Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Perfektní grilování: Ke kterému masu se hodí jaké bylinky?

Grilované kuře
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ve výbavě grilu by neměla chybět čerstvá porce bylinek. Ke kterému masu se hodí šalvěj a proč je rozmarýn téměř univerzální bylinka? S bylinným párováním nám poradil zkušený kuchař a zástupce šéfkuchaře restaurace U Kalendů Ondřej Landa.  

Na začátek přijde vhod poučka, kterou se řídí profesionální kuchaři: Čím chuťově výraznější maso, tím výraznější bylinka je potřeba. A naopak.

Zkuste drůbeží vnitřnosti  

Právě vnitřnostem navrací U Kalendů zpět jejich popularitu. Například kachní žaludky a srdíčka podávají na opečeném chlebu s estragonovou omáčkou.

  • Pelyněk estragon, též známý jako pelyněk kozalec, vyniká specifickou, výraznou vůní, která si poradí s železitým aromatem vnitřností.

Šanci takovému pokrmu pak možná dají i ti, kteří by této specialitě jinak neholdovali. K žaludkům perfektně funguje i argentinská omáčka chimichurri, která na českých talířích zdomácněla.  

Kuřecímu sluší šalvěj

Vedle rozmarýnu, kterým nezkazíte žádný kousek masa, můžete drůbež ozvláštnit pár lístky šalvěje.

  • Naložte před grilováním kuřecí maso na půl den do slunečnicového oleje lisovaného zastudena, přidejte pár lístků šalvěje, sůl a pepř.  

Tradičním, „signature“ kalendovským jídlem je smažené kuře Kyjev, jehož křupavý obal zdobí bylinkové máslo. Jemně povolené máslo kuchaři míchají s nasekanou petrželkou, tymiánem, rozmarýnem, libečkem, česnekem, pepřem, solí a kapkou citronu.

Stejně jako omáčku chimichurri i bylinkové máslo můžete podávat třeba k hovězímu steaku či jehněčí kotletě.  

Výrazné jehněčí si žádá výraznou bylinku

Výraznou až zvěřinovou vůni i chuť jehněčího vybalancuje jemně nahořklý, lehce eukalyptový rozmarýn. Spolu s ním můžete takto upéct roastbeef z kýty nebo podusit plec.

Telecí v rozmarýnu

Mladé telecí maso se v posledních letech opět vrací na talíř. Mléčné telecí si rozumí se snítkou rozmarýnu i se šalvějí. Kuchaři rádi připravují telecí krk se smržovou omáčkou a rozmarýnem.

Naopak do telecích klobás salsiccia se mnohdy přidává právě šalvěj. Salsicciu můžete jednoduše opéct na grilu nebo obsah střívka přidat do omáčky na těstoviny.  

Hovězí partie s vůní ohně

Stejně jako čerstvé rybě, ani kvalitnímu steaku z vysoké či nízké roštěné k dokonalosti kromě soli a pepře nic nechybí. Máte-li rádi plejádu chutí, na steaku můžete nechat rozpustit bylinkové máslo.

  • Pokud připravujete maso na pánvi, přidejte máslo ve finální fázi přípravy přímo do ní.
  • Nebo sáhněte po bylinkové chimichurri omáčce a ugrilovaný, odleželý a nafilírovaný steak jí polijte.  

Čerstvá ryba z grilu  

Hosty na grilovačce můžete potěšit i čerstvou rybou – u nás v Česku třeba candátem, pstruhem potočním či pstruhem lososovitým nebo amurem. Obecně platí, že ryba toho kromě soli a kyselosti mnoho nepotřebuje.

Kdo by přece jen rád sáhl po bylince, chuť ryby skvěle podtrhne citronový tymián. Myslete na pravidlo, že čím tučnější ryba, tím více citronu ji prospěje – ať už ze šťávy či z celých plátků citrusu.  

Zdroj informací: časopis Apetit, Ambiente

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...