Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dezert z hustého krému z vajec: Jak připravit dokonalý flan na španělský nebo britský způsob

Flan
ZDROJ: Ronald Vargas/Unsplash
sdílet:

Originální flan má své čestné místo ve španělské i britské kuchyni, každá země jej však připravuje podle své tradiční receptury. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl? Prozradíme vám, jak připravují flan ve Španělsku a čím se liší od anglické verze. Jedno však mají obě receptury společné: Základ flanu tvoří hustý krém z vajec. 

Základem obou variant flanů je pudink z vajec a mléka. Sladká verze flanu si mezi milovníky dezertů nachází jak své příznivce, tak zaryté odpůrce. Může za to výrazná chuť vajec, která ve sladkém pojetí někomu zkrátka nesedí. Podívejte se s námi, čím se jednotlivé flany liší.

  • Zatímco španělský flan se podává jako bochánek pevného pudinku, britský flan spíše připomíná koláč: Jeho spodní a postranní část tvoří koláčová krusta, kterou vyplňuje vaječný pudink.

Španělský flan: dezert ze tří ingrediencí  

Španělský flan neboli flan de la casa (přeloženo jako domácí flan) připravíte ze tří surovin: vajec, mléka a cukru. Jde však pouze o základní verzi, kterou můžete různě obohacovat. Co do složitosti přípravy patří španělský flan mezi nejjednodušší dezerty. 

  • Metlou promíchejte 1 celé vejce, 1 žloutek, 50 g cukru (nebo dle chuti) a 200 ml mléka. Vzniklou směs nalijte do formiček (můžete použít formičky na muffiny), zakryjte alobalem a pečte 45 – 55 minut v troubě rozehřáté na 150 stupňů. 
  • Polovinu mléka můžete nahradit smetanou ke šlehání, která se postará o plnější chuť a dokonale krémovou konzistenci.  

Základní recept na flan se často obohacuje o další přísady, nejčastěji se setkáte s karamelovým flanem (Flan Caramel)Hotový horký karamel nalijte do formiček na flan, nechte chvilku zchladnout a dále pokračujte dle základního receptu. 

Čím ještě vylepšit chuť flanu? Zkuste přidat trochu citronové kůry, pár kapek brandy nebo semínka vanilkového lusku.

Britský flan: koláč s náplní z vaječného pudinku

Britský flan se od toho španělského liší zejména svým koláčovým vzhledem, na pohled bychom si ho mohli splést s cheesecakem. Pudink je v anglickém flanu náplní koláče a peče se v koláčové formě. Pro přípravu flanu můžete použít oblíbené koláčové těsto, skvěle se hodí i listové nebo křehké

  • Vaječnou pudinkovou náplň můžete vytvořit také na slano a připravit svěží letní oběd nebo večeři. Stačí z receptu odebrat cukr a přidat například čerstvý měkký sýr, tvrdý strouhaný sýr, karamelizovanou cibuli, pórek nebo rajčata a olivy. 

Zatímco britský flan na pohled připomíná cheesecake, španělský flan trochu připomíná panna cottu. A aby flanů nebylo málo, napříč světem dezertů můžeme najít i pařížskou verzi, která se přípravou podobá té anglické. Francouzský flan je obdobou koláče a jeho pudinková náplň zpravidla voní i chutná po vanilce

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč