
Jemná, ale delikátní souhra chuti chlebového kvásku, hub a kmínu – to je tradiční krkonošské kyselo. Původní jídlo horalů je spojením jednoduchosti a kulinářské vyváženosti. Jak se kyselo vyvíjelo a jak ho připravit tak, aby chutnalo jako v Krkonoších?
Kyselo je tradiční a oblíbená krkonošská polévka. Jejím základem je chlebový kvásek, voda, houby a kmín. Právě kvásek dodává polévce typickou nakyslou chuť. Kyselo bylo po generace jídlem chudých horalů, kteří se museli spolehnout na suroviny dostupné i v nejtěžších podmínkách. Historicky se kyselo objevovalo v různých podobách napříč horskými oblastmi, ale právě v Krkonoších získalo nejvýraznější podobu. V původní verzi neobsahovalo některé ingredience – ty se začaly přidávat až v dobách, kdy se ze skromného pokrmu stalo vyhledávané regionální jídlo.
-
Vzhledem k tomu, že bylo kyselo jídlem chudých, tradicionalisté by zajisté vynechali cibuli i vejce, rozhodně smetanu, někteří také brambory – vy se rozhodněte podle chuti.
Jak připravit krkonošské kyselo:
Jak připravit krkonošské kyselo:
Ingredience: 10 g sušených hub, 50 g másla, 1 cibule, 200 g chlebového kvásku, špetka kmínu a soli, 500 g brambor, 4 vejce, 100 ml smetany ke šlehání
-
Oloupanou cibuli a brambory nakrájejte nadrobno.
-
Místo sušených hub můžete použít 100 g čerstvých, které očistěte a nakrájejte.
-
Místo másla lze použít sádlo.
Postup:
-
Sušené houby namočte a odložte stranou.
-
Na 25 g másla osmahněte cibuli dozlatova.
-
Do hrnce vlijte chlebový kvásek a důkladně rozmíchejte v 1 litru vlažné vody. Dochuťte kmínem a solí. Poté přidejte houby i s nálevem a brambory. Promíchejte a vařte přibližně 20 minut (do změknutí).
-
Těsně před koncem přidejte osmahnutou cibuli a krátce provařte.
-
Na 25 g másla připravte nepříliš hustá míchaná vejce.
-
Do odstavené polévky vlijte smetanu ke šlehání a lehce promíchejte.
-
Kyselo podávejte s míchanými vejci.
Recepty na kvásky
Chlebový kvásek si můžete buď koupit, nebo předem připravit doma.
- Základní: 3 vrchovaté lžíce chlebové či žitné mouky dejte do mísy a přidejte 6 lžic vody, promíchejte. Další den přidejte 3 lžíce vody. Kvásek v teple vzejde většinou již po 24 hodinách, ale 2 dny jsou jistota. Jak poznat, že je kvásek hotový? Chutná kysele.
- Cibulový: 1 menší cibuli oloupejte a nastrouhejte nebo nasekejte nadrobno. V míse ji pak promíchejte s 200 g žitné mouky a 200 ml vlažné vody. Přikryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě kvasit 3 dny.
- Se zelným lákem: Smíchejte na kašičku 100 g hrubé pšeničné mouky, 1 lžíci hladké pšeničné mouky, špetku cukru a 150 ml vlažné vody. Přidejte asi deset kapek láku z kysaného zelí. Pozor, nikoli sterilovaného! Zakryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě kvasit asi 12 hodin.
TIP: Můžete použít lák z jakékoli mléčně kvašené zeleniny, mezi přísadami však nesmí být pepř, který vadí kvasným bakteriím.
Zdroj informací: Apetit