Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuře na kari: Rychlá verze voňavého indického pokrmu, kterou zvládnete za půl hodiny

Kuře na kari
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Kuře na kari je oblíbenou českou variací na indické recepty, kterou si snadno zamilujete. Tato rychlá a jednoduchá varianta tradičního pokrmu je ideální jako rychlý oběd či večeře. Pro výraznější exotický nádech můžete místo smetany použít kokosové mléko a přidat například cuketu nebo pórek. Skvěle chutná s rýží nebo těstovinami.

Tradiční indické kari se připravuje z velmi pestré škály surovin a vyžaduje pečlivý postup i mnohem delší čas na přípravu než tato česká varianta. Pravé indické kari nic neuspěchává, jednotlivé suroviny se restují a dusí pomalu, třeba i hodinu – výsledkem je dokonalá exotická chuť. Naše varianta používá méně surovin a je rychlejší, ale chutná stejně dobře.

Jak připravit kuře na kari:

Skryt pre seznam

Jak připravit kuře na kari:

Ingredience: 1 velká cibule, 500 g kuřecích prsou, 2 lžíce kari koření, sůl, 3 lžíce oleje, 300 ml smetany ke šlehání, rýže k podávání, lístky koriandru na ozdobu

  • Kokosové mléko: Pokud jste milovníci exotických chutí, použijte místo smetany kokosové mléko. Dodá jídlu krémovou konzistenci, nasládlejší chuť i příjemné aroma.
  • Zelenina: Přidejte nakrájenou cuketu, papriku, pórek nebo mražený hrášek, které skvěle doplní a prohloubí chuť kari.
  • Koření: Pokud máte k dispozici, zkuste místo univerzálního kari koření kombinaci mletého koriandru, kurkumy, římského kmínu a garam masaly. Chuť bude autentická a výraznější.
  • Ozdoby: Kromě koriandru lze použít sekané mandle či strouhaný kokos.
  • Přílohy: Výborně se hodí jemná basmati rýže nebo voňavá jasmínová rýže. Kromě ní jsou vhodné i těstoviny či quinoa a rozhodně vyzkoušejte také indický chléb naan.

Postup:

  1. Jednu velkou cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  2. Na kostičky nakrájejte také kuřecí prsa, dejte je do mísy, posypte 1 lžící kari koření a osolte.
  3. Na pánvi rozehřejte olej a poté na něm osmahněte cibuli tak, aby zesklovatěla. Jakmile je cibule osmahnutá, zalijte ji smetanou ke šlehání. Promíchejte a přidejte 1 lžíci kari koření. Směs opět promíchejte.
  4. Jakmile začne omáčka vařit, přidejte do ní kuřecí maso. Za občasného míchání vařte na středním plameni do zhoustnutí (asi 12 minut).
  5. Podávejte s rýží a ozdobte lístky koriandru.
  • Kuřecí maso můžete na začátku rychle zatáhnout na pánvi a přidat jej do omáčky později. Zůstane šťavnatější.

  • Pokud je omáčka příliš řídká, nechte ji chvíli zredukovat na vyšším plameni, nebo přidejte trochu kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.

Jak vylepšit kuře na kari

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...