Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Máte rádi turecký med? Na výrobu potřebujete čtyři suroviny, snadno ho připravíte doma a můžete ho využít jako jedlý dárek

Turecký med
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Turecký med je sladkost, kterou známe hlavně z poutí a jarmarků. Je to také skvělý dezert nebo sladký dárek, kterým můžete potěšit své blízké. Křupavý, plný ořechů a medu – zkrátka delikátní. Jeho příprava sice vyžaduje trochu trpělivosti, ale výsledek rozhodně stojí za to. Tak co, troufnete si ho připravit doma?

Turecký med se vyrábí z medu, cukru, bílků a ořechů, díky nimž je křupavý. Nejčastěji se krájí na menší kostky nebo silnější plátky. Skvěle ho využijete nejen jako mlsání po celý rok, ale také jako vánoční cukrovinku či jedlý dárek.

Historie a zajímavosti

Do Evropy se dostal z Orientu, kde sladkosti z medu a ořechů patřily mezi symboly bohatství a pohostinnosti. Postupem času se tato cukrovinka rozšířila i u nás, turecký med se prodával (a dodnes prodává) zejména na trzích a poutích. Podobá se španělské cukrovince, kterou známe pod názvem turrón, nebo jeho italské variantě torrone.

  • Jeden z příběhů praví, že turecký med vymyslel cukrář jménem Hadji Bekir, který se přistěhoval do Istanbulu v roce 1776 odněkud z Malé Asie. Sladkost byla známá pod názvem lokum a velmi si ji oblíbil sultán, který Bekira jmenoval svým cukrářem.
  • Díky ingrediencím, z nichž se vyrábí, vydrží turecký med velmi dlouho – je ideální na skladování i jako sladký dárek.

Jak si turecký med připravit doma?

Receptur a návodů na přípravu tureckého medu najdete desítky, základní suroviny se však neliší. Rozdílný je způsob zahřívání surovin, jejich dochucení (například čokoládou či pomerančovou kůrou), použité ořechy a také výsledná tvrdost cukrovinky.

Na základní turecký med budete potřebovat: 120 g medu, 120 g cukru, 2 bílky, 80 g ořechů (například vlašské ořechy, mandle nebo pistácie)

Postup:

  1. Připravte vodní lázeň. Do mísy nad ní dejte bílky (dno mísy se nesmí dotýkat hladiny vody) a přisypejte cukr. Zahřívejte a šlehejte, až se vytvoří hustý a hladký sníh, který se po vytažení metliček ohýbá do měkkých špiček.

  2. Ohřejte med a horký jej za stálého šlehání přilévejte do směsi.

  3. Vmíchejte ořechy. Jakmile směs ještě více zhoustne, přidejte nasekané nebo celé ořechy a promíchejte. Použít můžete jeden oblíbený druh ořechů, ale nebojte se ani směsi.

  4. Směs rozetřete na plech vyložený pečicím nebo rýžovým papírem. Pracujte svižně, směs rychle tuhne.

  5. Nechte med zcela vychladnout a ztuhnout. Poté nakrájejte na menší kostky, případně plátky.

Tipy a triky

  • Rýžový papír: Používá se jako spodní i horní vrstva tureckého medu, aby se nelepil na ruce a lépe se jedl. Podobně poslouží i dortová oplatka, na kterou můžete směs rozetřít.

  • Ořechy předem opražte: Získají intenzivnější chuť a výraznější vůni.

Variace a inspirace

  1. Čokoládový turecký med: Do směsi přidejte rozpuštěnou hořkou čokoládu.

  2. Citrusová verze: Přidejte nastrouhanou kůru z citronu nebo pomeranče.

  3. Exotické koření: Vyzkoušejte špetku mleté skořice, kardamomu nebo muškátového oříšku. Můžete ale použít i pár kapek vanilkového extraktu.

  4. Ovoce či kokos: Výborně chutná turecký med s hoblinkami kokosu, s kandovaným ovocem či s práškem z lyofilizovaného ovoce.

  5. Oříškový mix: Kombinujte různé druhy ořechů, například mandle s pistáciemi, kešu oříšky či nesolenými arašídy.

Zdroje informací: časopis Apetit, patrimoineculinairedomacimedregiony.rozhlas

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín