Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Levný květák v akci a velké zásoby: Co si s ním počít a jak ho zamrazit

Levný květák v akci a velké zásoby: Co si s ním počít a jak ho zamrazit
sdílet:

Jak uchovat květák na později? Zamrazit! Jde o jednoduchý způsob, jak květák za dobrou cenu nakoupit ve větším množství a použít později. Můžete ho tak mít po ruce, až jeho ceny opět poletí vzhůru. Jak květák zamrazit, aby byl připravený ve skvělé kondici pro pozdější zpracování?

Květák je dokonale všestranný, snadno ho můžete zamrazit a uchovat na později. Zmražený květák pak můžete použít přímo do vaření, aniž byste ho předem rozmrazovali.

  • Skvěle se hodí do polévek, dušených pokrmů, kari nebo jako příloha.
  • Při přípravě pečeného květáku ho ovšem doporučujeme rozmrazit a před pečením nejdřív osušit, aby byl po upečení křupavý a ne rozmočený.

Jak připravit květák k zamražení?

1. Vyberte si pěkný čerstvý květák, který je pevný a má jasně bílou barvu.

2. Omyjte ho a odstraňte z něj listy – ty můžete využít třeba do brokolicové polévky či zeleninového vývaru. Květák rozdělte na růžičky, aby byla jeho příprava a další použití jednodušší.  

3. Blanšírování je důležitý krok, který pomáhá zachovat barvu, chuť a texturu květáku.

  • Růžičky květáku vložte do vroucí vody a blanšírujte je 3–4 minuty. Hned poté slijte a květák ihned přendejte do mísy s ledovou vodou, aby se zastavil proces vaření. Nechte květák zcela vychladnout.

4. Po vychladnutí květák důkladně osušte. Přebytečná voda může při zamražení vytvořit ledové krystalky, které na květáku nechcete. K osušení použijte kuchyňské papírové utěrky.

5. Aby růžičky květáku nezmrzly v jedné velké hroudě, je dobré kousky předmrazit.

  • Rozložte osušené růžičky květáku na tác v jedné vrstvě a vložte je do mrazáku na zhruba 2 hodiny. Tak zajistíte, že růžičky zmrznou jednotlivě a později s nimi bude snazší manipulace. 
  • Po předmražení přendejte růžičky květáku do mrazicích sáčků nebo mrazicích nádob a uložte do mrazáku.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín