Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pět rychlých zimních večeří z těstovin, které připravíte za 15 minut

Těstoviny s hráškem
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Těstoviny jsou vděčnou surovinou pro přípravu rychlých a chutných večeří. Stačí jen pár ingrediencí a během několika minut vykouzlíte jídlo, které potěší celou rodinu. Vybrali jsme pět jednoduchých receptů ze sezonních surovin, které zvládne uvařit i úplný začátečník.

Těstoviny jsou jedním z nejuniverzálnějších pokrmů a dají se připravit na nespočet způsobů. Jsou rychle připravené, chutné a variabilní – lze je kombinovat se zeleninou, masem, rybami i sýry. Při jejich přípravě je klíčové vařit je ve velkém množství osolené vroucí vody a dodržovat dobu vaření uvedenou na obalu, aby zůstaly al dente – tedy pevné na skus. Takto uvařené těstoviny si lépe drží strukturu a snáze se propojí s omáčkou.

Těstoviny se zeleninou a citronem

Tento lehký pokrm využívá kombinaci křupavé zeleniny a krémového sýra, doplněnou o svěží citrusový nádech. V zimě bez obav sáhněte pro zeleninu do zásob v mrazničce.

Ingredience pro 4 porce: 350 g krátkých těstovin, 140 g růžiček brokolice, 300 g mražené zelené zeleniny (hrášek, sójové boby, zelené fazolky, fazole fava nebo jejich směs), 150 g čerstvého krémového sýra (např. Lučina, žervé), kůra a šťáva z 1 biocitronu, 85 g strouhaného parmazánu, sůl a pepř podle chuti, hrst lístků bazalky

Postup:

  1. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.

  2. Vsypte těstoviny a uvařte je podle návodu na obalu.

  3. Na poslední 3 minuty před koncem vaření přidejte brokolici a mraženou zeleninu.

  4. Slijte vodu, ale nechte si stranou jednu naběračku vody z vaření.

  5. Těstoviny a zeleninu vraťte zpět do hrnce, přimíchejte zbylé suroviny a dobře promíchejte.

  6. Pokud je směs příliš hustá, přilijte trochu odložené vody.

TIP: Pokud chcete ještě výraznější chuť, zkuste přidat trochu dijonské hořčice nebo hrst nasekaných vlašských ořechů.

Těstoviny s chorizem a bylinkami

Oblíbené chorizo dodává těstovinám pikantní hloubku chuti, zatímco čerstvé bylinky přinášejí svěžest.

Ingredience pro 2 porce: 100 g klobásky chorizo, 1 stroužek česneku, 1 svazek pažitky, ½ svazku hladkolisté petrželky, 200 g krátkých těstovin (penne nebo fusilli), 1 lžíce olivového oleje, 50 g strouhaného parmazánu, 6 sušených rajčat v oleji (překrojených), sůl a pepř

Postup:

  1. Chorizo a česnek nakrájejte na plátky, bylinky nasekejte nahrubo.

  2. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a uvařte těstoviny podle návodu.

  3. Mezitím v hlubší pánvi rozehřejte olej a opečte na něm chorizo dokřupava.

  4. Přidejte česnek a krátce orestujte, ale nenechte ho zhnědnout, byl by hořký.

  5. Stáhněte pánev z ohně, přidejte nasekané bylinky, trochu vody z vaření těstovin, nastrouhaný parmazán a sušená rajčata.

  6. Osolte, opepřete a důkladně promíchejte.

  7. Podávejte posypané s dalším parmazánem.

TIP: Pokud máte rádi pikantní jídlo, přidejte špetku chilli vloček.

Těstoviny s omáčkou z rajčat s rozmarýnem

Klasická kombinace rajčat a bylinek s jemným smetanovým zakončením je vždy sázkou na jistotu.

Ingredience pro 4 porce: 4 snítky rozmarýnu, 3 lžíce olivového oleje, 2 konzervy (2× 400 g) sekaných rajčat, špetka drceného chilli, 400 g krátkých těstovin (rigatoni nebo penne), 100 ml smetany ke šlehání, 1 lžička krupicového cukru, sůl

Postup:

  1. Odrhněte snítky rozmarýnu a lístky krátce opečte v pánvi na rozehřátém oleji.

  2. Přidejte rajčata a chilli, vařte zprudka asi 12 minut.

  3. Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu.

  4. Do omáčky vmíchejte smetanu a cukr, osolte podle chuti.

  5. Smíchejte s těstovinami a podávejte.

TIP: Pro intenzivnější chuť zkuste do omáčky přidat kapary nebo ančovičky.

Těstoviny se šunkou a pestem

Rychlá a jednoduchá kombinace, kde se propojují aromatické tóny pesta s jemnou smetanovou texturou, chutná i zasytí.

Ingredience pro 2 porce: 200 g těstovin (linguine nebo jiné delší těstoviny), 4 lžíce bazalkového pesta, 100 g kvalitní šunky (nakrájené), 6 lžic crème fraîche nebo husté zakysané smetany, 2 lžíce piniových oříšků (nasucho opražených)

Postup:

  1. Ve vroucí osolené vodě uvařte těstoviny podle návodu.

  2. Těstoviny sceďte a vraťte je do hrnce i se sběračkou vody z vaření. Vmíchejte k nim pesto, šunku a crème fraîche nebo zakysanou smetanu. Směs už jenom velmi krátce prohřejte, ale nevařte.

  3. Rozdělte na talíře a posypte opraženými piniovými oříšky.

TIP: Pokud chcete výraznější chuť, zkuste místo klasického bazalkového pesta použít pesto z rukoly nebo ředkvičkových lístků. Na jaře bude skvělé i pesto z medvědího česneku.

Těstoviny s makrelou a pórkem

Vydatné a chutné jídlo, které spojuje uzenou chuť makrely s mírně nasládlým pórkem, máte hotové během chvilky.

Ingredience pro 2 porce: 200 g krátkých těstovin, 1 lžíce olivového oleje, 1 pórek (nakrájený na kolečka), 100–150 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, 140 g masa z uzené makrely

Postup:

  1. Uvařte těstoviny ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu.

  2. Na oleji osmahněte nakrájený pórek doměkka (cca 5–10 minut).

  3. Přilijte vývar a přidejte hořčici, přiveďte k varu.

  4. Vmíchejte kousky makrely a prohřejte.

  5. Smíchejte se slitými těstovinami a podávejte.

TIP: Pokud chcete zvýraznit rybí chuť, přidejte do omáčky trochu citronové šťávy nebo nastrouhanou citronovou kůru.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam

Doporučujeme článek s videem

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Související recepty

Související články

Apetit magazín