Nová registrace Zapomenuté heslo

Krupicové flameri: Zapomenutý poklad české kuchyně. Připravte si lahodný dezert s bohatou historií a delikátními variacemi

23. 2. 2025
Krupicové flameri s tvarohem
Apetit

Krupicové flameri, jemný krém z krupice a mléka, je tradiční dezert české kuchyně. Tento pokrm, připomínající svou konzistencí italskou panna cottu, byl oblíbený již v minulých stoletích. Dnes se opět vrací na naše stoly obohacený o moderní variace a chutě, které potěší nejen milovníky klasických receptů, ale i gurmány hledající nové zážitky.

Krupicové flameri je lehký dezert připravovaný z krupice, mléka, cukru a doplněný šlehané bílky, které zajišťují jeho nadýchanou konzistenci. Podává se vychlazený, zdobený ovocem, čokoládou nebo karamelovou polevou.

Historie krupicového flameri

Původ krupicového flameri sahá do středověké Evropy, kde se podobné pokrmy připravovaly jako součást slavnostních hostin. V českých zemích se tento dezert stal populárním především v 19. století, kdy byl součástí jídelníčků měšťanských rodin i venkovských domácností. Recepty na krupicové flameri se objevovaly v kuchařských knihách té doby a byly předávány z generace na generaci.

V průběhu času se recept na krupicové flameri vyvíjel a přizpůsoboval aktuálním kulinářským trendům. Původně jednoduchý pokrm byl obohacován o různé přísady, jako jsou vanilka, citronová kůra nebo skořice, které dodávaly dezertu výraznější chuť.

  • Zajímavost: V moderní gastronomii se setkáváme s variantami obsahujícími karamel, čokoládu či ovocné omáčky, které reflektují současné chuťové preference.

Recept na krupicové flameri s karamelovým pudinkem

Ingredience na krupicový základ: 40 g dětské krupice, 50 g moučkového cukru, ½ sáčku vanilkového cukru, 250 ml mléka, 1 bílek, sůl

Ingredience na karamelový pudink: 250 ml mléka, 1 lžíce cukru, 1/2 sáčku karamelového pudinku

Postup:

  1. Příprava krupicového základu: V hrnci zahřejte mléko se špetkou soli. Jakmile se mléko ohřeje, přidejte moučkový a vanilkový cukr a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.

  2. Vaření krupice: Jakmile začne mléko vřít, za stálého míchání postupně přisypávejte krupici, aby nevznikly hrudky. Vařte 2–3 minuty, poté odstavte z ohně.

  3. Přidání bílků: Vyšlehejte tuhý sníh z bílku a špetky soli. Opatrně vmíchejte sníh do horké krupicové směsi, aby vznikla lehká a nadýchaná konzistence.

  4. Formování: Formu na bábovku nebo dortovou formu vypláchněte studenou vodou a nalijte do ní hotovou směs. Uhlaďte povrch a nechte na lince.

  5. Příprava karamelového pudinku: V misce smíchejte pudinkový prášek s cukrem a 100 ml studeného mléka do hladké kašičky. Zbylé mléko přiveďte k varu a poté do něj zašlehejte rozmíchanou pudinkovou směs. Vařte asi 1–2 minuty.

  6. Kompletace: Ještě teplý pudink nalijte na vlažný krupicový základ, uhlaďte a nechejte vychladnout přes noc v lednici.

Krupicové flameri s tvarohem do skla

Krupicové flameri s tvarohem do skla

< 20 min
3.7(103x)
Přečíst recept

Jak ozvláštnit krupicové flameri?

Krupicové flameri je vděčný dezert, který lze upravit podle sezóny, dostupných ingrediencí i osobních chutí. Díky své jemné struktuře a neutrální chuti krásně vstřebává různé aromatické složky a příchutě.

  • Čokoládová elegance: Do horké krupicové směsi přidejte kvalitní hořkou čokoládu (min. 70 % kakaa) nebo kakaový prášek. Podávejte s kousky čerstvých malin nebo šlehačkou s kapkou pomerančového likéru.

  • Vanilková chuť s citrusovým akcentem: Do mléka přidejte kromě vanilky i jemně nastrouhanou kůru z bio citronu nebo pomeranče. Dezert získá svěží aroma a bude skvěle ladit s ovocnými omáčkami nebo karamelovým přelivem. Toto flameri výborně chutná s domácím pomerančovým sirupem a opraženými mandlemi.

  • Kokosová exotika: Nahraďte část mléka kokosovým mlékem a přidejte špetku mletého kardamomu. Servírujte s mangovým pyré a praženými kokosovými lupínky.

  • Karamelové flameri s mořskou solí: Do mléka přidejte před vařením lžíci domácího karamelu a špetku mořské soli. Kombinujte s pekanovými ořechy a kapkou bourbonu.

Zdroje informací: Apetit, lidovkyhradec.rozhlas

Doporučujeme článek s videem

Krupicovou kaši dělám jinak než většina lidí. Nejvíc miluju bramboráky, dělám je ale výjimečně, říká Jana Florentýna Pišová

Sdílet článek

Česká kuchyně Česká klasika Dezerty Rychlé dezerty Rychlé recepty

Související články