Nová registrace Zapomenuté heslo

Lembas: Elfský chléb z Tolkienovy Středozemě si získal oblibu na internetu. Co to přesně je a jak ho připravit?

28. 4. 2025
Lembas
Shutterstock

Pokud můžeme nějaký fiktivní pokrm označit za ikonický, pak je to jistě lembas – elfský chléb z Tolkienovy Středozemě. Tento výživný pokrm, který se objevuje například v trilogii Pán prstenů, si oblíbili nejen hrdinové příběhu, ale i fanoušci po celém světě. Ačkoli není možné přesně zreprodukovat jeho kouzelnou sílu, inspirace tímto mytickým pokrmem pronikla i do moderní kuchyně.

Lembas, známý také jako cestovní chléb, je v Tolkienově světě lahodná placka, kterou připravují elfové – přesněji elfky. Je velmi výživný a jediný kousek dokáže zasytit dospělého muže, ne však malého mlsného hobita, jak víme z těchto dnes už kultovních filmů i knih. Lembas je zabalený do speciálních listů, aby se nezkazil. Pokud jste zatoužili ochutnat přesnou knižní verzi lembasu, musíme vás zklamat. Ačkoli byl J. R. R. Tolkien mistr preciznosti, recept na tuto pochoutku do svých knih nevepsal. Máme pro vás ale malou útěchu – přece jenom si můžete připravit alespoň naši verzi.

Lembas: Co jste možná (ne)věděli

  • Tolkien ve svých dílech jmenuje ještě jeden výživný chléb, a to cram, který pečou lidé v Esgarothu neboli Jezerním městě, ale zdaleka prý není tak dobrý.
  • Lembas má odpuzovat zlo, proto ho například Glum vyplivl. Neelfům se ale mohl podávat jen výjimečně. Věřilo se totiž, že smrtelníci, kteří ho snědí, zatouží žít mezi elfy.
  • Tolkien ve svých knihách napsal, že lembas vyráběly elfky, ale uchovávat a rozdělovat jej směla pouze elfská královna.

Lembas: Co o něm víme a jak vznikl

Původ lembasu sahá až do dávných časů Prvního věku Středozemě. Podle Tolkienovy knihy The Silmarillion byla první, kdo ho připravila, Yavanna, patronka přírody a plodnosti, královna Země. Recept však darovala pouze vysoce postaveným elfům a ti jej střežili jako tajemství. Nejčastěji lembas vyráběly elfky v Lothlórienu, kde jej dostali také členové Společenstva prstenu od paní Galadriel, elfské královny a mocné čarodějky.

Lembas měl podobu tenkých, zlatavých placek, lehce křupavých na povrchu a měkkých uvnitř. Jedna porce měla zasytit dospělého muže na celý den, což bylo v době putování přes nehostinné kraje Středozemě klíčové. Chléb se balil do listů stromu mallornu, které lembas chránily před vyschnutím a zkažením.

  • Zajímavost: Tímto pokrmem Tolkien pravděpodobně parafrázoval biblickou manu, potravu seslanou z nebe, ale i severské cestovní placky z ovesné či žitné mouky, které si lidé brali na dlouhé výpravy.

Domácí lembas: Moderní pojetí elfské legendy

Tolkien ve svém díle neposkytuje detailní recept, ale popisuje chuť lembasu jako sladkou, ale ne těžkou, připomínající med a také oříšky. Přestože ho nikdo kromě elfů nemohl sám připravit, v moderní době se objevilo mnoho fanouškovských variací, často v podobě jemného sušenkového těsta se skořicí a medem.

Množství: 20 kusů
Doba přípravy a náročnost: do 2 hodin, snadná příprava

Ingredience: 300 g hladké mouky, 100 g cukru, 50 g medu, 1 špetka soli, 2 vejce, 100 g změklého másla, 1–2 lžičky skořice, 2 bílky na potření těsta

Postup:

  1. Příprava těsta: Do mísy prosejte hladkou mouku a přidejte zbylé suroviny. Vše dobře promíchejte tak, aby se vytvořilo kompaktní těsto, které zabalte do potravinové fólie a dejte na hodinu odležet do lednice.
  2. Příprava plechu a trouby: Plech vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 175 °C.
  3. Dokončení a pečení: Těsto rozválejte na tloušťku 0,5–1 cm a vykrájejte požadované tvary. Pravý elfský lembas má tvar čtverce, s vytlačenými diagonálními čárami od rohu do rohu (tak, aby vznikly náznaky 4 trojúhelníků) – těsto ale nepřeřízněte. Lembas potřete rozšlehanými bílky. Pečte, dokud nezezlátne (cca 10–20 minut podle tloušťky).

TIP: Před pečením můžete lembas ozdobit rozinkami, oříšky či sušeným ovocem.

Tento pokrm v sobě nese víc než jen chuť, v knize je to jeden ze symbolů putování, důvěry, přátelství a víry v dobro. A přesně jako je to v Tolkienově příběhu, platí i v běžném životě: někdy jedna malá věc – třeba drobek elfského chleba – stačí k tomu, aby vás udržela na cestě.

Zdroj informací: tolkiengatewaycasopisrootslotr.fandom

J. R. R. Tolkien, Carl F. Hostetter (ed.), The Nature of Middle-earth, "Part Three. The World, its Lands, and its Inhabitants: IV. The Making of Lembas", "Text 2", p. 296,

 J. R. R. Tolkien, Christopher Tolkien (ed.), The Peoples of Middle-earth, "XV. Of Lembas", p. 403-404

Sdílet článek

Jídlo z knih Jídlo z filmů Jednoduché recepty

Související články