Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Masarykovo cukroví: Recept, který milujeme už více než 100 let! Příprava je expresní a obejdete se bez formiček a vykrajovátek

Masarykovo cukroví
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Masarykovo cukroví je neodolatelnou vánoční klasikou, která voní po ořeších a nostalgické historii. Jeho příprava je tak jednoduchá, že ji díky našemu videonávodu zvládne i úplný začátečník, ale výsledek překvapí každého. Pokud milujete jemnou oříškovou chuť a chcete, aby vaše cukroví na svátečních stolech zazářilo, sáhněte po osvědčeném receptu našich prababiček – Masarykovo cukroví si zamilujete na první kousnutí.

První republika, symbol elegance a kulturního rozkvětu, zanechala v naší kuchyni mnoho pokladů. Jedním z nich je i Masarykovo cukroví, jehož název odkazuje na Tomáše Garrigue Masaryka, který ho měl ve velké oblibě. Tato drobná sladkost s ořechy připomíná časy, kdy byla jednoduchost symbolem dokonalosti.

Jak připravit Masarykovo cukroví:

Skryt pre seznam

Jak připravit Masarykovo cukroví 

Budete potřebovat:180 g vlašských ořechů, 300 g pšeničné hladké mouky, 200 g másla, 100 g krupicového cukru, 1 lžíci kakaa holandského typu, 1 žloutek, moučkový cukr na obalení

  • Vlašské ořechy můžete nahradit lískovými oříšky. Pro intenzivnější chuť ořechů je předem lehce opražte nasucho na pánvi a nechte vychladnout. Pokud máte rádi aromatičtější cukroví, namočte ořechy do rumu a případně přidejte kapku rumu i do těsta.

  • Mouku a cukr přesejte přes jemné síto – lépe se propojí s ostatními surovinami a těsto bude hladké.

  • Máslo nechejte povolit ideálně tak, aby mělo pokojovou teplotu.

  • Pokud preferujete méně sladkou variantu, použijte místo krupicového cukru třtinový,  těsto získá lehce karamelový nádech.

  • Kakao lze nahradit karobem, případně ho můžete zcela vynechat.

  • Základní recept zkuste upravit tak, že do těsta přidáte lžičku mleté skořice.

Jak na to:

  1. Ořechy na 2 hodiny namočte do studené vody (nebo rumu) a potom je nasekejte nahrubo.
  2. Přidejte ostatní suroviny a zpracujte těsto.
  3. Vytvarujte z něj válečky o průměru 4–5 centimetrů a nechte ztuhnout v lednici nebo mrazáku.
  4. Nakrájejte kolečka, vyskládejte je na plech s pečicím papírem a pečte je 10 minut v předehřáté troubě na 175 °C.
  5. Ještě horké obalujte v cukru.
  • Pokud chcete kolečka hladká a přesná, po nakrájení je jemně vyhlaďte navlhčenými prsty.

  • Díky výrazné oříškové chuti je cukroví lahodné i bez obalování v cukru.

  • Zkuste nechat Masarykovo cukroví odležet týden v chladu, chutě se krásně propojí.

Tipy, rady a variace

  • Receptů na toto delikátní cukroví najdete několik, základ je stejný, liší se prakticky jen v použití vlašských či lískových ořechů a v tom, zda v těstě kakao buď je, nebo není.
  • Pro výraznější barevnost a bohatější chuť zkuste přidat do těsta jemně nasekané kandované ovoce nebo brusinky.
  • Pokud máte rádi chuťové experimenty, zkuste smíchat více druhů ořechů – například kešu, pekanové nebo pistácie!
  • Těsto lze obohatit i jemně nastrouhanou pomerančovou kůrou.
  • Masarykovo cukroví můžete před servírováním dozdobit hořkou čokoládou nebo bílou cukrovou polevou.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...