i čerstvé listy kopřivy jsou tradičně využívány k přípravě čajů – stačí hrst listů zalít půllitrem horké vody a nechat přibližně 15 minut louhovat. Co nevypijete, použijte jako oplach na vlasy.
-
Saláty a přílohy: Mladé listy lze po spaření přidat do salátů či jako přílohu k hlavním jídlům.
-
Záviny a quiche: Kopřivové listy můžete přidat do quiche nebo zabalit do závinu – skvěle chutnají v kombinaci s parmazánem.
-
Smoothie: Mladé kopřivové listy výborně využijete do různých smoothie.
-
Pesto: Hodí se na těstoviny, pizzu, topinky i do zálivek.
TIPY: Vyzkoušejte také naši kopřivovou zmrzlinu, kopřivové knedlíky s restovanými rajčaty nebo indické bramborové kari s kopřivami.
Jak připravit kopřivové pesto
Ingredience: 8 stroužků česneku, ½ lžičky soli, 1 šálek olivového oleje, 4 šálky čerstvých kopřivových listů, 1 šálek piniových oříšků (nebo vlašských či kešu), 3 šálky strouhaného parmazánu
Postup:
-
Oloupaný česnek, sůl, olej a okapané kopřivové listy nasekejte v kuchyňském robotu (nebo tyčovým mixérem).
-
Přidejte oříšky, parmazán a vše promixujte, dokud nevznikne hladká směs.
-
TIP: Pesto skladujte v lednici, případně ho můžete zamrazit.
Kopřiva je skvělým příkladem toho, jak lze běžně opomíjenou rostlinu proměnit v cennou surovinu. Ať už ji použijete do nádivky, pesta, smoothie nebo slaného koláče, vždy vás překvapí svou svěží chutí. Tak proč ji nezařadit do svého jídelníčku? S trochou inspirace a správnou úpravou se z ní stane opravdová delikatesa!
Zdroj informací: Apetit, encyklopedie, botany