
Sytá a voňavá cibulačka se skvěle hodí nejen na běžné dny, ale i na slavnostní tabule. Největší výzvou při její přípravě je nakrájení cibule, ale jakmile to zvládnete, zbytek už půjde jako po másle. Díky rychlé přípravě, výrazné chuti karamelizované cibule a křupavým toustíkům na povrchu si tuto polévku zamilujete už po první lžíci.
Cibulačka je jedním z nejklasičtějších pokrmů, jehož původ sahá až do starověkého Říma. Moderní verze této oblíbené polévky vznikla v 18. století ve Francii. Původně byla považována za jídlo chudých, protože cibule byla snadno dostupná surovina. Postupem času se však díky své jednoduchosti a bohaté chuti zařadila mezi nejoblíbenější polévky nejen ve Francii, ale i po celém světě. Francouzská cibulačka se vyznačuje sladce karamelizovanou chutí cibule, výraznou vůní másla a bylinek a křupavým sýrovým toustem.
Jak připravit cibulačku:
Jak připravit cibulačku:
Ingredience: 3 velké cibule, 50 g másla, 1 lžíce hladké pšeničné mouky, 900 ml hovězího vývaru, sůl, pepř, 1 bobkový list, ½ bagety, 1 lžíce oleje, 70 g sýra
-
Cibuli použijte klasickou bílou či žlutou a oloupejte ji.
-
Místo vývaru můžete použít vodu, ale vývar dodá pokrmu hloubku a lepší chuť. Vývar si můžete připravit předem a přebytek zamrazit. Kromě hovězího lze použít i kuřecí vývar.
-
Sýr nastrouhejte. K polévce se hodí gouda, eidam, ale i sýry jako comté či gruyère.
Postup:
- Oloupané cibule pokrájejte napříč na tenká kolečka. V hrnci rozpusťte máslo a na mírném ohni smažte cibuli 15 až 20 minut, dokud nezíská zlatohnědou barvu. Pak ji zaprašte moukou, zamíchejte a ještě minutu smažte.
- Přilijte vývar, osolte, opepřete, přihoďte bobkový list a zamíchejte. Uveďte směs do varu a hned stáhněte plamen. Vařte na mírném plameni půl hodiny. Potom polévku odstavte a odstraňte bobkový list.
- Bagetu nakrájejte šikmo na plátky a ty opečte na pánvi na oleji dozlatova. Do hlubších misek nebo talířů nalijte horkou polévku, navrch položte vždycky dva plátky toastu a posypte je sýrem. Zapněte troubu a na chvilku misky vložte pod rozpálený gril. Podávejte, jakmile se sýr roztaví.
Tipy na variace chutí
-
Bylinky a koření: Přidejte snítku čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu, které polévce dodají intenzivnější vůni a chuť.
-
Víno: Chuť cibulačky prohloubíte, pokud do základu přilijete 100 ml suchého bílého vína. Víno nechte chvíli povařit, aby se odpařil alkohol.
-
Karamelizovaná sladkost: Pokud chcete výraznější sladkost, můžete na začátku při smažení cibule přidat špetku třtinového cukru.
Zdroj informací: Apetit