Patříte k milovníkům asijských jídel, ale zrovna do Asie nemáte cestu? Víme, jak přenést atmosféru thajských ulic až k vám domů: připravte si autentické Pad Thai! Náš jednoduchý videorecept vás provede každým krokem, ať už jste v asijské kuchyni nováčci, nebo pokročilí.
Thajské Pad Thai je jídlo oblíbené po celém světě – a není divu! Má dokonale vyváženou chuť, je to pokrm jednoduchý na přípravu a každý si ho může přizpůsobit dle vlastních preferencí. Podle našeho návodu vykouzlíte dokonalé sladkokyselé nudle s křupavými arašídy a jemně pikantní omáčkou a postaráte se tak o gastronomický zážitek hodný šéfkuchaře.
Objevte pestré kombinace chutí, inspirujte se tipy na variace a vytvořte pokrm, který si zamilujete na první sousto.
Jak připravit nudle pad thai:
Na nudle Pad Thai budete potřebovat:
Na 4 porce: 250 g plochých rýžových nudlí, 3 lžíce rostlinného oleje, 3 stroužky česneku, 3 chilli papričky, 3 lžíce palmového cukru, 6 lžic tamarindové pasty, 3 lžíce rybí omáčky, 2 lžičky světlé sójové omáčky
Navíc: 300 g tygřích krevet, 3 vejce, 100 g mungo výhonků, 2 lžíce kvašené zeleniny, 1 svazek pažitky
K podávání: arašídy, lístky čerstvého koriandru, limetu
-
Rýžové nudle použijte ploché – bude se s nimi snáze pracovat.
-
Česnek můžete nasekat najemno, případně prolisovat či utřít.
-
Pokud nemáte rádi ostrá jídla, můžete počet chilli papriček upravit. Do pokrmu se hodí thajská chilli paprička ptačí oko.
-
Místo palmového cukru lze použít třtinový.
-
Tamarindovou pastu smíchejte se 3 lžícemi vody.
-
Tygří krevety použijte syrové, vyloupané.
-
Vejce pořádně prošlehejte – ideálně metličkou či vidličkou.
-
Mungo výhonky můžete nahradit sojovými.
-
Kvašenou zeleninu využijete nejen do pokrmu, ale i k podávání. Vhodné je thajské pickles, ale podobnou službu udělá i jakákoli jiná kvašená zelenina, kterou máte rádi.
-
Svazek pažitky použijete jak do pokrmu, tak na ozdobení.
-
Arašídy jsou vhodné pražené, dodají pokrmu příjemnou uzenou chuť.
Jak připravit nudle Pad Thai:
- Nudle vložte do mísy, zalijte teplou vodou a nechejte 10 minut odstát.
- Oloupaný česnek i chilli papričky nasekejte najemno a opékejte je na mírném plameni cca 2–3 minuty ve woku na 1 lžíci oleje.
- Přisypejte cukr, přilijte tamarindovou pastu rozmíchanou ve vodě, rybí i sójovou omáčku. Směs za stálého míchání provařte, dokud se nerozpustí cukr. Pak omáčku slijte do misky a pánev vytřete a očistěte.
- Připravte si všechny suroviny k opékání a rozdělte je na 2 poloviny – bude se vám s nimi snáze pracovat.
- Rozpalte wok a na 1 lžíci oleje rychle a zprudka osmahněte polovinu krevet (cca 1 minutu), poté je odsuňte na stranu pánve.
- Na volnou část pánve vlijte polovinu prošlehaných vajec a nechejte je asi 1 minutu tuhnout, poté je rozmíchejte a shrňte na stranu.
- Přidejte polovinu nudlí, výhonků a 1 lžíci kvašené zeleniny. Vše promíchejte a opékejte tak, aby se nudle osmahly ze všech stran.
- Přilijte polovinu připravené omáčky a opékejte, dokud se omáčka nevstřebá a nudle nezměknou. Nezapomeňte promíchávat či protřepávat.
- Vmíchejte polovinu pažitky. A poté připravte stejně i druhou várku.
- Podávejte posypané arašídy, koriandrem a s klínky limetky, případně i kvašenou zeleninou.
-
Nenechávejte nudle v teplé vodě odstát příliš dlouho, aby se později nerozvařily.
-
Na promíchávání směsi s nudlemi jsou ideální 2 vařečky, případně hůlky.
-
Arašídy před podáváním nasekejte či nadrťte.
Tipy a rady
-
Varianty bílkovin: Kromě krevet vyzkoušejte tofu nebo tenké plátky kuřecího masa. Maso můžete marinovat i v sójové omáčce smíchané se sezamovým olejem, stroužkem rozdrceného česneku a nastrouhaným kouskem čerstvého zázvoru.
-
Extra křupavost: Pro ještě větší chuťový zážitek zkuste před podávání arašídy opražit. Jejich čerstvost a vůně oživí celý pokrm. Můžete je také lehce podrtit, aby se chuť lépe rozvinula v každém soustu.
-
Varianty zeleniny: Pad Thai je skvělý s různou zeleninou. Kromě mungo výhonků můžete přidat na tenké proužky nakrájenou mrkev, červenou papriku nebo čínské zelí. Nasekaný špenát dodá svěžest a barvu.
-
Servírování s omáčkami: K servírování můžete přidat i pikantní omáčku s chilli a trochou rybí omáčky, kterou si strávníci mohou podle chuti sami přidat.
-
Ochucení tamarindovou omáčkou: Tamarind dodává Pad Thai nezaměnitelnou kyselost. Pokud nemáte tamarindovou pastu, můžete zkusit jemně ochucený rýžový ocet smíchaný s trochou třtinového cukru.
-
Sójové výhonky: Pokud máte sójové výhonky, skvěle doplní texturu i chuť. Přidejte je na závěr, aby zůstaly křupavé.
-
Koření pro větší pikantnost: Milovníci ostrého jídla mohou do receptu přidat i thajský chilli prášek nebo omáčku sriracha.
Zdroje informací: časopis Apetit