
Tyto nepečené perníkové kuličky mají jednu nevýhodu – mizí dřív, než se nadějete. A pokud už na pečení nezbývá čas, zachrání vás jako skvělé cukroví na poslední chvíli. Doporučujeme rovnou zdvojnásobit dávku, protože na Vánoce se zkrátka hodí mít něco dobrého v záloze! Jejich příprava je navíc natolik snadná, že do ní můžete zapojit i děti.
Nepečené perníkové kuličky jsou rychlé, jednoduché a zároveň efektní vánoční cukroví, které voní po koření a rumu. Základ tvoří perník na strouhání, vláčnost dodává karamelizované kondenzované mléko, které se v kombinaci s máslem postará o jemnou konzistenci. Díky variabilitě surovin do těsta i na obalování si je můžete přizpůsobit podle vlastní chuti a snadno z nich vykouzlit originální pochoutku.
Jak připravit nepečené perníkové kuličky:
Jak připravit nepečené perníkové kuličky:
Ingredience na těsto: 250 g perníku na strouhání, 100 g mandlí (namletých či nastrouhaných), 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 100 g karamelizovaného kondenzovaného mléka, 2 lžíce tuzemského rumu, ½ lžičky perníkového koření
Na obalení: kakao holandského typu, blanšírované nasekané pistácie a mandle, strouhaný kokos
- Perník na strouhání: Pokud ho nemáte, můžete použít piškoty nebo směs sušenek a přidat trochu více perníkového koření.
- Mandle do těsta: Lze je nahradit lískovými nebo vlašskými ořechy.
- Máslo použijte změklé: Snáze se zapracuje do těsta.
- Rum v těstě: Dodává chuť, ale můžete ho nahradit pomerančovou šťávou, silnou kávou nebo čajem.
- Perníkové koření: Namíchejte si ho sami nebo použijte hotovou směs a dávkujte podle intenzity.
Postup:
- Perník nastrouhejte nebo ho rozmixujte.
- Ze všech surovin od nastrouhaného perníku po perníkové koření vypracujte tvárnou hmotu a nechte ji vychladit.
- Odebírejte z ní kousky, z těch vyválejte kuličky a obalujte je v kakau, sekaných pistáciích, sekaných mandlích nebo strouhaném kokosu. Uchovávejte v chladu.
-
Těsto chlaďte alespoň hodinu. Příliš teplé těsto by se lepilo a kuličky by se špatně tvarovaly.
-
Pokud je těsto příliš suché, přidejte pár kapek mléka nebo rumu. Pokud je příliš měkké, přisypte více strouhaného perníku.
Tipy a variace
- Čokoládová verze: Do těsta přidejte 50 g hořké čokolády rozpuštěné s máslem a kuličky obalte v kakaovém prášku nebo čokoládových hoblinách.
- Pomerančová variace: Přidejte nastrouhanou kůru z pomeranče a část rumu nahraďte pomerančovým likérem. Obalte v kandované pomerančové kůře nebo kokosu.
- Kokosové kouzlo: Vyměňte část mandlí za strouhaný kokos a kuličky obalte v kokosové moučce.
- Oříškové potěšení: Nahraďte mandle směsí různých ořechů (vlašské, lískové, kešu).
- Slaný karamel: Do těsta přidejte špetku soli a obalte kuličky v rozdrcených karamelových sušenkách.
Zdroj: Apetit