Nová registrace Zapomenuté heslo

Krtkův dort na plech: Čokoládová krtina plná smetany a banánů, kterou si zamilujete

16. 3. 2025
Krtkův dort na plech
Apetit

Krtkův dort patří mezi nejoblíbenější dezerty, které se zabydlely i u nás. Nadýchaný kakaový korpus, jemná šlehačková náplň s banány a bohatá vrstva strouhané čokolády tvoří dokonalou kombinaci chutí. Navíc je tento recept nejen snadný, ale i rychlý – ideální, když potřebujete připravit sladkou dobrotu pro celou rodinu nebo větší společnost.

Krtkův dort, známý také jako Maulwurfkuchen, je oblíbený čokoládový dezert pocházející z Německa. Charakteristického vzhledu, který připomíná krtinu, dosáhnete díky čokoládovému korpusu plněnému šlehačkovým krémem s banány a posypanému rozdrcenými kousky korpusu. Zkuste i naši verzi na plech, určitě si ji zamilujete úplně stejně jako klasický dort.

Jak připravit krtkův dort na plech:

Jak připravit krtkův dort na plech:

Počet porcí: Na 1 plech o rozměrech 25 x 40 cm

Čas a obtížnost: Více než hodinu, snadná příprava

Ingredience na těsto: 225 ml slunečnicového oleje, 2 vejce, 240 g krupicového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 380 g hladké pšeničné mouky, 1 špetka soli, 1 balíček kypřicího prášku do pečiva, 4 lžíce kakaa holandského typu, 250 ml mléka, máslo na vymazání formy

Ingredience na náplň: 600 g smetany ke šlehání, 3 balíčky ztužovače smetany, 1 balíček vanilkového cukru, 100 g čokoládových hoblin z tmavé čokolády, 8 banánů (1,2 kg)

TIP: Pokud nevíte, jak připravit čokoládové hobliny, zkuste náš videonávod.

    Postup:

    1. Předehřejte troubu na 180 °C. Plech o rozměrech cca 40 x 25 x 4 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.

    2. Vyšlehejte olej, vejce, cukr a vanilkový cukr. Mouku smíchejte se solí, práškem do pečiva a kakaem. Střídavě s mlékem zapracujte po částech do vaječné směsi.

    3. Těsto nalijte do připraveného plechu, uhlaďte a pečte v předehřáté troubě asi 20–25 minut.

    4. Po upečení nechte korpus úplně vychladnout.

    5. Z upečeného a vychladlého korpusu lžící odstraňte asi 1 cm vysokou vrstvu těsta po celé ploše tak, aby vám zůstaly po obvodu okraje neporušené. Vydlabané těsto rozdrobte do mísy a odložte stranou. Bude sloužit na pozdější posypání.

    6. Na náplň připravte šlehačku podle návodu na ztužovači a vyšlehejte dotuha. Nakonec zašlehejte vanilkový cukr.

    7. Čokoládové hobliny vmíchejte do připravené šlehačky.

    8. Banány oloupejte, nejdříve je rozpulte příčně a pak i podélně a tyto čtvrtiny těsně naskládejte do vzniklé jamky v korpusu.

    9. Na banány rovnoměrně naneste vrstvu krému. Povrch posypte připravenými drobky z korpusu. Nechte dobře vychladit v lednici.

    Variace a chuťové twisty:

    • Ovocné obměny: Místo banánů lze použít jiné druhy ovoce, jako jsou jahody, borůvky nebo maliny. Výborná je i kombinace banánu a kompotovaných mandarinek nebo kombinace banánu s čerstvými malinami či malinovým rozvarem.

    • Krtkův dort s kokosem: Přidejte do krému trochu strouhaného kokosu nebo kokosového mléka. Můžete také posypat vrch dortu kokosovými hoblinami.

    • Oříšková verze: Do těsta nebo krému přidejte jemně mleté lískové ořechy, mandle, pistácie nebo vlašské ořechy.

    • Slaný karamel: Přidejte do krému domácí slaný karamel nebo pokapejte karamelem banány předtím, než je naskládáte na korpus.

    • Rumová varianta: Přidejte do krému nebo do těsta lžičku kvalitního rumu.

    Zdroj informací: Apetit

    Sdílet článek

    Sladké pečení Světová klasika Čokoládové dezerty

    Související články