Mug cake je jednoduché řešení pro všechny, kdo si chtějí dopřát rychle připravenou sladkou či slanou pochoutku. Tento dortík v hrníčku se peče v mikrovlnné troubě a na jeho přípravu stačí pár základních surovin, které máte doma. Ať už jste milovníci sladkého, nebo dáváte přednost slaným variantám, svého favorita si najde opravdu každý.
Je jedno, jestli máte hlad, nebo jen chuť na něco dobrého. Dortík z hrnečku je dokonalým řešením. Mug cakes (doslova dortíky v hrníčku) se staly hitem díky rychlé a jednoduché přípravě i nekonečným možnostem – od čokoládových přes ovocné a proteinové až k slaným variantám se šunkou či sýrem. Jak je správně připravit, na co si dát pozor a jak je vyladit k dokonalosti?
Mug cakes: Stručná historie
Přesný původ mug cakes není zcela jasný, ale jejich popularita vzrostla s rozšířením mikrovlnné trouby, ač je lze péct i v klasické troubě. První zmínky o těchto rychlých dezertech se objevily na internetových fórech a blozích kolem roku 2009. Od té doby se recepty na mug cakes šíří internetem i kuchyněmi celého světa.

Tipy pro dokonalý mug cake
-
Velikost hrníčku: Používejte hrníček o objemu alespoň 350 ml, aby těsto během pečení nepřeteklo, a naplňte ho vždy maximálně do poloviny.
-
Míchání: Ujistěte se, že jste všechny ingredience dobře promíchali, aby byl dortík rovnoměrně upečený.
-
Doba pečení: Může se lišit podle výkonu mikrovlnné trouby, podle typu surovin i množství směsi v hrníčku. Pokud je dortík po doporučené době stále nedopečený, pokračujte v ohřevu po desetisekundových intervalech.

Základní sladký mug cake
Ingredience na jeden hrníček: 2 lžíce mléka, 1 lžíce chuťově neutrálního oleje, 1 vejce, 2 lžíce mouky, 1 lžička cukru, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
Postup:
-
Smíchejte mléko, olej, vejce a vše pořádně promíchejte, dokud se ingredience nespojí.
-
Smíchejte mouku, cukr a kypřicí prášek do pečiva – opět pořádně promíchejte.
-
Do sypké směsi vmíchejte mléčnou směs tak, aby se všechny suroviny propojily.
-
Pokud budete chtít dortík vyklopit, vymažte hrnek vhodným tukem. Poté jej naplňte těstem do poloviny a dejte péct do mikrovlnné trouby na asi 1,5–2 minuty při výkonu 800 wattů.
TIP: Do těsta můžete přidat například lžičku skořice, kakaa či vanilkového cukru, pár kapek vanilkového extraktu, rumu, kousky čokolády, nasekané oříšky, ovoce apod. Pokud vynecháte cukr a přidáte špetku soli, můžete si připravit slanou variantu – například s krémovým sýrem, šunkou či bylinkami.

10 variací a chuťových obměn
- Ovocný mug cake: Přidejte do těsta drobné čerstvé nebo mražené ovoce, jako jsou maliny, borůvky, jahody nebo kousky ananasu.
- Kokosovo-ananasový: Do těsta přidejte strouhaný kokos a kousky ananasu, dortík skvěle chutná s kapkou rumové esence.
- Jablečný se skořicí: Do těsta zamíchejte nastrouhané jablko a špetku skořice, pro extra chuť přidejte rozinky nebo nasekané ořechy.
- Sváteční pokušení: Použijte perníkové koření a trochu medu, dortík pak krásně voní a chutná jako Vánoce v hrníčku.
- Kávový s karamelem: Přidejte lžičku instantní kávy a po upečení polijte dortík karamelem.
- Proteinová verze: Nahraďte část mouky proteinovým práškem a přidejte nasekané ořechy, které zvýší nutriční hodnotu.
- Sýrový se šunkou: Do těsta přidejte nastrouhaný sýr (čedar, parmazán) a kousky šunky. Tato varianta se hodí jako rychlá svačina.
- Špenátový s fetou: Do základu zamíchejte nasekaný baby špenát a kousky sýra feta.
- Rajčatovo-bazalkový: Použijte sušená rajčata nakrájená na kousky, nasekanou čerstvou bazalku a nakrájenou mozzarellu.
- Slaninový s cibulkou: Osmahnutá cibulka a křupavá slanina tvoří dokonalou kombinaci.

Mug cakes jsou skvělou volbou pro rychlé občerstvení. S minimálním úsilím a základními surovinami si během několika minut připravíte lahodný dortík nebo slanou svačinku přímo ve svém oblíbeném hrníčku.
Zdroj informací: Apetit