Kynuté lívance jsou jedno z nejjednodušších a zároveň nejoblíbenějších jídel s bohatou historií a širokou škálou chutí. Jejich příprava je snadná a poměrně rychlá. Pochutnáte si na sladké i slané variantě a na své si přijdou nejen děti, ale i nároční dospělí, kteří jsou milovníci dobrého jídla.
Recept na kynuté lívance se objevoval například již v oblíbené kuchařce Marie Sandtnerové, a dnes se hojně využívá i v prestižních restauracích u nás. Možná se vám může zdát, že kynuté těsto je velmi náročné a třeba s ním příliš nepracujete, ale nebojte se ho.
-
Kynuté lívance chutnají lépe než ty s kypřicím práškem. Kynuté těsto je jemnější a delikátnější. Také mohou působit honosněji.
-
Lívance chutnají nejen nasladko, například se skořicí a zakysanou smetanou. Slaná varianta chutná skvěle se šunkou či se sýrem cottage.
podívejte se na náš videonávod, jak na přípravu kynutých lívanců:
Suroviny: Co potřebujete na kynuté lívance?
Na přípravu lahodných kynutých lívanců potřebujete čerstvé droždí, polohrubou pšeničnou mouku, mléko, krupicový cukr, vejce, sůl a rostlinný olej na smažení.
-
Na kynuté lívance budete potřebovat droždí, doporučujeme použít čerstvé. S čerstvým droždím se lépe pracuje. Pozor si ale dejte na jeho krátkou trvanlivost.
-
Nepoužité čerstvé kvasnice můžete bez problémů zamrazit a použít jindy.
-
Místo rostlinného oleje můžete použít jiný vhodný tuk na opékání. Dobře se hodí kokosový olej, který lívancům dodá lehký kokosový nádech.
Jak připravit těsto?
Z čerstvého droždí, mouky, cukru a trochy vlažného mléka připravte kvásek. Suroviny dobře promíchejte, aby se řádně promísily. Dejte kvásek na teplé místo a nechejte jej 10–15 minut odpočívat, aby vzešel.
-
Mléko na přípravu kvásku musí být vlažné, aby se v něm dobře dařilo kvasinkám a aby kvásek dobře vzešel. Ideální je, aby všechny suroviny měly přibližně stejnou teplotu.
-
Mísu s kváskem je vhodné přikrýt čistou utěrkou, chráníte tím těsto před vychladnutím a vysycháním.
Polohrubou mouku prosejte do mísy a přilijte k ní vykynutý kvásek. Přidejte celá vejce, krupicový cukr, vlažné mléko a špetku soli. Těsto dobře promíchejte.
-
K promíchávání se hodí metlička, díky níž se těsto dobře propojí a zároveň bude nadýchané.
-
Těsto bude poměrně řídké, toho se nebojte, konzistence je správná.
Těsto dejte na teplé místo, přikryjte jej čistou utěrkou a nechejte kynout přibližně 25 minut.
-
Nakynuté těsto připomíná pěnu, doporučujeme ji promíchat, abyste se zbavili bublin, kvůli kterým by těsto mohlo na pánvi splasknout.
-
Po promíchání těsto nechejte ještě 5–10 minut odpočinout. Až se začne objevovat znovu pár bublinek, začněte smažit.
Jak smažit lívance?
Pánev či lívanečník lehce potřete olejem či jiným tukem vhodným ke smažení, například ghí či kokosovým olejem.
-
Doporučujeme k potírání použít mašlovačku, kterou nanesete malé množství tuku a zároveň jej rovnoměrně rozprostřete po celém dnu pánve či lívanečníku.
-
Vhodné je použít nepřilnavou pánev, nebudete potřebovat tolik tuku, a tak budou lívance chutnější.
Naběračkou nalévejte vykynuté těsto na rozpálenou pánev či lívanečník a smažte po obou stranách dozlatova.
-
Pokud používáte pánev, využijte celou její plochu, dejte však pozor, aby se lívance nedotýkaly.
-
Lívance by po celé své ploše měly být stejně vysoké, aby se smažily stejnoměrně. Stejná tloušťka zaručí dobré prosmažení.
-
Lívance se musejí smažit poměrně zprudka, využívejte tedy středně silný až silný plamen.
-
Pokud smažíte lívance v lívanečníku, výška těsta by měla být asi 1 cm, v pánvi se těsto samo rozteče.
-
Kdy lívance otočit? Jakmile popraskají bublinky, které se během smažení tvoří, a zároveň horní strana zaschne.
Servírování: rady a tipy
Pokud máte rádi sladké lívance, skvěle chutnají s povidly a zakysanou smetanou, můžete je posypat například vanilkovým či skořicovým cukrem. Výborně se k nim hodí i tvaroh, který můžete utřít s cukrem.
Lívance dobře doplní drobné ovoce, například borůvky či maliny, které na ně můžete nasypat, nebo z nich připravte ovocný rozvar, jímž lívance polijete.
Lívance naslano si skvěle rozumí se sýrem cottage či se slaným tvarohem, výborně chutnají třeba lívance s čerstvým sýrem a brokolicí, ale také s pažitkou či koprem. Pokud máte rádi rybu, vyzkoušejte lívance s uzeným lososem a krémovým sýrem.
Zdroje informací: časopis Apetit