Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Naučte se připravit dokonalé vafle: Základní recept a tipy na netradiční servírování

Vafle
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vafle, oblíbená pochoutka s mřížkovanou strukturou a křupavými okraji, která uvnitř skrývá měkkou, nadýchanou texturu a voňavou máslovou chuť, slaví comeback! Naučte se, jak připravit tu nejlahodnější variantu doma, a vyzkoušejte různé příchutě – od ovoce a sirupů až po čokoládu. A otestovat můžete i slané verze.

Jak připravit lahodné vafle:

Skryt pre seznam

Na vafle budete potřebovat:

Pro 2-4 osoby: 300 ml plnotučného mléka, 2 vejce, 2 lžíce krupicového cukru, 300 g hladké pšeničné mouky, špetku soli, 1 balíček kypřicího prášku do pečiva, máslo na vymazání vaflovače

  • Mléko použijte plnotučné – dodá těstu jemnost a bohatou chuť, vyhněte se nízkotučným variantám.
  • Krupicový cukr můžete nahradit třtinovým, který těstu dodá karamelovou příchuť.
  • Kypřicí prášek zajistí nadýchanost vaflí, do těsta můžete použít i kypřicí prášek bez fosfátů.
  • Pokud máte čas, oddělte žloutky od bílků, z bílků ušlehejte pevný sníh a ten opatrně zapracujte do těsta, vafle budou ještě nadýchanější.
  • Před pečením vaflovač jemně vymažte máslem – díky tomu bude vyjmutí vaflí snazší, navíc jemná vrstva másla obohatí jejich chuť.

TIP: Do těsta můžete přidat lžíci vanilkového cukru, špetku skořice nebo nastrouhané fazole tonka.

Jak připravit vafle:

  1. Hladkou mouku promíchejte se solí a kypřicím práškem do pečiva. Přidejte mléko, vejce a cukr. Vše důkladně prošlehejte do hladkého těsta.
  2. Rozehřejte vaflovač a v případě potřeby jej vymažte máslem.
  3. Do středu plotýnky nalijte dostatek těsta, přiklopte a pečte dozlatova. Hotové vafle vyjměte a postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
  • Těsto se bude snadno prošlehávat metličkou.

  • Vaflovač během pečení neotvírejte, dokud nezasvítí kontrolka – vafle by se totiž mohly potrhat.

  • Upravte množství těsta podle typu vaflovače – příliš mnoho těsta způsobí jeho přetékání. Pokud ho nalijete málo, nedosáhnete plné křupavé struktury.

Tipy a rady:

  • Hotové vafle můžete podávat ozdobené ovocem, s lístky máty či meduňky, přelité javorovým či datlovým sirupem, pocukrované.

  • Vafle můžete servírovat s ušlehanou šlehačkou či oblíbenou zmrzlinou.

  • Vafle skvěle chutnají s oříšky, hoblinami čokolády či rozpuštěnou čokoládou, ale také polité karamelem – skvěle se hodí i slaný karamel.

  • Vafle můžete jemně zastrouhat citronovou kůrou, případně posypat kandovaným ovocem.

  • Skvělou volbou jsou také slané vafle. Do těsta nepřidávejte cukr a zkuste je například s uzeným lososem a koprovým dipem nebo se sýrovým krémem a bylinkami.

  • Vafle mohou nahradit i klasické pečivo a hodí se i jako neobvyklá příloha k polévkám.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín