0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Marshmallow: Originální cukrovinka vznikla z přírodního léku na bolest v krku

Marshmallow
ZDROJ: StockSnap/Pixabay
sdílet:

Kořeny dnešních pěnových bonbonů marshmallow sahají až do starověkého Egypta. Dnes jsou marshmallows součástí americké popkultury, o čemž svědčí nejen jejich samotné pojídání, ale také příprava na ohni nebo tvorba originálních jedlých dekorací.

Co je součástí pravého marshmallow (máršmelou či máršmeloun) a jak přišla tato cukrovinka ke svému názvu? Napoví nám složení i původní využití.

  • Název Marshmallow nebo Marsh Mallow označuje rostlinu Althaea officinalis (česky proskurník lékařský, lidově též ibišek), z jejíchž plodů vyráběli starověcí Egypťané přírodní lék na bolest v krku.
  • První předchůdce dnešních marshmallows tak vznikl již ve 4. tis. př.n.l., kdy s přidáním medu vznikl nejen úspěšný lék, ale také sladkád pochoutka pro vyšší vrstvy tehdejší společnosti. 
  • Do světa cukrovinek však marshmallows přivezli až v 19. století Francouzi, kteří původní recepturu zdokonalili o cukrový sirup a více se tím přiblížili podobě dnešních marshmallows.
  • Základní ingredience obohatili cukráři o vaječný bílek a želatinu, což dalo základ pro dnešní světoznámé marshmallows bonbonky. 

Díky automatizovanému procesu výroby, který v roce 1948 uvedl na světlo světa americký vynálezce Alex Doumak, byla výroba marshmallows snadnější a cenově dostupnější. Zároveň dal tento proces cukrovince její typický tvar valečku.

Navzdory původním kořenům se tak marshmallows považují za symbol americké popkultury a jsou využívány nejen jako samostatná cukrovinka. Své místo mají také v kuchyni jako součást amerických pokrmů. 

Dnešní podoba marshmallows

Dnes najdeme marshmallows ve specializovaných obchodech s cukrovinkami i v síti běžných supermarketů. Vybírat můžeme z mnoha tvarů, barev, velikostí a dokonce i příchutí.

  • Věděli jste, že v USA je běžné opékání velkých marshmallows na ohni? Horký vzduch cukrovinku nafoukne a vytvoří na ní jakousi karamelovou krustu. Uvnitř je po opečení bonbon krémově tekutý.

Chcete-li si tímto dezertem zpříjemnit klasickou opékačku špekáčků, dejte jen pozor, abyste je nespálili. Stačí jen velmi krátký čas nad ohněm v řádu vteřin, jinak se marshmallow spálí a zhořkne.

  • Malé marshmallows se pak s oblibou přidávají do horkého kakaa nebo čokolády se šlehačkou
  • Bonbonky marshmallow si můžete vyrobit i doma a není to žádná věda. Stačí vám pouze krupicový cukr, želatina, škrob, moučkový cukr a vanilkový extrakt. Přidat můžete ještě potravinářské barvivo.

Marshmallow fluf: sladká pomazánka a originální dortová dekorace

Marshmallow fluf je něco mezi krémem a pěnou. Dá se snadno roztírat, ujídat lžičkou, nebo z ní můžete vytvořit originální jedlou dekoraci.

  • V USA je Marshmallow fluf oblíbenou pochoutkou na bílém toastu v kombinaci s arašídovým máslem.

Marshmallow fluf můžete koupit již hotový, nebo si ho s námi vyrobit. V kupované verzi se do marshmallow fluf přidává kukuřičný škrob pro získání potřebné hustoty. V našem receptu na obdobnou verzi si vystačíte pouze s marshmallows. 

Co budete potřebovat?

  • 8 ks bonbonů marshmallow

Jak připravit dokonalou dekoraci?

  1. Marshmallows vložte do žáruvzdorné misky a rozehřejte v mikrovlnné nebo klasické troubě. V mikrovlnce postačí zhruba půl minuty.
  2. Nechte chvilku zchladnout a vyzkoušejte prsty, zda se z hmoty dají tvořit vlákna.
  3. Do misky namočte špičky prstů a postupně vytahujte vlákna rozehřátých marshmallows. Zdobte dorty, koláče či cupcaky podle vlastní fantazie. 

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč