Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečicí papír: Nepřilnavý kuchyňský pomocník, který šetří čas, tuk i nádobí. Jak ho správně používat, aby vynikly jeho přednosti?

30. 6. 2025
shutterstock_2237432063.jpg
Shutterstock

Pečicí papír patří k nejběžnějším, ale přesto nejpodceňovanějším kuchyňským pomocníkům. Díky své teplotní odolnosti, nepřilnavému povrchu a jednoduchému použití usnadní nejen pečení moučníků, ale i přípravu slaných pokrmů – od brambor a jiné zeleniny přes maso až po ryby. Víte ale, jak s ním správně pracovat? A kolikrát ho lze použít? Stačí znát pár praktických triků.

Pečicí papír (také pergamenový papír) je tenký jednorázový papír z celulózy. Vyrábí se zvláštní úpravou (sířením, silikonizací), aby byl teplotně odolný, stabilní a nepřilnavý. Díky tomu ho lze používat místo vymazávání forem tukem. Obvykle vydrží i teplotu kolem 220–250 °C. Kromě odolnosti proti vysokým teplotám vyniká i odolností proti vlhkosti a mastnotě, navíc je nereaktivní, tudíž zdravotně nezávadný. Dávejte ale pozor, abyste ho nezaměnili s voskovaným papírem, má jiné vlastnosti, tedy i využití.

  • Zajímavost: Některé pečicí papíry obsahují silikon, díky kterému je prakticky nemožné, aby se na něj přilepil jakýkoli pokrm, proto se takový papír hodí pro velmi lepivé či křehké těsto.

Pečicí papír: Nejčastější dotazy

Pečicí papír najdete snad v každé domácnosti, protože je to univerzální pomocník. Jak ho ale používat co nejfunkčněji?

  • Jaký formát pečicího papíru existuje? Pečicí papír seženete buď v roli, z níž si odstřihnete požadovanou velikost i tvar, nebo nastříhaný na stejně velké archy.
  • Jakou stranou pečicí papír používat? Oboustranný pečicí papír nemá lesklou a matnou stranu jako například alobal – strany jsou tedy funkčně stejné a je jedno, která se bude dotýkat pokrmu.
  • Co dělat, aby se pečicí papír nekroutil a neklouzal z povrchu? Na plech či pekáček, kam budete papír pokládat, nakapejte trochu vody, papír tak dobře přilne k povrchu. Pokud budete papír dávat do malé formy, můžete ho nejprve trochu pomačkat – díky tomu se také nebude kroutit.
  • Jak umístit pečicí papír do kulaté formy? Papír zmuchlejte do kuličky, poté ho roztáhněte a formu jím vystelte. Máte-li formu s odnímatelným dnem, můžete dno na papír obkreslit a poté tvar vystřihnout.
  • Je pečicí papír možné použít vícekrát? Ačkoli je pečicí papír primárně určen na jedno použití, není-li poškozen, můžete na něm upéct i dvě várky cukroví hned po sobě, případně připravit více toastů.
  • Je pečicí papír ekologický? Ano, pečicí papír je plně rozložitelný, tedy i ekologický.

Vlastnosti pečicího papíru aneb proč ho používat

Asi všichni víme, že pečicí papír pomáhá při pečení a vaření – díky němu se pokrmy nepřichytí k povrchu, a tak nehrozí, že bychom neměli co obědvat či servírovat hostům. Jaké další výhody ale představuje?

  • Jednou z jeho hlavních předností je nulové či alespoň nižší použití tuku při vymazávání formy, pekáčku apod., pokrmy tak nebudou příliš mastné a snížíte i množství kalorií.
  • Na pečicím papíru těsto lépe drží tvar – ať už se jedná o jednolitý moučník, nebo třeba pizza šneky a různé koláčky.
  • Díky pečicímu papíru zajistíte rovnoměrné pečení. Některé nádoby mívají chladnější místa, a proto dochází k nerovnoměrné tepelné úpravě pokrmu. Prostor mezi povrchem nádoby a pečicího papíru slouží jako vzduchová vrstva, která reguluje teplotu.
  • Šetříte čas i přírodu. Nevěříte? Když se pokrm nepřipeče, nemusíte drhnout nádobí, stačí sejmout pečicí papír a snadno umýt nádobu, v níž jste pokrm vařili či pekli.

Losos v papilotě

Losos v papilotě

< 30 min
4.7(15x)
Přečíst recept

Na co použít pečicí papír

Pečicí papír využijete na přípravu prakticky jakéhokoli dezertu či moučníku, bez přebytečného oleje s ním ale snadno připravíte i pečené brambory, hranolky, různé druhy masa i ryb a samozřejmě také zeleniny.

Velice oblíbený je pečicí papír jako tzv. papilota (en papillote). Jak na to? Z pečicího papíru připravte provizorní misku. Navrstvěte do ní požadované ingredience, uzavřete ji a můžete péct.

Pokud milujete toasty, může být pečicí papír výborným pomocníkem při jejich přípravě. Je možné, že se vám někdy stalo, že z toastu v toastovači vytekl sýr. Čištění sice nemusí být nijak náročné, ale proč si neušetřit práci? Stačí jen použít pečicí papír – vyložte jím toastovač a máte vyhráno. Skvělou službu udělá i na kontaktním grilu nebo v mikrovlnné troubě.

TIP: Pokud preferujete věci, které můžete použít vícekrát, zkuste pořídit pečicí podložku – je omyvatelná (a to i v myčce) a využijete ji pro pečení při teplotách až okolo 260 °C.

Pečicí papír je nenápadný, ale neocenitelný pomocník, který dokáže zpříjemnit vaření i pečení v každé domácnosti. Správným použitím ušetříte čas, tuk i nádobí, a navíc přispějete ke zdravějšímu životnímu stylu.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Sladké pečení Slané pečení Jak na to Kuchyňští pomocníci

Související články