Masarykovo cukroví je neodolatelnou vánoční klasikou, která voní po ořeších a nostalgické historii. Jeho příprava je tak jednoduchá, že ji díky našemu videonávodu zvládne i úplný začátečník, ale výsledek překvapí každého. Pokud milujete jemnou oříškovou chuť a chcete, aby vaše cukroví na svátečních stolech zazářilo, sáhněte po osvědčeném receptu našich prababiček – Masarykovo cukroví si zamilujete na první kousnutí.
První republika, symbol elegance a kulturního rozkvětu, zanechala v naší kuchyni mnoho pokladů. Jedním z nich je i Masarykovo cukroví, jehož název odkazuje na Tomáše Garrigue Masaryka, který ho měl ve velké oblibě. Tato drobná sladkost s ořechy připomíná časy, kdy byla jednoduchost symbolem dokonalosti.
Jak připravit Masarykovo cukroví:
Jak připravit Masarykovo cukroví
Budete potřebovat:180 g vlašských ořechů, 300 g pšeničné hladké mouky, 200 g másla, 100 g krupicového cukru, 1 lžíci kakaa holandského typu, 1 žloutek, moučkový cukr na obalení
-
Vlašské ořechy můžete nahradit lískovými oříšky. Pro intenzivnější chuť ořechů je předem lehce opražte nasucho na pánvi a nechte vychladnout. Pokud máte rádi aromatičtější cukroví, namočte ořechy do rumu a případně přidejte kapku rumu i do těsta.
-
Mouku a cukr přesejte přes jemné síto – lépe se propojí s ostatními surovinami a těsto bude hladké.
-
Máslo nechejte povolit ideálně tak, aby mělo pokojovou teplotu.
-
Pokud preferujete méně sladkou variantu, použijte místo krupicového cukru třtinový, těsto získá lehce karamelový nádech.
-
Kakao lze nahradit karobem, případně ho můžete zcela vynechat.
-
Základní recept zkuste upravit tak, že do těsta přidáte lžičku mleté skořice.
Jak na to:
- Ořechy na 2 hodiny namočte do studené vody (nebo rumu) a potom je nasekejte nahrubo.
- Přidejte ostatní suroviny a zpracujte těsto.
- Vytvarujte z něj válečky o průměru 4–5 centimetrů a nechte ztuhnout v lednici nebo mrazáku.
- Nakrájejte kolečka, vyskládejte je na plech s pečicím papírem a pečte je 10 minut v předehřáté troubě na 175 °C.
- Ještě horké obalujte v cukru.
-
Pokud chcete kolečka hladká a přesná, po nakrájení je jemně vyhlaďte navlhčenými prsty.
-
Díky výrazné oříškové chuti je cukroví lahodné i bez obalování v cukru.
-
Zkuste nechat Masarykovo cukroví odležet týden v chladu, chutě se krásně propojí.
Tipy, rady a variace
- Receptů na toto delikátní cukroví najdete několik, základ je stejný, liší se prakticky jen v použití vlašských či lískových ořechů a v tom, zda v těstě kakao buď je, nebo není.
- Pro výraznější barevnost a bohatější chuť zkuste přidat do těsta jemně nasekané kandované ovoce nebo brusinky.
- Pokud máte rádi chuťové experimenty, zkuste smíchat více druhů ořechů – například kešu, pekanové nebo pistácie!
- Těsto lze obohatit i jemně nastrouhanou pomerančovou kůrou.
- Masarykovo cukroví můžete před servírováním dozdobit hořkou čokoládou nebo bílou cukrovou polevou.
Zdroj informací: časopis Apetit