
Upečte si nadýchané kynuté buchty a vyzkoušejte různé náplně. Díky tradičnímu osvědčenému receptu a modernímu postupu zvládnou upéct oblíbené Honzovy buchty i ti, kteří se s kynutým těstem teprve seznamují. Pokud jste se kynutému těstu vyhýbali, už nemusíte mít obavy.
České buchty jsou symbolem tradiční domácí kuchyně – měkké a nadýchané kynuté těsto plněné bohatou náplní. Jejich tajemství spočívá nejen v kvalitních surovinách, ale i v trpělivosti při přípravě a ve správném kynutí. Ať už preferujete klasickou makovou, tvarohovou či povidlovou náplň, nebo máte rádi rozmanité chutě, s našimi tipy se vám buchty povedou na jedničku!
Jak připravit kynuté buchty:
Jak připravit kynuté buchty:
Ingredience na těsto: 20 g čerstvého droždí, 200–300 ml vlažného mléka, 50 g krupicového cukru, 500 g hladké pšeničné mouky, 2 g soli, citronová kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu, 1 špetka mleté vanilky, 110 g másla, 1 žloutek, 2 lžíce rumu, 1 lžíce moučkového cukru + trocha na poprášení
Ingredience na makovou náplň: 100 g mletého máku, 150 ml mléka, 50 g dětských piškotů, 2 lžíce rumu, 1 balíček vanilkového cukru, 1 špetka mleté skořice, 1 špetka citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu, krupicový cukr na dochucení, 12 ks celých vlašských ořechů
-
Citronovou kůru do těsta i do náplně nastrouhejte najemno.
-
60 g rozpuštěného másla využijete do těsta, 50 g na vymazání pekáče.
-
Dětské piškoty do náplně namelte nebo nadrťte najemno.
-
Vlašské ořechy vyloupejte a jádra rozdělte na poloviny.
Postup:
-
Do misky rozdrobte droždí a zalijte ho asi 100 ml vlažného mléka. Přidejte lžičku cukru a promíchejte. Nechte vzejít kvásek – počkejte, až se objeví bubliny.
-
Do mísy robotu prosejte mouku se solí, přidejte citronovou kůru z 1 citronu, vanilku a zbytek cukru, žloutek, vychladlé rozpuštěné máslo a kvásek. Postupně přidávejte zbylé mléko (100–200 ml) a hákovým nástavcem vypracujte měkké hladké těsto. Bude to trvat asi 15–20 minut. Poprašte ho moukou, zakryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout (až zdvojnásobí objem).
-
Mák a mléko na náplň dejte do hrnce a asi 3 minuty za stálého míchání vařte. Přidejte piškoty, rum, vanilkový cukr, skořici a citronovou kůru. Doslaďte krupicovým cukrem podle vlastní chuti.
-
Vykynuté těsto rozválejte na asi centimetr silný plát a nakrájejte na čtverečky 5 × 5 cm. Lžící na ně rozdělte náplň a na každý kopeček náplně položte půlku jádra vlašského ořechu. Nejprve spojte protilehlé rohy těsta a poté buchtu uzavřete. V pekáči pak rozehřejte máslo, buchty v něm ze všech stran smočte a vyskládejte je spojem dolů do řad. Zakryjte je utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout v pekáči.
-
Zatímco buchty kynou, předehřejte troubu na 200 °C. Vykynuté buchty dejte do trouby. Po 10 minutách snižte teplotu na 180 °C a buchty 10–15 minut dopékejte.
-
Ještě horké je pokropte rumem smíchaným s moučkovým cukrem a dvěma lžícemi horké vody. Vychladlé buchty pocukrujte moučkovým cukrem.
TIPY: Dejte si záležet na uzavření buchet, zabráníte vytékání náplně během pečení. Buchty potřebují prostor na zvětšení, ale zároveň se mají lehce dotýkat, proto jimi pekáč nepřeplňujte.
Variace a chuťové twisty:
-
Povidlová náplň: 200 g švestkových povidel smíchejte se lžičkou rumu. Aby byla náplň voňavější, můžete přidat lžičku skořice a špetku mletého hřebíčku.
-
Tvarohová náplň: 200 g tučného tvarohu smíchejte s 1 žloutkem, 40 g cukru a vanilkou. Pokud máte rádi rozinky, hrst přidejte. Rozinky můžete předem namočit do rumu nebo černého čaje. Pokud máte rádi svěží chuť, do tvarohu místo rozinek přidejte lžičku citronové šťávy a trochu nastrouhané citronové kůry.
-
Ořechová náplň: 200 g mletých vlašských ořechů smíchejte se 100 ml horkého mléka, 40 g cukru a lžičkou rumu.
-
Jablečná náplň: Nastrouhejte 2 jablka, poduste s trochou skořice a cukru a nechte vychladnout.
Zdroj informací: Apetit