Nová registrace Zapomenuté heslo

Ovocné knedlíky: Tvarohové, kynuté i bramborové. Jak je připravit, čím plnit a co jsou nejčastější chyby při jejich přípravě

5. 6. 2025
Tvarohové knedlíky s jahodami ze Savoye
Apetit
Odpalované meruňkové knedlíky s griliášem Odpalované knedlíky s jahodami Švestkové knedlíky z bramborového těsta Další
4 fotky

Ovocné knedlíky evokují sladký oběd jako od babičky. Tahle sezonní dobrota z čerstvého ovoce má nekonečno variant podle použitého ovoce i zvoleného těsta – a že jich je! Víte, jaké jsou rozdíly mezi tvarohovým, kynutým a bramborovým těstem? A čím knedlíky naplnit, aby byly přesně podle vašich představ? Poradíme, jak se vyhnout nejčastějším chybám.

Ovocné knedlíky jsou nejen chutným pokrmem, ale také součástí české kulinářské tradice. Díky různým druhům těsta a možnostem náplní i servírování si každý může najít svou oblíbenou kombinaci. Stačí se jen vyhnout chybám.

Těsto je základ: Tři klasické druhy

Jako první je potřeba zvolit to správné těsto. Vybírat můžete podle chuti i náročnosti přípravy.

  • Tvarohové knedlíky jsou známé svou rychlou přípravou a jemnou chutí. Těsto se připravuje z tvarohu, vejce, mouky, soli a oleje. Po zabalení ovoce do těsta se knedlíky vaří ve vroucí vodě. Podávají se nejčastěji s rozpuštěným máslem, moučkovým cukrem a třeba i strouhaným tvrdým tvarohem.
  • Kynuté ovocné knedlíky jsou nadýchané a syté. Příprava zahrnuje smíchání mouky, droždí, mléka, vejce, cukru a soli. Po vykynutí se těsto rozdělí, naplní ovocem a nechá se ještě chvíli kynout. Vaří se ve vroucí vodě nebo v páře a podávají se nejčastěji s tvarohem, cukrem a máslem.
  • Bramborové knedlíky jsou další oblíbenou variantou, často plněné švestkami nebo meruňkami, ale i jablky. Těsto se připravuje z vařených brambor, mouky, vejce a soli. Po naplnění ovocem se vaří podobně jako ostatní varianty, jen potřebují delší čas, tedy 10–15 minut (v závislosti na velikosti). Podávají se obvykle sypané mákem nebo opraženou strouhankou, cukrem a polité máslem.

Nejlepší náplně: S čím ovocné knedlíky nikdy nezklamou

  • Jahody: Jsou přirozeně sladké a šťavnaté, ideální do tvarohového těsta. Před zabalením je možné obalit je v cukru smíchaném s vanilkou či mletou skořicí.
  • Borůvky: Skvěle se hodí i do menších knedlíků. Dobře drží tvar a krásně barví těsto.
  • Meruňky: Jsou vhodné do kynutého těsta. Do středu meruňky lze vložit například kousek hořké čokolády nebo marcipánu.
  • Švestky: Jsou tradiční náplní do bramborového těsta. Skvěle ladí s mákem a máslem.
  • Maliny, ostružiny, rybíz: Sezonní ovoce s vyšší kyselostí je vhodné dosladit cukrem nebo podávat se sladší zálivkou.
  • Mražené ovoce: Může se použít, ale je potřeba ho nejdřív lehce rozmrazit a nechat odkapat.

Jak knedlíky správně vařit

  • Před vařením celé várky se doporučuje uvařit jeden knedlík na zkoušku, aby se ověřila konzistence těsta a chuť.
  • Vařte je v dostatečně velkém hrnci v osolené vroucí vodě.
  • Po vyplavání na hladinu vařte knedlíky ještě 3–10 minut podle velikosti knedlíků a typu těsta.

TIP: Pokud chcete knedlíky uchovat na později, uvařte je, poté nechejte zcela vychladnout a zamrazte je jednotlivě. Rozmrazují se vařením v páře či mikrovlnné troubě. Tvarohové knedlíky se obvykle mrazí ještě před vařením.

Ovocné knedlíky patří mezi klasiku české kuchyně. Tvarohové potěší rychlostí, kynuté nadýchaností a bramborové univerzálností. Základ úspěchu tkví ve správně připraveném těstě, kvalitním ovoci a pečlivém vaření.

 

Zdroj informací: Apetit

Doporučujeme článek s videem

Jahodové knedlíky: Uvařte si sladký symbol léta i bezstarostného dětství 3x jinak

Sdílet článek

Ovocné knedlíky Plněné knedlíčky & taštičky

Související články