
Vařili jste včera vajíčka pro koledníky a některá při vaření popraskala? Žádný problém, použijte je na chlebíčky, do vajíčkové pomazánky, nebo ještě lépe – zkuste z nich připravit domácí majonézu z vařených vajec. Má stejnou chuť i využití jako klasická majonéza ze syrových vajec, ale na rozdíl od ní ji zvládnete připravit rychle, jednoduše a hned napoprvé!
Příprava domácí majonézy může leckomu nahnat obavy. Výsledná konzistence totiž často závisí na trpělivosti, správné teplotě surovin i šikovném vyšlehání emulze z vajec, oleje a koření. A i když uděláte vše správně, ne vždy se podaří dosáhnout hladké a krémové omáčky. Navíc se klasická majonéza připravuje ze syrových vajec, u kterých hrozí riziko salmonely.
Pokud hledáte jednodušší a bezpečnější alternativu, vyzkoušejte majonézu z vajec vařených. Její příprava je naprosto jednoduchá, zvládnete ji během pár minut a výsledek vás mile překvapí. Chutná téměř totožně jako ta klasická, jen bez zbytečného stresu a zdravotních rizik.
Jak udělat majonézu z vařených vajec?
Množství: 1 miska majonézy
Doba přípravy: do 20 minut
Ingredience: 2 vařená vejce, asi 50 ml mléka, 1 lžička plnotučné nebo dijonské hořčice, 1 lžička octa nebo citronové šťávy, asi 1 lžíce olivového oleje (lze použít řepkový nebo slunečnicový), sůl, čerstvě mletý pepř (podle chuti) a 1 špetka cukru (nemusí být).
Postup krok za krokem
- Vařená vejce lehce pokrájejte a vložte do vysoké nádoby tyčového mixéru.
- Přilijte k nim 50 ml mléka, přidejte 1 lžičku hořčice a stejné množství octa nebo citronové šťávy a vše promixujte dohladka.
- Postupně ke směsi přilévejte přibližně 1 lžíci olivového nebo jiného oleje a dál mixujte. Důležité je olej lít postupně a sledovat konzistenci.
- Následně vše dochuťte solí, pepřem a špetkou cukru.
- Výsledná majonéza je hustá, jemná a přiměřeně ochucená.
Jak majonézu dál ochutit?
Majonéza je báječná sama o sobě, ovšem můžete ji jednoduše dodat další chuťové prvky a pokaždé získat jinou studenou omáčku pro danou příležitost.
- Tatarská omáčka: Asi nejznámější verzí je kombinace nasekané cibulky, kostiček sterilované okurky, případně vše dochucené trochou dijonské hořčice. Na naředění tatarské omáčky a pro výraznější kyselou chuť použijte lák z okurek.
- Čerstvé bylinky: Pažitka, medvědí česnek, petrželka, kopr, ale také máta, bazalka nebo koriandr dodají domácí majonéze další další chuťový prvek, které dál můžete kombinovat s libovolným kořením.
- Dále: Citronová šťáva, limetková šťáva, česnek, wasabi, křen, chilli, chipotle, kari koření a další dochucovadla báječně zvýrazní chuť omáčky.

Kde majonézu z vařených vajec použít?
Chuťově i vzhledově je téměř nerozeznatelná od klasické majonézy ze syrových vajec, a proto ji můžete používat úplně stejně. Skvěle se hodí do těstovinových i bramborových salátů, jako základ do různých pomazánek nebo jako krémový dip k čerstvé zelenině, pečeným bramborám, hranolkům či grilovanému masu. Výborně doplní sendviče, burgery nebo tortilly.
Tento recept oceníte nejen během velikonočních svátků, když zbyde pár vařených vajec navíc, ale i po celý rok jako rychlou a bezpečnější alternativu domácí majonézy.
Zdroj informací: Apetit