
Vyzkoušejte netradiční, ale dokonale chutnou verzi jablkového štrúdlu s jogurtovým těstem, které je křehké, vláčné a lahodné. Uvnitř na vás čeká sladká náplň z voňavých jablek, rozinek nasáklých šťávou, křupavých vlašských ořechů a skořice. A navíc – s tímhle těstem si poradí úplně každý! Jakmile štrúdl zasypete moučkovým cukrem, okamžitě se po něm zapráší.
Jak připravit dokonalý jablkový štrúdl z jogurtového těsta:
Na jablkový štrúdl z jogurtového těsta budete potřebovat:
Na těsto: 300 g hladké pšeničné mouky + cca 50 g na pomoučení válu, špetku soli, 1 vejce, 150 g bílého jogurtu, 125 g másla, moučkový cukr na poprášení
Na náplň: 8 jablek, 8 lžic třtinového cukru, 1 hrst vlašských ořechů, 1 hrst rozinek, 1 lžíci skořice, 8 lžic strouhanky, 125 g másla na potření
-
Jogurt použijte spíše hustý, plnotučný – dodá těstu jemnost a vláčnost.
-
Máslo na přípravu těsta nechejte změknout v pokojové teplotě – bude se vám s ním lépe pracovat a snáze ho zapracujete do těsta.
-
Pokud budete volit jablka kyselejších odrůd (například Granny Smith, Idared či Jonagold), můžete do náplně přidat více cukru.
-
Třtinový cukr dodá náplni jemnou karamelovou podchuť, ale můžete ho nahradit bílým cukrem. Na oslazení lze použít i jiné varianty – například kokosový cukr či datlový sirup.
-
Pokud máte rádi bohatší škálu chutí, můžete přidat lžičku vanilkového cukru či špetku muškátového oříšku.
-
Nasekané vlašské ořechy zkuste před použitím lehce opražit na pánvi, což zvýrazní jejich chuť a křupavost. Do náplně se hodí i lískové či pekanové ořechy.
-
Rozinky můžete předem namočit do rumu či jablečné šťávy – díky tomu nasáknou novou chuť a štrúdlu dodají šťavnatost.
-
Místo strouhanky lze použít kokos, ale výborně poslouží i mleté dětské piškoty či sušenky.
Jak připravit jablkový štrúdl z jogurtového těsta:
- Příprava těsta: Mouku prosejte na vál, přisypejte špetku soli. Vytvořte důlek a do něj vyklepněte vejce. Přidejte jogurt a na kousky nakrájené máslo. Vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinářské fólie a dejte na 1–2 hodiny do lednice.
- Příprava náplně: Oloupaná a jadřinců zbavená jablka nastrouhejte na hrubém struhadle. Promíchejte je s cukrem, vlašskými ořechy, rozinkami a skořicí. Poté nechejte náplň odpočívat.
- Příprava a plnění štrúdlu: Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozdělte na 2 poloviny a jednu vyválejte na 2–3mm obdélníkový plát o délce plechu. Střed plátu posypejte ½ strouhanky. Z náplně utvořte na středu rovnoměrnou vrstvu. Přes náplň přehněte jednu delší stranu těsta a poté i druhou tak, aby se překrývaly. Konce kratších stran spojte a zahněte nahoru. Takto zabalený štrúdl otočte spoji dolů a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Štrúdl potřete rozpuštěným máslem. Totéž zopakujte s druhou polovinou těsta.
- Pečení a servírování: Pečte asi 25–30 minut dozlatova. Po vychladnutí poprašte štrúdly moučkovým cukrem.
-
Vál posypejte moukou tak, aby se těsto nelepilo, ale zároveň aby mouky nebylo příliš – štrúdl by se rozpadal.
-
Na vypracování těsta si dejte záležet – všechny suroviny musejí být dokonale propracované do hladkého těsta.
-
Pokud jsou jablka hodně šťavnatá, lehce je vymačkejte.
-
Náplň rozprostřete rovnoměrně, aby se štrúdl dobře propekl. Dejte pozor, aby náplně nebylo příliš, během pečení by vytékala a zhořkla.
-
Na zavinutí si dejte záležet – špatně zavinutý štrúdl vytéká a šťáva začne hořknout.
Tipy a rady:
-
Do náplně můžete nastrouhat trochu citronové kůry – dodá štrúdlu svěží nádech.
-
Zkuste štrúdl servírovat se šlehačkou, kopečkem oblíbené zmrzliny či s ovocným rozvarem.
-
Pokud nemáte rádi bílý cukr, lze štrúdl polít čokoládovým topingem či datlovým sirupem.
Zdroj informací: časopis Apetit