Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Muffin nebo cupcake? Jaké jsou mezi nimi rozdíly – odteď už se nespletete

cupcake, muffin
ZDROJ: blandinejoannic/pixabay
sdílet:

Muffin a cupcake jsou si na první pohled dost podobné. Jenže – rozdíly mezi nimi jsou. V čem spočívají a který si doma upečete dřív?

Muffiny – původně pokrm pro služebnictvo

Muffiny vznikly jako jídlo pro služebnictvo. Původně se do jejich těsta dávalo droždí a vykynuté bochánky se pekly v kovových kroužcích na rozpálené pánvi nebo na tálu kamen.

  • Když se obliba muffinů rozšířila do Ameriky, tamější kuchaři začali místo kvasnic používat kypřidla a vznikla sladká muffinová bábovička, jak ji známe dnes.

Rychlovka bez práce

Protože se jednalo o jídlo z nouze, jeho základní ingredience obsahují vše, co běžně najdete doma: mouku, cukr, máslo, mléko, vejce a kypřidlo. Ani postup nezabere mnoho času, ten tehdy přeci museli věnovat přípravě jídla pro šlechtu.

  • Nejdříve smíchejte sypké suroviny, pak k nim přilijte tekuté a vše zamícháte.
  • Není potřeba žádné šlehání, hnětení ani oddělování bílků od žloutků.
  • Postačí vše vařečkou nebo metličkou několika pohyby spojit v hladkou hmotu.

Muffin má tvar houby

Do formy na muffiny vložte dvanáct papírových košíčků s pevným okrajem, rozdělte do nich těsto a upečte. Košíčky se plní téměř po okraj, aby až muffiny pečením nabydou, vytvořily typickou čepičku, lehce přesahující přes okraj košíčku. Upečený muffin má popraskaný a mírně křupavý povrch.

  • Někdy se můžete setkat i s košíčky zvanými „tulipány“, ty bývají vyšší a mají cípy.

Muffiny na sto způsobů

Muffiny pouze ze základních surovin se mohou brzy přejíst. Proto není divu, že vznikla spousta chutných obměn. Kuchaři, cukráři, ale i hospodyňky začali přemýšlet, jak tuto pochoutku ochutit a začali do těsta přidávat oříšky, kakao, koření, sušené ovoce, čokoládu a rázem povýšili obyčejnou buchtu na chutný, někdy až luxusní zákusek.

  • Muffiny nemusí být vždycky jen sladké. Velkou oblibu si získaly i bábovičky ze slaných ingrediencí. Těmi nejčastějšími jsou uzenina, zelenina, houby, sýry, tuňák nebo ančovičky.

Sladká porce pro jednoho

Velikost muffin zpravidla odpovídá jedné porci, a proto jsou velmi oblíbeným pohoštěním na domácích oslavách, slavnostních rautech i svatbách nebo jsou vhodnou svačinkou do školy nebo do práce.

Cupcake – dortík jako jednohubka

Jestli muffin byl rychlovka, která měla zahnat hlad sloužícím, tak cupcake je jeho pravým opakem. Dortík velikosti hrníčku na rozdíl od muffinu bývá často bohatě zdobený krémem, marcipánem, čokoládou, ovocem a nejrůznějším sypáním.

  • Název cupcake je zcela jistě odvozený od hrnečku (anglicky „cup“). Jen už není zcela jasné, zda se jmenují podle kovových hrnečků, ve kterých tyto dortíky (anglicky „cake“) pekly, nebo proto, že se poměr surovin na těsto odměřoval hrnečky.

Hladký zarovnaný povrch

Další velký rozdíl je i v těstě, které přípravou i konzistencí připomíná dortový korpus. Většinou se do něj nepřidávají další ingredience jako například oříšky, čokoláda, ovoce a jiné kousky, které by mohly narušit jemnou konzistenci dortíku.

  • Jak na něj? Těsto naplňte asi do tří čtvrtin papírových košíčků, aby po upečení nepřetékalo přes okraj. Mělo by vytvořit zarovnaný vršek, nanejvýš mírný kopeček.
  • Upečený dortík je oproti nadýchanému muffinu hutnější a s hladkým, lesklým povrchem vhodným na zdobení.
  • Na cupcaky se používají vroubkované papírové košíčky. Pro jejich slavnostnější vzhled je ještě vsaďte do krajkových límečků.

Překvapení hledejte v náplni

Pokud chcete strávníky ohromit, můžete dortíky také naplnit. Vykrojte uprostřed korpusu kolečko asi 1 cm hluboké a nepoškozené dejte stranou.

Krém a zdobení je gró

Protože samotný korpus je často dost univerzální chuti, můžete se vyřádit na krému. Hotové a vychladlé cupcaky jím za pomocí cukrářského sáčku a zdobící špičky ozdobte.

  • Krém by měl být tuhý, aby z dortíků nestékal.
  • Může být čokoládový, pudinkový, dá se ochutit ovocnou ganachí nebo lyofilizovaným ovocem. Pochopitelně ho můžete dle libosti a potřeby obarvit.

Nakonec dortíky dekorujte ovocem, hoblinkami čokolády, nasekanými oříšky, barevným posypem, jedlými květy, lístky bylinek nebo sněhovými pusinkami.

Slavnostní dortíky i na svatby

Cupcake stejně jako muffiny jsou oblíbeným dezertem na akcích, kde není dostatek prostoru na krájení klasického dortu.

  • Takovou událostí mohou být oslavy, svatby, kde novomanželé mají jen malý, symbolický svatební dort a pro ostatní svatebčany se volí právě malé cupcakes.
  • Asi jediné, co mají muffiny a cupcaky společného jsou formy na pečení. Ty zamezí, aby již zmíněné papírové košíky, které se do nich vkládají, povolily a těsto z nich vyteklo.
  • Formy se mohou lišit materiálem a počtem prohlubní. Odchylky ve velikostech standardních velikostí muffinových důlků bývají minimální, přesto se před kupováním košíčků ujistětě, že do něj košíček sedne.

Keramika a teflonový povrch

Výhodou keramických a kovových forem je, že jsou pevné a při vkládání do trouby je nemusíte dávat (jako silikonové) na další plech. Nejčastěji jsou k dostání s důlky na 12 muffinů standardní velikosti nebo 12 mini kousků.

V případě, že nemáte papírové košíčky, můžete tyto formy vymazat tukem a vysypat moukou, stejně jako formu na bábovku. Jednotlivé dortíky po upečení jednoduše vyndáte pomocí vidličky nebo dřevěného nářadí.

  • Formy není vhodné dávat do myčky na nádobí. Pouze je omyjte teplou vodou, nanejvýš použijte saponát.
  • Připálené zbytky nedrhněte drátěnkou, ať neporušíte povrch formy.

Silikonové formy

Se staly hitem posledních pár let pro své snadné použití, údržbu a také dlouhou životnost. Nejčastěji mají šest nebo dvanáct otvorů. Na trhu se už ale objevují i samostatné silikonové košíčky, které nemusíte ani vymazávat a vysypávat, ani do nich vkládat papírový košíček. Bábovičky jdou po upečení snadno vyklopit.

  • Než budete formu nebo jednotlivé silikonové košíčky plnit, nezapomeňte je položit na plech, se kterým je rovnou vložíte do trouby. Formy nejsou pevné a proto se s nimi po naplnění špatně manipuluje.

Zdroje informací: TheKitchn, MasterClass, Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

AD
Vánoční kouzlo v každém dárku: Objevte jedinečné delikatesy
  • Nakupujeme

Vánoční kouzlo v každém dárku: Objevte jedinečné delikatesy

Opět tu máme čas, kdy přemýšlíte, jaký dárek dát pod třpytivý stromeček vašim nejdražším. A jako každý rok si budete lámat hlavu nad tím, co přinést na návštěvu k vašim přátelům nebo třeba sousedům. Letos na to jděte chytře. Je přirozené,...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč