Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší topinky s cuketovou směsí aneb dokonalá letní pomazánka i bez receptu

Tousty a topinky
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Cuketa se hodí do celé řady jídel, ať už pečených, smažených, vařených i syrových. Pokud hledáte další způsob, jak využít cuketu a připravit něco rychlého a chutného, zkuste cuketovou směs na topinky. Připravit ji můžete s masem i bez.

Tato varianta je lehčí alternativou k tradičním ďábelským toustům. Získáte bohatou chuť a perfektní letní večeři nebo chuťovku k pivu.

Připravit můžete rovnou cuketovou bombu podle našeho receptu, nebo vymyslet svou vlastní. Co je dobré vědět, abyste vykouzlili pokaždé parádní jídlo ze surovin, které máte po ruce?

Jak na topinkovou směs z cukety

Cuketa má jemnou a neutrální chuť. To ji činí skvělým základem pro směsi a kombinace všeho druhu. K cuketě se do pomazánky či tapenády skvěle hodí:

  • Česnek a cibule dodají cuketě základní ochucení. Česnek můžete buď nastrouhat, utřít nebo jemně nasekat, zatímco cibuli doporučujeme nakrájet na kostičky. Vhoďte je na pánev a na troše oleje orestujte. Získáte tak důležitý základ.
  • Vepřové nebo hovězí mleté maso dodá topinkové směsi na výživové hodnotě, chuti a plnosti. Přidejte ho k cibulovému základu. Chvíle pro nastrouhanou (a vymačkanou) cuketou přichází právě v tuto chvíli.
  • Paprika dodá směsi barevnost a nasládlou chuť. Můžete použít čerstvou papriku nebo pečenou, která směsi dodá kouřový nádech. Skvělá je i mletá sladká či pálivá paprika v prášku. 
  • Čerstvá i sušená rajčata přidají sladkost a kyselost, k cuketě se hodí stejně dobře jako mák do buchetČerstvá rajčata je lepší nejdřív oloupat a zbavit vodnatých středů, aby směs nebyla příliš tekutá. Přidejte je do směsi spolu s paprikami a nechte odpařit tekutinu.
  • Bazalka, tymián, oregano nebo petrželka jsou skvělými bylinkami, které dodají topinkové směsi skvělé aroma. 
  • Dochuťte směs solí, pepřem, případně trochou chilli.

Výslednou směs můžete buď rovnou teplou nanést na topinky, nebo do ní přidat krémový sýr jako ricotta, cottage či gervais, pomazánkové máslo či tvaroh. Bude mít krémovější konzistenci.

Jak servírovat cuketu na topinkách?

Pomazánku podávejte na křupavých topinkách opečených na pánvi na troše oleje, nebo na sucho, případně v toustovači. Můžete ji ozdobit čerstvými bylinkami, kousky rajčat nebo papriky, rozdobenou fetou... Skvěle se hodí jako rychlé občerstvení, předkrm nebo lehký oběd či večeře.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

AD
Vaření ve velkém: jak na efektivní meal prep
  • Zajímavosti

Vaření ve velkém: jak na efektivní meal prep

Meal prep vám dokáže ušetřit spoustu času, energie i peněz. Příprava jídel dopředu se vyplatí, vždy můžete mít v lednici připravené vyvážené jídlo. To je ideální pro rušné dny, kdy nemáte tolik času, či pokud potřebujete jídlo do práce nebo...