Nejrychlejší a nejjednodušší cukroví z vína na světě: nic se neslepuje, nic se nemusí rozležet. V troubě se cukroví nafoukne a když v puse praskne, trochu to zalechtá. Velmi zábavná záležitost! Recept na vinné cukroví se ani u vás doma rozhodně neztratí.
Vinné cukroví přinesla do redakce Darinka už před lety a dodnes jej peče každé Vánoce. Proč si ho tak oblíbila?
„Nabízí se klišé, že příprava vinného cukroví je důvod otevřít lahev s vínem: do těsta přijde 5 lžic a zbytek patří kuchaři. Pravda ale je, že je jeho příprava opravdu jednoduchá a z několik málo surovin máte téměř hned plnou krabici. Pokud se vám nechce ani vytahovat formičky, můžete z těsta vyválet plát a nakrájet ho rádýlkem přímo na plechu,“ říká Darinka. „Pak ho stačí posypat cukrem. Rychlejší a jednodušší to nemůže být,“ dodává.
Přidala také radu: „Z těsta vykrajujte spíš menší a kompaktní tvary, tak na jedno sousto. V troubě se krásně nafouknou uprostřed a v puse zábavně praskají.“
Jak připravit Darinčino vinné cukroví:
Jak připravit Darinčino vinné cukroví:
Ingredience: 250 g hladké pšeničné mouky, 250 g změklého másla, 5 lžic bílého vína, vanilkový a moučkový cukr na obalení
- Máslo používejte změklé: Usnadní vám práci při zpracování těsta. Pokud jste zapomněli máslo vyndat včas, nakrájejte ho na malé kousky.
- Víno vybírejte kvalitní: Chuť vína ovlivní konečný výsledek. Sáhněte po suchém bílém víně s jemnými ovocnými tóny, například po Ryzlinku nebo Sauvignon Blanc.
- Cukr na obalování: Kombinace vanilkového a moučkového cukru dodá cukroví extra aroma. Pokud máte rádi výraznější vůni, použijte domácí vanilkový cukr připravený s pravou vanilkou.
Postup:
- Všechny ingredience smíchejte, vypracujte těsto a nechte v lednici odpočinout.
- Těsto rozválejte na tenký plát a vykrájejte malé tvary. Pečte na 180 °C asi 10 minut, cukroví musí zůstat světlé. Ještě horké obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Během obalování s cukrovím manipulujte opatrně, aby neprasklo.
-
Vyválejte těsto na rovnoměrnou tloušťku (cca 3–5 mm), aby se cukroví peklo stejnoměrně. Příliš tenké tvary mohou při pečení praskat, příliš tlusté budou méně křehké.
Tipy a variace
- Aromatická obměna: Do těsta přidejte špetku strouhané citronové nebo pomerančové kůry, aby získalo lehký citrusový nádech.
- Ochucené cukry: Směs na obalování obohaťte mletou skořicí, špetkou kardamomu nebo strouhaným muškátovým oříškem.
- Plněná varianta: Před pečením spojte dva malé tvary trochou hustého džemu nebo čokoládového krému. V troubě se zapečou a budou připomínat miniaturní koláčky či taštičky.
- Ozdobný efekt: Po upečení ozdobte cukroví bílou nebo hořkou čokoládou a nechte ztuhnout.
Zdroj informací: Apetit