Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Moučník z brambor a jablek? Krkonošská natřásanka vás překvapí svou chutí i snadnou přípravou

Natřásanka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Další z řady skromných receptů našich babiček je tu. Tentokrát jsme se při bádání staročeskou kuchyní vydali na sever, konkrétně do Krkonoš, odkud pochází oblíbená natřásanka. Jak vznikl název snadného moučníku, který si můžete celoročně připravit z běžných surovin?

Kuchyně našich babiček skrývá nespočet tipů, triků a rad, jak z pár základních surovin vytvořit spoustu skvělých jídel pro celou rodinu. Celkem v 8 článcích zaměřených na úsporné pečení našich babiček najdete spoustu skvělých receptů a dozvíte se, jak připravit skromné, ale báječně chutné bábovky, koláče, buchty, řezy a mnoho dalšího. Tentokrát jsme se zaměřili na moučník, který spojuje dvě základní lokální suroviny – brambory a jablka

Natřásej, natřásej

Ptáte se, jak vznikl název natřásanka? Základní surovinou pro přípravu natřásanky jsou vařené nastrouhané brambory. Ty je potřeba ještě obalit hrubou moukou, aby vznikla nelepivá hmota. Tehdejší vynalézavé hospodyňky přišly na skvělý způsob, jak nastrouhané brambory v mouce obalit. Jednoduše nasypaly hrubou mouku na vál a postupně přidávaly nahrubo strouhané brambory, které společně s moukou rukama natřásaly. Odtud pramení příznačný název. 

Lahodný moučník ze tří základních surovin

Inspirují vás staročeské recepty a chcete si vyzkoušet i krkonošskou natřásanku? Níže vám poradíme, jak snadný recept ještě zpestřit. Základní postup je však následující:

Na přípravu natřásanky budete potřebovat:

  • 500 g vařených brambor
  • 500 g jablek
  • 200 g hrubé mouky
  • cukr, skořice
  • máslo na vymazání pekáče a pokapání moučníku

Postup:

  1. Vařené brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
  2. Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Poté je nakrájejte, nebo nastrouhejte na tenké plátky.
  3. Na vál nasypte hrubou mouku a postupně přidávejte strouhané brambory, které prsty podebírejte a natřásejte tak, aby se všechny brambory obalily v mouce. 
  4. Do pekáčku o průměru cca 15 x 25 cm, který jste předem důkladně vymazali máslem, začněte vkládat první polovinu obalených strouhaných brambor. Tuto vrstvu můžete dle chuti posypat cukrem.
  5. Na vrstvu brambor rovnoměrně rozložte plátky jablíček, které důkladně posypte přírodním cukrem se skořicí.
  6. Na jablka pak vyskládejte druhou polovinou strouhaných brambor. 
  7. Moučník pokapejte 4 lžícemi másla a pečte na 200 stupňů přibližně 1 hodinu.

Čím vylepšit natřásanku?

Základní recept na natřásanku můžete dle chuti libovolně upravovat. Cukru používejte dle své chuti a sladkosti použitých jablíček. A čím ještě vylepšit natřásanku?

  • K jablkům (nebo místo nich) zkuste přidat čerstvé švestky nebo povidla
  • K vůni skořice se skvěle hodí také mletý badyán či hřebíček. Nebojte se s kořením trochu experimentovat.
  • Máte-li rádi dezerty s krémem, vyzkoušejte mezi jablka a brambory přidat vrstvu sladkého tvarohu.
  • K jablíčkům můžete přidat také rozinky namočené v rumu.
  • Natřásanku na závěr posypte karamelizovanými oříšky.

Natřásanka je tak snadný recept, že ho zvládne i začátečník. Navíc díky své jednoduchosti přímo vybízí k experimentování, proto neváhejte a pusťte se do příprav. A pokud hledáte inspiraci na další skromné a chutné recepty našich babiček, podívejte se pod článek, kde jsme pro vás vybrali čtyři naše moučníkové favority. 

Zdroj informací: Kuchařka ze Svatojánu. ČRo Pohoda

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...