Nová registrace Zapomenuté heslo

Pastéis de nata aneb sladké pokušení z Lisabonu: Ochutnejte dezert s křupavým těstem a hedvábným krémem

18. 5. 2025
20250320_Pasteis_de_nata _foto-2.JPG
Apetit

Pastéis de nata jsou slavné portugalské koláčky se žloutkovo-smetanovou náplní, které jako první připravili mniši z katolického kláštera svatého Jeronýma v Lisabonu. Připravte si podle našeho videonávodu tento delikátní křupavý dezert a ochutnejte Portugalsko v každém soustu.

Základem je tenké listové těsto, které doplňuje hedvábně jemný krém ze žloutků, smetany, citronové kůry a vanilky. Tato sladká lisabonská ikona skvěle chutná ke kávě či čaji, ale klidně si ji můžete vychutnat i ke snídani nebo svačině.

  • Zajímavost: Podle jedné z rozšířených verzí sahá původ portugalských koláčků až do dob, kdy mniši používali vaječné bílky k tužení prádla. Zůstávaly jim tedy přebytky žloutků, a tak z nich vznikl sladký krém, který se ukryl do křehkého těsta. Existuje však i druhé, historicky přesvědčivější vysvětlení. V roce 1820 zasáhla Portugalsko liberální revoluce a o čtrnáct let později byly všechny kláštery a řeholní řády zrušeny. Mniši museli opustit své domovy i kuchyně plné tajemství – a právě tehdy se začal psát příběh slavného dezertu z lisabonské čtvrti Belém, tedy pastéis de Belém.

 

Jak připravit pastéis de nata:

Jak připravit pastéis de nata

Množství: 12 koláčků
Čas a obtížnost: cca 30 min., velmi snadná příprava

Ingredience: 300 ml 33% smetany ke šlehání, 2 lžičky kukuřičného škrobu, 100 g třtinového cukru, 4 žloutky, 1 lžička najemno nastrouhané citronové kůry, 1 vanilkový lusk, 1 balení chlazeného listového těsta, máslo na vymazání formy

  • Použijte kůru z bio citronu, který není chemicky ošetřen.
  • Vanilkový lusk rozřízněte podélně a dřeň vyškrábněte špičkou nože.
  • Chlazené listové těsto můžete koupit už rozválené. Nebo si připravte listové těsto podle našeho receptu.

Postup:

  1. Ve 100 ml smetany rozmíchejte 2 lžičky kukuřičného škrobu s 50 g cukru.
  2. Do hrnce nalijte zbývající smetanu, přidejte žloutky, zbytek cukru, citronovou kůru a vanilkovou dřeň. Pomalu a za stálého míchání balonovou metlou přiveďte směs k varu.
  3. Jakmile začne smetana se žloutky a dalšími ingrediencemi probublávat, zašlehejte do ní připravenou směs ze smetany, škrobu a cukru. Plamen stáhněte a míchejte do zhoustnutí (cca 5–10 minut). Směs nechte vychladnout.
  4. Listové těsto rozložte a pomocí kulatých vykrajovátek o průměru 8 cm vykrojte kolečka. Připravte si formu na 12 muffinů a všechny důlky vymažte máslem. Kolečka přeneste do formy na muffiny a v každém důlku je utěsněte.
  5. Do vzniklých košíčků rozdělte krém – nalijte ho do 2/3. Naplněné košíčky vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 15 minut. Poté troubu přepněte do režimu grilování a zvyšte teplotu na 240 °C. Pečte 8–10 minut, až se na povrchu košíčků vytvoří vrstva, která bude vypadat jako spálená.

Variace a chuťové twisty

  • Čokoládová variace: Zkuste obohatit tradiční krém kvalitní hořkou čokoládou (70 % kakaa) a kakaem. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a smíchejte ji s kakaem a mlékem, které následně vmíchejte do základního krému.
  • Ořechová variace: Obohaťte krém o mleté mandle či lískové oříšky. Hotové koláčky můžete posypat mletou skořicí.
  • Medový twist: Nahraďte část cukru medem, koláčky budou voňavější. I tuto verzi můžete posypat mletou skořicí.

Pastéis de nata jsou tradiční portugalské koláčky s krémovou náplní, které si získaly oblibu po celém světě. Kromě klasické verze existuje mnoho ověřených variací, které přinášejí nové chuťové zážitky.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Sladké pečení Světová kuchyně

Související články