Nová registrace Zapomenuté heslo

Ovocné košíčky jako z cukrárny: Klasika z křehkého těsta, vanilkového krému a čerstvého ovoce bude ozdobou stolu

27. 4. 2025
Ovocné košíčky
Apetit

Jemné křehké těsto, hladký vanilkový krém a čerstvé ovoce – ovocné košíčky patří mezi dezerty, které potěší oko i chuťové buňky. Připravit je doma není žádná věda, pokud víte, jak na to. V našem receptu vás krok za krokem naučíme, jak upéct lahodný korpus i uvařit krém bez hrudek. Košíčky budou dokonalou ozdobou slavnostního pohoštění, ale potěší i jako sladká tečka po obědě – s domácími ovocnými košíčky zkrátka nešlápnete vedle.

Ovocné košíčky představují klasiku českého cukrářského repertoáru. Základem je křehké máslové těsto, typické svou drobivou strukturou a lehkou citrusovou vůní. Po upečení tvoří dokonalou lahodnou misku, která nese hedvábně hladký vanilkový krém – nejčastěji na bázi pudinku nebo máslového základu. Výsledný dojem dotváří čerstvé ovoce, například jahody, borůvky, kiwi nebo hroznové víno. Tento dezert je oblíbený pro svou variabilitu, snadnou přípravu a atraktivní prezentaci, což z něj dělá ideální volbu pro sváteční tabule, rauty i domácí oslavy.

 

Jak připravit ovocné košíčky:

Jak připravit ovocné košíčky

Množství: 40–45 kusů
Čas a obtížnost: cca 75 min. + vychlazení v lednici, snadná příprava

Ingredience na korpus: 300 g hladké pšeničné mouky, 1 špetka soli, 80 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, citronová kůra z ½ bio citronu, 200 g másla, 2 žloutky

Ingredience na náplň: 500 g plnotučného mléka, 60 g krupicového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 balíčky vanilkového pudinkového prášku, 120 g másla, 350 g čerstvého nebo kompotovaného ovoce na ozdobu, 1 balíček čirého želé v prášku

Postup:

  1. Mouku prosejte přes síto. Z mouky, cukru, vanilkového cukru, citronové kůry, špetky soli a nakrájeného másla vypracujte drobenku. Pak ji zpracujte společně se žloutky na hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte alespoň na 2 hodiny do lednice.
  2. Předehřejte troubu na 180 °C.
  3. Těsto rozdělte na kousky velikosti vlašského ořechu, vtlačte je rovnoměrně do formiček na košíčky a ty rozložte na plech. Pečte dozlatova (asi 15 minut). Nechte pár minut stát ve formičce, potom košíčky vyklepněte a nechte úplně vychladnout.
  4. Z mléka, poloviny krupicového i vanilkového cukru a celého pudinkového prášku uvařte hustý pudink. Za občasného míchání nechte zchladnout. Poté k jeho povrchu přitiskněte potravinářskou fólii, aby se na povrchu neudělal škraloup, a nechte zcela vychladnout. Pokud nechcete používat potravinářskou fólii, posypte povrch vrstvou cukru.
  5. Stáhněte fólii a zchladlý pudink vyšlehejte dohladka. Postupně zašlehejte máslo a zbylý krupicový a vanilkový cukr.
  6. Krémem naplňte cukrářský sáček se širší zdobicí špičkou a ozdobte košíčky.
  7. Poté doplňte ovoce a dejte ztuhnout do lednice.
  8. Připravte želé podle návodu na obalu a štětcem přeleštěte ovoce i krém. Chlaďte v lednici minimálně 2 hodiny.

TIP: Formičky nemusíte vymazávat tukem – těsto je dost mastné. Pokud i přesto nejdou košíčky snadno vyklepnout, ťukněte na dno formičky tupou stranou nože a košíček zachyťte v dlani.

Variace a chuťové twisty

  • Kakaové těsto: Do těsta přidejte 2 lžíce kvalitního kakaa a o 20 g méně mouky. Výsledkem bude jemně čokoládový základ, který skvěle ladí s malinami, jahodami nebo višněmi.
  • Krém z mascarpone: Místo pudinkového krému smíchejte 250 g mascarpone se 150 ml smetany ke šlehání a trochou moučkového cukru. Zašlehejte dotuha. Tento krém je lehčí, má svěží chuť a udrží si krásný tvar i pod ovocem, je ale určen k rychlejší spotřebě než krém pudinkový.
  • Citronový twist: Do pudinku přidejte špetku nastrouhané citronové kůry nebo 1 lžíci citronové šťávy – krém získá svěžest, která dobře kontrastuje se sladkostí těsta i ovoce.
  • Mandlový základ: Nahraďte část mouky (cca 50 g) jemně mletými mandlemi. Těsto získá výraznější chuť i křupavější strukturu, skvěle ladí s broskvemi nebo hruškami.
  • Kořeněná varianta: Přidejte do těsta špetku mleté skořice nebo kardamomu – dodají dezertu voňavý charakter. Výborně ladí v kombinaci s jablky nebo hroznovým vínem.

S ovocnými košíčky nikdy neuděláte krok vedle – jsou elegantní, lahodné a překvapivě snadné na přípravu. Díky variabilitě těsta, náplní i sezonního ovoce si je snadno přizpůsobíte vlastní chuti.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

České zákusky Sladké pečení Ovocné dezerty Česká klasika Česká kuchyně

Související články