Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Leberknödel: Připravte si doma tradiční německé či rakouské játrové knedlíčky

Játrové knedlíčky
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Leberknödel, tedy játrové knedlíčky, jsou tradiční pokrm, který si svou oblibu získal především ve střední Evropě. České játrové knedlíčky se od těch rakouských či německých trochu liší, ale všechny mají jedno společné: delikátní chuť. Připravte si typické Leberknödel doma – není to složité a poradíme vám i pár triků.

Leberknödel jsou tradičním pokrmem německé, rakouské a také české kuchyně. Tyto knedlíčky se připravují z jater, pečiva a koření a podávají se zejména v polévce, ale můžete je připravit i jako hlavní chod.

Charakteristika Leberknödel

Leberknödel jsou kulaté knedlíčky o průměru 5 až 7 centimetrů, jejichž hlavní složkou jsou mletá játra, nejčastěji telecí či hovězí, případně také vepřová. K nim se přidává namočené a následně vymačkané starší pečivo (housky, rohlíky), vejce, petrželka a koření jako majoránka či muškátový oříšek. Tato směs se tvaruje do knedlíčků, které se následně vaří v horké tekutině, například ve vývaru či osolené vodě, nebo se opékají na tuku.

  • Vařená verze je díky své nadýchané struktuře určena k okamžité spotřebě, zatímco pečené játrové knedlíčky lze díky jejich kůrce krátkodobě skladovat.

  • V Německu jsou Leberknödel populární zejména v Bavorsku, kde je najdete na menu mnoha hospod a restaurací, často podávané v silném hovězím vývaru jako tzv. Leberknödelsuppe. V Rakousku jsou také běžnou součástí jídelníčků, zejména ve Vídni a okolí.

  • V německé Falci se játrové knedlíčky často podávají opečené, s kysaným zelím a bramborovou kaší. V Bavorsku a Rakousku se játrové knedlíčky naopak často servírují v polévce.

  • V Rakousku se do Leberknödel přidává navíc i slezina.

Jak připravit domácí Leberknödel

Ingredience: 250 g jater (nejlépe telecích), 1/2 cibule, 30 g másla, 1 rohlík z předchozího dne, 125 ml horkého mléka, 1 vejce, 125 g strouhanky, nasekaná petrželka, majoránka, sůl, pepř, muškátový oříšek

TIP: Telecí játra jsou považována za nejvhodnější pro svou jemnou chuť, ale můžete použít i hovězí nebo vepřová játra.

Postup:

  1. Oloupanou cibuli nakrájejte na kostičky, osmahněte ji na kousku másla a odstavte.

  2. Rohlíky nakrájejte na kostičky, dejte do mísy a pak je zalijte trochou mléka, dobře promíchejte, aby se všechny kousky trochu nasákly, ale nebyly příliš mokré.

  3. Játra pečlivě odblaňte a ostrým nožem naškrábejte, případně je rozmixujte.

  4. Smíchejte naškrábaná játra, namočené rohlíky, osmaženou cibuli, vejce, strouhanku, bylinky, osolte, opepřete a dobře promíchejte. Směs dejte na hodinu odpočinou do lednice.

  5. Do hrnce nalijte vodu, osolte ji a přiveďte k varu.

  6. Mezitím vytvarujte knedlíčky a odkládejte je na prkénko. Pak je najednou opatrně vložte do vroucí vody. Vařte je, dokud nevyplavou na hladinu (asi 10 minut).

  • Pokud je směs příliš řídká, přidejte více strouhanky; pokud je příliš hustá, přidejte trochu mléka.

  • Pro snazší práci se směsí si namočte ruce do vody a mokrými prsty tvarujte knedlíčky.

  • Syrové játrové knedlíčky můžete zamrazit. Zmražené vydrží až půl roku.

Zdroje informací: Apetit, mygerman.recipesroterhahn

Skryt pre seznam

Doporučujeme článek s videem

Jak očistit játra: Použijte ostrý nůž, buďte důkladní a naložte je do mléka

Související recepty

Související články

Apetit magazín