Pokud jste milovníci cuket, vyzkoušejte náš recept na cuketový bramborák. Příprava vůbec není náročná a s naším videonávodem hravě zvládnete celý postup i následné smažení. Surovin se nemusíte obávat, patří mezi ty levnější a většinu zaručeně máte doma.
Cukeťáky, tedy bramboráky doplněné o cuketu, jsou zahuštěné ovesnými vločkami a chutnají delikátně. Pokud hledáte lehčí variantu české klasiky, vyzkoušejte náš recept.
Cukeťáky jsou syté, proto zastanou hlavní chod, ale můžete je použít i jako přílohu, nebo si je vychutnejte jako chuťovku třeba k pivu.
Pokud vás cukeťáky nalákaly, zkuste si je připravit podle našeho videonávodu.
Cukeťák s vločkami: Suroviny skoro jako na bramborák
Na přípravu cukeťáků budete potřebovat skoro stejné suroviny jako na bramboráky. Připravte si tedy brambory, cuketu, ovesné vločky, vejce, hladkou mouku, česnek, sůl, pepř a majoránku na dochucení a sádlo na smažení.
-
Brambory vyberte větší, budou se lépe strouhat.
-
Pokud nemáte rádi sádlo, můžete použít tuk vhodný na smažení.
-
Placičky lze připravovat i bez brambor, brambory ale dodávají pokrmu křupavost.
-
Vynechat můžete i vločky, ale jejich přidáním se placička méně rozpadá. Vločky nasají vlhkost z cukety i brambor a zároveň dodají placičkám příjemnou nasládlou chuť.
-
Cukeťáky můžete smažit na pánvi, nebo je pečte v troubě. Smažené na pánvi budou křupavější, varianta z trouby zabere méně času a nebude potřeba tolik tuku na jejich přípravu.
Příprava těsta: Hlavně důkladně promíchat
Brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Stejně nastrouhejte i cuketu. Lehce směs osolte a přidejte ovesné vločky.
Směs důkladně promíchejte a nechejte přibližně 30 minut odležet, aby vločky nasály tekutinu. Poté přidejte vejce, utřené stroužky česneku, přisypejte hladkou mouku a ochuťte solí, pepřem a majoránkou. Vše pečlivě promíchejte tak, aby se suroviny rovnoměrně propojily.
-
Jestliže vám vadí cuketová slupka, můžete ji oloupat.
-
Pokud je cuketa starší, nebo pokud nemáte rádi semínka, zbavte ji měkké vodnaté části se semeny.
-
Nepřidáváte-li vločky, nechejte směs odstát a tekutinu potom buď odeberte lžící, nebo ji vymačkejte.
-
Česnek můžete i nastrouhat, případně prolisovat.
-
U promíchávání směsi buďte pečliví, snadno se může stát, že někde zůstane více soli, pepře či majoránky. Některé placičky by tak mohly být nedochucené, jiné třeba přesolené.
Jak správně smažit
Na pánvi si rozehřejte sádlo či jiný tuk vhodný na smažení (ghí, rostlinný olej). Poté přidávejte 1–2 lžíce těsta, které rozetřete na placičky. Počet placiček na pánvi přizpůsobte její velikosti, je vhodné využít celou plochu pánve. Cukeťáky osmažte z obou stran dozlatova.
-
Množství tuku přizpůsobte typu pánve. Pokud využijete pánev s nepřilnavým povrchem, nepotřebujete tolik tuku.
-
Při smažení buďte velmi opatrní, tuk bude prskat, a tak se můžete snadno spálit.
-
Jednotlivé placičky by měly mít po celé své ploše stejnou výšku, aby se někde nepřipálily a v jiné části nezůstaly syrové.
-
Příliš vysoká cuketová placička se bude smažit dlouho, navíc se může stát, že se na povrchu připálí a uvnitř bude nedodělaná. Naopak příliš tenké placičky se mohou lehce přesmažit, případně se budou lámat.
-
Pokud jsou placičky příliš mastné, můžete je nechat okapat na papírové utěrce.
Tipy a rady aneb jak cukeťáky servírovat
Cuketové bramboráky jsou všestranným pokrmem, mohou se tedy podávat na mnoho způsobů.
- Cuketové placičky lze servírovat samostatně. Pokud máte rádi klasiku, chutnají dobře s domácí tatarskou omáčkou i kečupem. Můžete k nim přidat dip, který si sami vyrobíte. Neprohloupíte ani klasickou zakysanou smetanou, kterou stačí ochutit solí a česnekem či jarní cibulkou.
- Chutnají výborně i se zeleninovou oblohou nebo salátkem, případně s najemno nasekanou pažitkou. Výborně si rozumějí s řeřichou, rukolou či polníčkem.
Cuketové placičky můžete servírovat i jako přílohu všude tam, kde byste použili bramboráčky, případě vařené či pečené brambory nebo bramborou kaši. Výborně se hodí i ke grilovanému masu, ale také k hustým polévkám. Vyzkoušejte cukeťák také jako přílohu k rajské či houbové omáčce. Cukeťáky chutnají skvěle teplé i studené.
Zdroj informací: časopis Apetit