Těstoviny jsou vděčnou surovinou pro přípravu rychlých a chutných večeří. Stačí jen pár ingrediencí a během několika minut vykouzlíte jídlo, které potěší celou rodinu. Vybrali jsme pět jednoduchých receptů ze sezonních surovin, které zvládne uvařit i úplný začátečník.
Těstoviny jsou jedním z nejuniverzálnějších pokrmů a dají se připravit na nespočet způsobů. Jsou rychle připravené, chutné a variabilní – lze je kombinovat se zeleninou, masem, rybami i sýry. Při jejich přípravě je klíčové vařit je ve velkém množství osolené vroucí vody a dodržovat dobu vaření uvedenou na obalu, aby zůstaly al dente – tedy pevné na skus. Takto uvařené těstoviny si lépe drží strukturu a snáze se propojí s omáčkou.
Těstoviny se zeleninou a citronem
Tento lehký pokrm využívá kombinaci křupavé zeleniny a krémového sýra, doplněnou o svěží citrusový nádech. V zimě bez obav sáhněte pro zeleninu do zásob v mrazničce.
Ingredience pro 4 porce: 350 g krátkých těstovin, 140 g růžiček brokolice, 300 g mražené zelené zeleniny (hrášek, sójové boby, zelené fazolky, fazole fava nebo jejich směs), 150 g čerstvého krémového sýra (např. Lučina, žervé), kůra a šťáva z 1 biocitronu, 85 g strouhaného parmazánu, sůl a pepř podle chuti, hrst lístků bazalky
Postup:
-
Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.
-
Vsypte těstoviny a uvařte je podle návodu na obalu.
-
Na poslední 3 minuty před koncem vaření přidejte brokolici a mraženou zeleninu.
-
Slijte vodu, ale nechte si stranou jednu naběračku vody z vaření.
-
Těstoviny a zeleninu vraťte zpět do hrnce, přimíchejte zbylé suroviny a dobře promíchejte.
-
Pokud je směs příliš hustá, přilijte trochu odložené vody.
TIP: Pokud chcete ještě výraznější chuť, zkuste přidat trochu dijonské hořčice nebo hrst nasekaných vlašských ořechů.
Těstoviny s chorizem a bylinkami
Oblíbené chorizo dodává těstovinám pikantní hloubku chuti, zatímco čerstvé bylinky přinášejí svěžest.
Ingredience pro 2 porce: 100 g klobásky chorizo, 1 stroužek česneku, 1 svazek pažitky, ½ svazku hladkolisté petrželky, 200 g krátkých těstovin (penne nebo fusilli), 1 lžíce olivového oleje, 50 g strouhaného parmazánu, 6 sušených rajčat v oleji (překrojených), sůl a pepř
Postup:
-
Chorizo a česnek nakrájejte na plátky, bylinky nasekejte nahrubo.
-
Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a uvařte těstoviny podle návodu.
-
Mezitím v hlubší pánvi rozehřejte olej a opečte na něm chorizo dokřupava.
-
Přidejte česnek a krátce orestujte, ale nenechte ho zhnědnout, byl by hořký.
-
Stáhněte pánev z ohně, přidejte nasekané bylinky, trochu vody z vaření těstovin, nastrouhaný parmazán a sušená rajčata.
-
Osolte, opepřete a důkladně promíchejte.
-
Podávejte posypané s dalším parmazánem.
TIP: Pokud máte rádi pikantní jídlo, přidejte špetku chilli vloček.
Těstoviny s omáčkou z rajčat s rozmarýnem
Klasická kombinace rajčat a bylinek s jemným smetanovým zakončením je vždy sázkou na jistotu.
Ingredience pro 4 porce: 4 snítky rozmarýnu, 3 lžíce olivového oleje, 2 konzervy (2× 400 g) sekaných rajčat, špetka drceného chilli, 400 g krátkých těstovin (rigatoni nebo penne), 100 ml smetany ke šlehání, 1 lžička krupicového cukru, sůl
Postup:
-
Odrhněte snítky rozmarýnu a lístky krátce opečte v pánvi na rozehřátém oleji.
-
Přidejte rajčata a chilli, vařte zprudka asi 12 minut.
-
Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu.
-
Do omáčky vmíchejte smetanu a cukr, osolte podle chuti.
-
Smíchejte s těstovinami a podávejte.
TIP: Pro intenzivnější chuť zkuste do omáčky přidat kapary nebo ančovičky.
Těstoviny se šunkou a pestem
Rychlá a jednoduchá kombinace, kde se propojují aromatické tóny pesta s jemnou smetanovou texturou, chutná i zasytí.
Ingredience pro 2 porce: 200 g těstovin (linguine nebo jiné delší těstoviny), 4 lžíce bazalkového pesta, 100 g kvalitní šunky (nakrájené), 6 lžic crème fraîche nebo husté zakysané smetany, 2 lžíce piniových oříšků (nasucho opražených)
Postup:
-
Ve vroucí osolené vodě uvařte těstoviny podle návodu.
-
Těstoviny sceďte a vraťte je do hrnce i se sběračkou vody z vaření. Vmíchejte k nim pesto, šunku a crème fraîche nebo zakysanou smetanu. Směs už jenom velmi krátce prohřejte, ale nevařte.
-
Rozdělte na talíře a posypte opraženými piniovými oříšky.
TIP: Pokud chcete výraznější chuť, zkuste místo klasického bazalkového pesta použít pesto z rukoly nebo ředkvičkových lístků. Na jaře bude skvělé i pesto z medvědího česneku.
Těstoviny s makrelou a pórkem
Vydatné a chutné jídlo, které spojuje uzenou chuť makrely s mírně nasládlým pórkem, máte hotové během chvilky.
Ingredience pro 2 porce: 200 g krátkých těstovin, 1 lžíce olivového oleje, 1 pórek (nakrájený na kolečka), 100–150 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, 140 g masa z uzené makrely
Postup:
-
Uvařte těstoviny ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu.
-
Na oleji osmahněte nakrájený pórek doměkka (cca 5–10 minut).
-
Přilijte vývar a přidejte hořčici, přiveďte k varu.
-
Vmíchejte kousky makrely a prohřejte.
-
Smíchejte se slitými těstovinami a podávejte.
TIP: Pokud chcete zvýraznit rybí chuť, přidejte do omáčky trochu citronové šťávy nebo nastrouhanou citronovou kůru.
Zdroj informací: Apetit