Není flan jako flan - Anglie vs Španělsko

Flan
ZDROJ: Mar Larracas/Pexels
sdílet:

Originální flan má své čestné místo ve španělské i britské kuchyni, každá země jej však připravuje podle své tradiční receptury. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl? Prozradíme vám, jak připravují flan ve Španělsku a čím se liší od anglické verze. Jedno však mají obě receptury společné: Základ flanu tvoří hustý krém z vajec. 

Základem obou variant flanů je pudink z vajec a mléka. Sladká verze flanu si mezi milovníky dezertů nachází jak své příznivce, tak zaryté odpůrce. Může za to výrazná chuť vajec, která ve sladkém pojetí někomu zkrátka nesedí. Podívejte se s námi, čím se jednotlivé flany liší.

  • Zatímco španělský flan se podává jako bochánek pevného pudinku, britský flan spíše připomíná koláč: Jeho spodní a postranní část tvoří koláčová krusta, kterou vyplňuje vaječný pudink.

Španělský flan: dezert ze tří ingrediencí  

Španělský flan neboli flan de la casa (přeloženo jako domácí flan) připravíte ze tří surovin: vajec, mléka a cukru. Jde však pouze o základní verzi, kterou můžete různě obohacovat. Co do složitosti přípravy patří španělský flan mezi nejjednodušší dezerty. 

  • Metlou promíchejte 1 celé vejce, 1 žloutek, 50 g cukru (nebo dle chuti) a 200 ml mléka. Vzniklou směs nalijte do formiček (můžete použít formičky na muffiny), zakryjte alobalem a pečte 45 – 55 minut v troubě rozehřáté na 150 stupňů. 
  • Polovinu mléka můžete nahradit smetanou ke šlehání, která se postará o plnější chuť a dokonale krémovou konzistenci.  

Jak uvařit poctivý domácí pudink?

Jak uvařit poctivý domácí pudink?

Více

Základní recept na flan se často obohacuje o další přísady, nejčastěji se setkáte s karamelovým flanem (Flan Caramel)Hotový horký karamel nalijte do formiček na flan, nechte chvilku zchladnout a dále pokračujte dle základního receptu. 

Čím ještě vylepšit chuť flanu? Zkuste přidat trochu citronové kůry, pár kapek brandy nebo semínka vanilkového lusku.

Britský flan: koláč s náplní z vaječného pudinku

Britský flan se od toho španělského liší zejména svým koláčovým vzhledem, na pohled bychom si ho mohli splést s cheesecakem. Pudink je v anglickém flanu náplní koláče a peče se v koláčové formě. Pro přípravu flanu můžete použít oblíbené koláčové těsto, skvěle se hodí i listové nebo křehké

Jak předpéct těsto na křehký koláč s náplní

Jak předpéct těsto na křehký koláč s náplní

Více

  • Vaječnou pudinkovou náplň můžete vytvořit také na slano a připravit svěží letní oběd nebo večeři. Stačí z receptu odebrat cukr a přidat například čerstvý měkký sýr, tvrdý strouhaný sýr, karamelizovanou cibuli, pórek nebo rajčata a olivy. 

Zatímco britský flan na pohled připomíná cheesecake, španělský flan trochu připomíná panna cottu. A aby flanů nebylo málo, napříč světem dezertů můžeme najít i pařížskou verzi, která se přípravou podobá té anglické. Francouzský flan je obdobou koláče a jeho pudinková náplň zpravidla voní i chutná po vanilce

Související články

Vypadá to jako pudink, ale není to pudink. Je to custard!
  • Tipy a triky

Vypadá to jako pudink, ale není to pudink. Je to custard!

Na první pohled připomíná vanilkový pudink, řeč je však o tzv. custard, typicky anglickém krému. Dokonale v něm funguje spojení smetany, vajec a vanilky. Co custard přesně je, odkud pochází jeho název a jak si ho můžete připravit doma? ...
Lemon curd – jak na citronový krém z britských ostrovů!
  • Zajímavosti

Lemon curd – jak na citronový krém z britských ostrovů!

Lemon curd je máslový citronový krém se sladko-kyselou intenzivní chutí. Představit si ho můžete jako krémovou verzi citronové marmelády. Jestli milujete citrony, tuhle svěží a současně sametově hebkou pomazánku prostě musíte ochutnat....
Autor: Šárka Měřičková

Obchod Apetit