Krtkův dort patří mezi nejoblíbenější dezerty, které se zabydlely i u nás. Nadýchaný kakaový korpus, jemná šlehačková náplň s banány a bohatá vrstva strouhané čokolády tvoří dokonalou kombinaci chutí. Navíc je tento recept nejen snadný, ale i rychlý – ideální, když potřebujete připravit sladkou dobrotu pro celou rodinu nebo větší společnost.
Krtkův dort, známý také jako Maulwurfkuchen, je oblíbený čokoládový dezert pocházející z Německa. Charakteristického vzhledu, který připomíná krtinu, dosáhnete díky čokoládovému korpusu plněnému šlehačkovým krémem s banány a posypanému rozdrcenými kousky korpusu. Zkuste i naši verzi na plech, určitě si ji zamilujete úplně stejně jako klasický dort.
Jak připravit krtkův dort na plech:
Jak připravit krtkův dort na plech:
Počet porcí: Na 1 plech o rozměrech 25 x 40 cm
Čas a obtížnost: Více než hodinu, snadná příprava
Ingredience na těsto: 225 ml slunečnicového oleje, 2 vejce, 240 g krupicového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 380 g hladké pšeničné mouky, 1 špetka soli, 1 balíček kypřicího prášku do pečiva, 4 lžíce kakaa holandského typu, 250 ml mléka, máslo na vymazání formy
Ingredience na náplň: 600 g smetany ke šlehání, 3 balíčky ztužovače smetany, 1 balíček vanilkového cukru, 100 g čokoládových hoblin z tmavé čokolády, 8 banánů (1,2 kg)
TIP: Pokud nevíte, jak připravit čokoládové hobliny, zkuste náš videonávod.
Postup:
-
Předehřejte troubu na 180 °C. Plech o rozměrech cca 40 x 25 x 4 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
-
Vyšlehejte olej, vejce, cukr a vanilkový cukr. Mouku smíchejte se solí, práškem do pečiva a kakaem. Střídavě s mlékem zapracujte po částech do vaječné směsi.
-
Těsto nalijte do připraveného plechu, uhlaďte a pečte v předehřáté troubě asi 20–25 minut.
-
Po upečení nechte korpus úplně vychladnout.
-
Z upečeného a vychladlého korpusu lžící odstraňte asi 1 cm vysokou vrstvu těsta po celé ploše tak, aby vám zůstaly po obvodu okraje neporušené. Vydlabané těsto rozdrobte do mísy a odložte stranou. Bude sloužit na pozdější posypání.
-
Na náplň připravte šlehačku podle návodu na ztužovači a vyšlehejte dotuha. Nakonec zašlehejte vanilkový cukr.
-
Čokoládové hobliny vmíchejte do připravené šlehačky.
-
Banány oloupejte, nejdříve je rozpulte příčně a pak i podélně a tyto čtvrtiny těsně naskládejte do vzniklé jamky v korpusu.
-
Na banány rovnoměrně naneste vrstvu krému. Povrch posypte připravenými drobky z korpusu. Nechte dobře vychladit v lednici.
Variace a chuťové twisty:
-
Ovocné obměny: Místo banánů lze použít jiné druhy ovoce, jako jsou jahody, borůvky nebo maliny. Výborná je i kombinace banánu a kompotovaných mandarinek nebo kombinace banánu s čerstvými malinami či malinovým rozvarem.
-
Krtkův dort s kokosem: Přidejte do krému trochu strouhaného kokosu nebo kokosového mléka. Můžete také posypat vrch dortu kokosovými hoblinami.
-
Oříšková verze: Do těsta nebo krému přidejte jemně mleté lískové ořechy, mandle, pistácie nebo vlašské ořechy.
-
Slaný karamel: Přidejte do krému domácí slaný karamel nebo pokapejte karamelem banány předtím, než je naskládáte na korpus.
-
Rumová varianta: Přidejte do krému nebo do těsta lžičku kvalitního rumu.
Zdroj informací: Apetit